ĐURO HRANIĆ

NADBISKUP NAPAO DIO LJUDI KOJI SELE IZ RH 'Neki to rade zbog pomodarstva, kratkovidno kalkuliraju da će više zaraditi i zanemaruju blagodati života u domovini'

Aljmas, 150815Rijeke vjernika uoci blagdana Velike Gospe pristizu u poznato marijansko svetiste u Aljmasu kod Gospe od Utocista. Svecanu svetu misu u 10.00 sati predvodio je Mons. dr.Djuro Hranic, nadbiskup i metropolit. Na fotografiji: Nadbiskup Djuro HranicFoto: Emica Elvedji /Cropix
 Emica Elvedji /CROPIX

ĐAKOVO - Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić poručio je u ponedjeljak u svojoj uskrsnoj poruci kako može razumjeti odlazak mladih i cijelih obitelji iz Hrvatske zbog nemogućnosti da nađu posao, ali i upozorio da neki Hrvatsku napuštaju i zbog pomodarstva i konzumerizma, jer kalkuliraju samo o visini zarade u domovini i inozemstvu.

"Dok nas napuštaju i iz naših župa iseljavaju ne samo mladi, nego i čitave obitelji s djecom, pozvani smo na obnovu vjere u Boga i na veći stupanj samokritičnosti. Dio onih koji odlaze predugo čekaju na bilo kakvo radno mjesto te možemo razumjeti njihovu odluku o odlasku u tuđinu. Ali, ne možemo istodobno ne upozoriti i na pomodarstvo, na duh konzumerizma i na kratkovidne kalkulacije isključivo o visini zarade u domovini i inozemstvu, radi čega i zaposleni daju otkaze te odlaze i pomalo olako, zaboravljajući na blagodati koje ima pruža život u domovini i ne razmišljajući o poteškoćama druge vrste koje ih sigurno čekaju i koje sa sobom donose 'kruh sa sedam kora' i život u tuđini", istaknuo je Mranić u obraćanju novinarima u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Vjernike je pozvao da ne gube nadu i budu svjesni da "i u domovini mora poslije velikoga petka svanuti uskrsno jutro", pozivajući i na solidarnost s nezaposlenima, s onima koji su pod prijetnjom ovrhe, s onima koji su "bačeni u okove ropstva suvremenoga načina života i društva".

Napomenuo je kako se ovogodišnji Uskrs slavi u ozračju Svete godine milosrđa, koju na poseban način obilježavaju i hodočašća u katedralu sv. Petra u Đakovu, povezana i sa 150. obljetnicom početka njezine gradnje.

Vjernike je pozvao da u iskustvu Božje ljubavi i milosrđa nadvladaju pesimizam i malodušje.

"Pozvani smo da vratimo dostojanstvo siromašnima i svima onima kojima je dostojanstvo oduzeto, da, nasljedujući Božju nježnost, suosjećamo s onima koji trpe zbog duhovnog siromaštva i praznine, smatrajući da više nemaju nade" istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup.

Upozorio je i na zabrinjavajuće razmjere depopulacije u hrvatskim krajevima te pozvao na poticanje svih odgovornih, "ali i nas samih, na snažnije življenje solidarnosti i milosrđa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:58