PROPOVIJED NA TRSATU

Nadbiskup Uzinić o rezoluciji UN-a o Gazi: ‘Hrvatska odluka nije razumljiva. Pogledajte masakrirane civile...‘

Svijet će moći izaći iz ovoga stanja ako postane svjestan da svi imamo Oca i Majku, da smo braća i sestre, da smo obitelj, istaknuo je Uzinić

Mate Uzinić, nadbiskup Riječke nadbiskupije

 /Cropix

Svečanom misom koju je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić obilježen je završetak hodočasničke godine u Trsatskom svetištu.

U propovijedi se nadbiskup Uzinić osvrnuo na aktualnu ratnu situaciju u svijetu, citirajući papu Franju, ali i donoseći vlastiti stav, napose o odluci Republike Hrvatske da glasa protiv rezolucije UN-a o krizi u Gazi, koja poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava”.

– Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas. Zato nije razumljiva ni nedavna odluka kojom je naša domovina bila nedovoljno spremna, zajedno s mnogim drugima, reći ne ovome ratu. Koliko god da rezolucija UN-a imala manjkavosti, ipak svejedno trebamo tražiti puteve dijaloga i govoriti ne ratu, rekao je nadbiskup te citirao Papu koji je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru apelirao na prekid ratova, prenosi Novi list.

– Rat je uvijek poraz, istaknuo je Papine riječi nadbiskup Uzinić te nastavio kako je rat istovremeno i poziv svima da ne ostanu samo na teoriji nego da uđu u doticaj s ranama koje rat ostavlja.

– Rat i rane koje on ostavlja nisu nešto apstraktno. Uđimo malo u situaciju ubijenih, talaca i djece i civila u Gazi, koji su ucviljeni glađu, smrću. Ili ljudi u Ukrajini. Upravimo pogled na sve masakrirane civile čija se ubojstva smatraju kolateralnom štetom.

Papa nas poziva i da obratimo pozornost na izbjeglice koji nisu samo oni koji nam prijete, već i oni koji traže sigurnost, oni koji su pretrpjeli atomska zračenja i kemijske napade. Sjetimo se djece koja su lišena djetinjstva, pogledajmo istinu ovih žrtava nasilja. Neće nam smetati ako nas se bude smatralo naivnima zato što smo izabrali mir, rekao je riječki nadbiskup pa dodao:

– Svijet će moći izaći iz ovoga stanja ako postane svjestan da svi imamo Oca i Majku, da smo braća i sestre, da smo obitelj. Papa Franjo donosi primjere kako se živi u obitelji, ne idealizirajući je, ali pokazujući princip na temelju kojega možemo graditi bolji svijet.

– Naravno, u obitelji ima i svađe, ali postoji obiteljska veza te svađe završavaju pomirenjem. Radost i žalost pojedinca su radost i žalost sviju. Kad bismo mogli političkog protivnika, i onoga na drugoj strani fronte, mogli gledati očima kojima gledamo svoju djecu, oca i majku. To nam je put za mir, rekao je riječki nadbiskup.

Dodao je da taj put mira, kreće od svakoga čovjeka i njegova usvajanja evanđeoske poruke, a to je poruka ljubavi prema Bogu svim umom, svim srcem, svom dušom, koja se konkretizira u ljubavi prema bratu i sestru prema bližnjemu.

– Ne čak niti više u ljubavi kao prema sebi, nego kao prema onome u kome prepoznajemo Isusa Krista. I u kojemu smo Isusa Krista pozvani ljubiti na način koji je On nas ljubio. Sve do kraja, sve do križa – zaključio je riječki nadbiskup, prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2024 18:41