ŠOK I NEVJERICA

NADBISKUPSKA ŠKOLA U ZAGREBU BOLESNOM UČENIKU NE ŽELI PROŠIRITI TOALET Grubi odgovor ravnatelja zaprepastio Savez za rijetke bolesti

U Hrvatskom savezu za rijetke bolesti ostali su blago rečeno iznenađeni pročitavši odgovor ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba Marijana Franjčića, pristigao nakon što ga je predsjednica Saveza Vlasta Zmazek pismenim putem zamolila za podršku teško bolesnom učeniku prvog razreda koji pohađa njihovu gimnaziju.

Zmazek je ravnatelju privatne Nadbiskupske gimnazije Marijanu Franjčiću, koji je ujedno svećenik, poslala zamolbu za proširenje školskog toaleta zbog potreba bolesnog dječaka. U molbi je objašnjeno da je učenik član udruge roditelja OKO (koja je članica Saveza) te da je zbog njegovih višestrukih zdravstvenih problema vrlo važno nesmetano korištenje sanitarnog čvora.

Krhko zdravlje

Nemogućnost adekvatnog korištenja sanitarnog čvora dodatno ugrožava njegovo krhko zdravstveno stanje, napisala je predsjednica Saveza, sugerirajući da podržavaju molbu udruge OKO da ravnatelj zatraži od osnivača rješavanje navedene problematike. Ravnatelja su zamolili da ih izvijesti o poduzetim koracima kako bi znali reagirati bude li potrebno, no odgovor ravnatelja ih je sablaznio.

U njemu im skreće pozornost da “Vaša Udruga nije prosvjetna institucija nadređena Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, samim time niti u poziciji da može zahtijevati od nas oficijelna izvješća o našem stručno-pedagoškom poslovanju, a još manje prijetiti nam nekim reakcijama (na što i kome?), osim ako time želite indirektno prisvojiti upravljanje tuđom privatnom imovinom i ustanovom”.

Moguće je samo nagađati što je ravnatelja škole toliko naljutilo da se, uz Savez, obrecnuo i na roditelje dječaka:

“Roditelji su svojevoljno i slobodno, suprotno stručnim preporukama, izabrali našu privatnu školu za srednjoškolsko obrazovanje učenika. To su učinili i unatoč svim njima poznatim i ne samo tehničkim (već i programskim) zahtjevima i preprekama logičnog izbora naše škole za mogućnost školovanja učenika”, napisao je ravnatelj, dodajući da su se roditelji i sami uvjerili u “(pre)zahtjevnost i bitnu tehničko-prostornu neprilagođenost naše gimnazije za potrebe učenika”.

Troškovi za uređenje

U nastavku pisma ravnatelj navodi da su roditelji na vrijeme bili upoznati da ne postoji mogućnost postavljanja specijalnog WC-a (zbog broja ostalih korisnika i financijski neplaniranih troškova za uređenje), “a tada je njihov odgovor bio da to njima nije najvažniji problem jer su sami predložili da će koristiti gusku”. Stoga, zaključio je ravnatelj Nadbiskupske gimnazije, “podrška udruge u ovom predmetu nije potrebna jer je škola u brizi i enormnoj skrbi za moguće udovoljenje mnogovrsnih potreba učenika, za kojega je već poduzela i više koraka i mjera nego li vi i vaša udruga od nas zahtijevate?!”

U Savezu za rijetke bolesti pismo su odlučili pustiti u javnost isključivo zbog grube intonacije odgovora.

- Ovakva vrsta korespondencije ne spada u poslovnu komunikaciju, pogotovo kada govorimo o predstavniku odgojno-obrazovne ustanove. Ne znamo što je ravnatelja toliko isprovociralo da ovako odgovara - kažu u Savezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:18