NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Nadan Vidošević dobio osam godina zatvora, odmah će biti prebačen u Remetinec

Zdenka Peternel osuđena je na dvije godine zatvora, dok su Josipa Miladinov i Jasna Mikić oslobođene krivnje
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO - 14:22 Nadan Vidošević osuđen je na ukupno osam godina zatvora te mora vratiti HGK-u 35,5 milijuna kuna. Vidošević je šutke slušao presudu nakon što je čuo kaznu.

Protiv Vidoševića određuje se istražni zatvor zbog kazne veće od pet godina zatvora i bit će izravno prebačen u zatvor u Remetincu.

Zdenka Peternel osuđena je na dvije godine zatvora, dok su Josipa Miladinov i Jasna Mikić oslobođene krivnje.

image
Damjan Tadic/Cropix

14:16 Nadan Vidošević proglašen je krivim i za kupovinu skulptura novcem Hrvatske gospodarske komore te za kupnju bagera novcem Kraša, odnosno proglašen je krivim po svim točkama optužnice.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

14:05 Uz Nadana Vidoševića na optuženičkoj klupi od svih su aktera afere ostale i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić, a krivom je proglašena i Zdenka Peternel.

Vidošević i Peternel krivima su prolašeni za zločinačko udruživanje s Davorom Komeričkim i Igorom Premilovcem s kojima su iz HGK izvukli 35,5 milijuna kuna.

Svih četvero okrivljenika došli su na sud na objavu presude.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u presudi za izvlačenje novca u tzv. aferi Remorker nepravomoćno je proglašen krivim.


Pred kraj suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Drugi krak afere ide do Hrvatskih autocesta

To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. godine, bilo je predloženo da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Imovina pod blokadom

USKOK je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji, nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom su vila na Prekrižju, poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom 'bunkeru' otkrivenom tijekom istrage koja je započela još krajem 2013. Blokirano je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i umjetnine.

Vidošević je u potpunosti odbacivao krivnju i tvrdio da je Komerički s Premilovcem oprao svoj novac te da tužiteljstvo osim njihovih iskaza protiv njega nema nije imalo nijedan utemeljen dokaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 13:14