PORUKA IZ SINJA

Nadbiskup Puljić: ‘Budućnost hrvatskog društva su čestite majke koje kleče pred Gospom‘

Apostolskiupravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić poslao je poruku na blagdan Velike Gospe

Nadbiskup Želimir Puljić

 Bozidar Vukicevic/Cropix

U Sinju, najvećem marijanskom svetištu na južnim prostorima Hrvatske u utorak je proslavljen blagdan Velike Gospe, uz poruku apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije Želimira Puljića da su čestite majke snaga obitelji i budućnost društva.

U devet dana otkad su na programu mise devetnice, uključujući i današnje završno slavlje, Sinj je pohodilo više od 150 tisuća vjernika iz Dalmacije i ostalih krajeva Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine, a današnjem slavlju prisustvovali su i brojni stranci.

Sinjsko slavlje počelo je misom zornicom na tvrđavi Grad, a potom je održana tradicionalna procesija ulicama grada u kojoj su alkari, policajci, vojnici, mladi svećenici i predstavnici raznih udruga nosili sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju Sinjani posebno štuju kao svoju nebesku zaštitnicu otkako je, vjeruje se, pomogla malobrojnim braniteljima 1715. nad turskim neprijateljem u njihovom naletu.

Nakon procesije na Trgu Franje Tuđmana misu je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, koji je istaknuo da su "čestite, uzorne i plemenite majke snaga obitelji, duša naroda, stožer života i budućnost društva".

"To su majke koje kleče pred Gospom, najvećom ženom povijesti i mole blagoslov, zagovor i njezinu pomoć. Marija kao pomoćnice kršćana stoljećima je bila utočište, utjeha, pomoć i obrana", rekao je Puljić, dodavši da joj zbog toga s osobitim veseljem rado hodočaste moliti zagovor i zaštitu.

"Zahvalni za svjetlo dobrote koje nam je preko nje zasjalo, molit ćemo danas posebice za naše očeve i majke da Marija bdije i čuva naše obitelji. Sve povijesne krize i kušnje, kao i Zmajeve prijetnje i zastrašivanja uspjeli smo prebroditi jer smo se u našim obiteljima molili i u Gospina svetišta hodočastili", rekao je apostolski upravitelj.

Ustvrdio je da nema gotovih recepata koje bismo mogli naučiti i u životu provoditi, osim one Isusove preporuke "rasti u milosti i krjeposti pred Bogom i pred ljudima".

Moglo bi se ipak kratko i jezgrovito reći kako je "za pravo i prosvijetljeno materinstvo nužna i korisna vjera u Boga, česta molitva i iskrena pobožnost, rekao je Puljić.

Misno slavlje nastavlja se i poslijepodne i to završnom svečanom svetom misom na Trgu Franje Tuđmana u 18 sati koju će predvoditi provincijal provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Marko Mrše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:36