‘ZAŠTITA DOMAĆEG‘

Nadbiskup Hranić blagoslovio vrhunska vina pa napao ‘uvozne patvorine‘: ‘Neki svašta dovoze iz istočnih zemalja bivše države‘

‘U novije vrijeme imamo pojedinaca koji uvoze jeftino grožđe iz istočnih zemalja bivše države‘

Đuro Hranić

 Cropix/

U Trnavi kod Đakova na blagdan sv. Vinka, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je blagoslov u vinogradima Nadbiskupije gdje se proizvode vrhunska vina, rekavši da se u proizvodnji na zemlji moraju poštivati zakonitosti prirode te upozorio na uvoz jeftinih patvorenih vina.

Vinogradi Đakovačko-osječke nadbiskupije prostiru se na 30 hektara trnavačkog vinogorja, a godišnja proizvodnja isključivo vrhunskih vina kreće se od 150 do 180 tisuća litara. Riječ je o tramincu, graševini, chardonayu i cabernet sauvignonu.

Nakon toga, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma, u kojem se obavlja proizvodnja vrhunskih vina u okviru Nadbiskupijine tvrtke „Misna vina“, mons. Đuro Hranić je blagoslovio mlado vino.

Tom prilikom naglasio je kako čovjek u svome radu i proizvodnji na zemlji mora poštivati zakonitosti prirode jer se ona, u suprotnome, počinje osvećivati.

"I zato ovdje molimo za ljudsku mudrost, da poštujemo zakonitosti prirode, da ne budemo sebični nego da znamo ponizno slušati glas Božji i njegove zapovijedi, voditi računa o općem dobru kako ne bismo sami sebe ugrozili", rekao je nadbiskup Hranić,

Osvrnuo se i na proizvodnju vina, upozorivši na njegove patvorine koje se pojavljuju u Hrvatskoj.

"U novije vrijeme imamo pojedinaca koji uvoze jeftino grožđe iz istočnih zemalja bivše države, uvoze razne patvorine od vina pa imamo njihovu prodaju po bagatelnim cijenama. Ti pojedinci tako ruše cijenu naših sortnih, kvalitetnih, vrhunskih vina, ruše dostojanstvo i vrijednost rada naših vinara i vinogradara", rekao je mons. Hranić.

Dodao je kako "svjesni da vinarstvo i vinogradarstvo i dalje trebaju biti perspektivne grane našeg hrvatskog gospodarstva, trebamo Boga i poštovanje Njegove riječi i Njegovih zakona".

Šampionska titula 2023. tramincu iz „Misnih vina"

Enolog u „Misnim vinima“ Ivan Aračić prošlu godinu ocijenio je vrlo teškom, iako je tvrtka uspjela postići vrlo dobre rezultate, o čemu svjedoči i šampionska titula koju je lani ponio njezin traminac.

Menadžer u „Misnim vinima“ Vlado Babić upozorio je na klimatske promjene zbog kojih je svaka godina u ovoj proizvodnji "za sebe, svaka je jedinstvena".

"Moramo se prilagoditi tim uvjetima, nadamo se da će ova godina biti s više sunčanih dana, da ćemo agrotehničke mjere provesti na vrijeme", rekao je Babić.

Naglasio je kako „Misnim vinima“ prioritet nije kvantiteta, nego kvaliteta, tj. proizvodnja isključivo vrhunskih vina.

Općina Trnava na blagdan sv. Vinka slavi svoj dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:00