UOČI BOŽIĆA

NADBISKUP ĐURO HRANIĆ PROGOVORIO O ŽUPNIKOVOM MERCEDESU, ALI I USTAŠKOM POZDRAVU 'Svećenici trebaju biti skromni, to su i obećali pri ređenju'

 
Na fotografiji: Andrija Vrbanić
 HANZA MEDIA / Profimedia

“Kad se zatvorimo Bogu, kao da ne primjećujemo da su nam se srca istodobno prepustila drugim bogovima: individualizmu i sebičnosti, novcu i kapitalu, moći i vlasti, raznim ideologijama i materijalizmu te sekularizmu u kojemu nema mjesta za svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka. Odbijajući Boga, mi zatvaramo vrata svoga srca i bližnjima, osobito siromasima i slabima.

A posljedice toga su očite: od zatvorenosti daru života i teške demografske slike naših sela i gradova, do osjećaja nesigurnosti, nedostatka solidarnosti i dijaloga, što, nadalje, pogoduje korupciji, iskorištavanju tuđega rada i bezosjećajnosti spram onih koji su prisiljeni raditi i nedjeljom, sve do problema odlaska i iseljavanja mladih zbog besperspektivnosti, nezaposlenosti i siromaštva. Bog dolazi da nas prosvijetli i otvori za uzajamno slušanje i uvažavanje, za bračni i obiteljski, unutardruštveni i međunacionalni dijalog, za dobrotu i solidarnost”, poruka je Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkog, u tjednu uoči Božića, ali i u vrijeme kada je pozornost privukao jedan župnik iz ove nadbiskupije.

Zagreb, 301017.
Hrvatsko katolicko sveuciliste, Ilica 242.
Svecano obiljezavanje Dana Hrvatskog katolickog sveucilista tradicionalnom i predavanje Lectio magistralis ,koje je odrzato tajnik Svete Stolice Pietro Parolin na temu borbe protiv siromastva,izgradjivanja mira i trazenja dijaloga te medjunarodnih odnosa u nauku pape Franje.
Na fotografiji: Djuro Hranic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA
Đuro Hranić

Mercedes

Riječ je o Andriji Vrbaniću, župniku iz Ivanovca i njegovom godinu dana starom Mercedesu E klase, koji je, kako tvrdi, platio 25.000 eura, iako mu je tržišna cijena oko 50.000 eura. Hranić se osvrnuo i na ovaj slučaj, poručivši da javnost ne može od njega očekivati “da komentira pojedinačne postupke svećenika kojima je po službi pozvan biti otac, ili da im šalje poruke, pohvale i prijekore preko medija”.

- Svećenici su odrasli ljudi, odgovorni za svoje postupke, najprije pred Bogom, a onda i crkvenom zajednicom, biskupom i javnošću. Druga biskupijska sinoda iz 2008. godine sadrži i odredbu da svećenici za svoje uzdržavanje primaju naknadu iz župne blagajne u skladu s važećim crkvenim propisima, ali im istovremeno i nalaže da trebaju čuvati dostatnu jednostavnost i skromnost prikladnu duhu obećanja što ga preuzimaju prigodom svećeničkog ređenja.

Držim da je ta odredba jasna svakom svećeniku i svakome od vas. Isto tako, Župno ekonomsko vijeće može znati odakle konkretnom svećeniku novac za automobil, je li ga uzeo iz župne blagajne ili ne - rekao je Hranić, ne želeći dodatno komentirati je li takvo ponašanje primjereno.

Sporni pozdrav

Kad je, pak, riječ o Facebook statusima župnika Vrbanića, a u kojima nerijetko svoje objave potpisuje sa “Za dom spremni”, nadbiskup kaže:

- Iza tog pozdrava s obje strane nalaze se živi ljudi koji ga doživljavaju na različite načine i treba biti osjetljiv prema jednima i drugima - poručio je Hranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:57