BRAT BIVŠEG PREMIJERA

Nadbiskupija: Na računu don Vinka Sanadera je 2,7 milijuna crkvenih kuna. Savjesno je upravljao dobrima

 Jakov Prkić/CROPIX

ZAGREB - Nakon provjere župnoga Blagajničkog dnevnika posljednjih deset godina i bankovnih ispisa ulaganja, podizanja i oročavanja novca s računa utvrđeno je da Nadbiskupija može samo zahvaliti don Vinku Sanaderu za savjesno upravljanje župnim materijalnim dobrima te za marljivi i odani pastoralni rad, priopćio je danas Nadbiskupski ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije.

Podsjetimo, Jutarnji je ranije pisao kako su don Vinku Sanaderu, bratu uhićenoga bivšeg premijera i solinskom župniku, istražitelji su pronašli oko tri milijuna kuna.

Ordinarijat navodi kako je nakon provjere župnoga Blagajničkog dnevnika i bankovnih ispisa ulaganja, podizanja i oročavanja novca s računa utvrđeno da župa Gospe od Otoka posjeduje 2.708.303 kuna.

- Župnik don Vinko Sanader sve je župne prihode i rashode veoma savjesno bilježio u Blagajnički dnevnik i presliku dostavljao nakon završene godine u Nadbiskupski ordinarijat te je uvijek pod posebnom stavkom i uz supotpis članova župnoga ekonomskog vijeća naznačivao iznose koji se odnose na oročeni župni novac - navodi se u priopćenju.

Ističe se kako je istina da se računi vode na ime župnika, ali i podsjeća da je razlog tomu što ni jedna župa nije bila priznata kao pravna osoba sve do 1998., pa su banke preferirale suradnju s računima na ime župnika, a ne župe.

Mnogi župnici su takvu uknjižbu ostavili i do danas, navodi Ordinarijat. - Župnik don Vinko Sanader doista je savjesno upravljao prihodima župe, ne trošeći ih čak niti u nužnu obnovu kuće, a nakon svih podmirenih troškova župnik je svake godine za buduće potrebe župe pretičak polagao na navedene račune. Sve je oročeno i, prema propisima, na vrijeme prijavljeno u Nadbiskupiju - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:44