BURNO NA HRT-u

Nadvikivanje u Otvorenom, pljuštale optužbe, HDZ-ovac Filipović: ‘Tricom u zadnjoj minuti dobivam u Zagrebu‘

Hasanbegović: ‘Politika ima puno floskula, kandidati će se nadmetati programima koji su slični kao jaje jajetu‘
Emisija Otvoreno
 Hrt

U emisiji Otvoreno na HTV-u gostovali su HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović, SDP-ov kandidat Joško Klisović, kandidat platforme Možemo! Tomislav Tomašević, kandidat Mosta Zvonimir Troskot te saborski i gradski zastupnik iz kluba Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović i zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, inače član stranke BM 365. Razgovarali su o predstojećim lokalnim izborima s fokusom na glavni grad Hrvatske.

Prvi je o svojim planovima za Zagreb govorio Filipović, kojega je voditelj Mislav Togonal upitao je li on doista Plenkovićev 'igrač s klupe', s obzirom da se dosad u javnosti kalkuliralo s Damirom Vanđelićem kao HDZ-ovim gradonačelničkim kandidatom.

- Trener ponekad igrača uvede u zadnjoj minuti i on tricom donese pobjedu. To će se dogoditi i sada. Apsolutno ćemo imati pobjedu u ovoj utakmici uz podršku čitavog HDZ-a. Grad ima milijardu i 300 milijuna kuna manjka u proračunu i da bi mogao obnoviti grad potreban je radikalan zaokret što ćemo napraviti nakon pobjede na izborima. Što se suradnje nakon izbora tiče, HDZ će biti u prilici da diktira tempo i vidjet ćemo tko će imati najbolje projekte.

Peđa Grbin je nedavno za Jutarnji izjavio za Tomaševića da je neiskusan, no ovaj se s tom ocjenom ne slaže.

- Očito sam bio dovoljno iskusan za kandidata za gradonačelnika prije dva mjeseca, a sada više kao nisam iskusan. Mi smo napravili akciju i pozvali prije četiri godine građane da glasaju protiv Bandića, a gospođa Mrak Taritaš je rekla da je zadovoljna tom akcijom. Što se izbornog poraza tiče, mi nismo bili odgovorni. No ne želim se baviti prošlošću, a Bandić je za mene prošlost. Što se potresa tiče, država treba osigurati više novca. Ovih 240 milijuna kuna za obnovu privatnih zgrada je smiješno. To je dovoljno za 24.000 objekata, nije dovoljno ni za projektnu dokumentaciju. Potrebna je digitalizacija, a ne da građani sve moraju rješavati po šalterima. Obnova mora biti cjelovita, znači i energetska i zelena. Moramo iskoristiti ovaj potres za cjelovitu obnovu.

Klisović je upitan kako se odlučio na ovu utrku kad je mogao biti kandidat za šefa SDP-a.

- Ne ljutim se na Tomaševića jer je njegova odluka samo ubrzala procese u SDP-a. Objavili smo da klijentelizam kod nas više ne prolazi i da ćemo raščistiti s Bandićem. Zato ne vidim ljutog priotivnika u Tomaševiću, već jednog konkurenta. Radujem se novoj fazi suradnje. Ja službeno nisam SDP-ov kandidat, no odluka će biti donesena idući tjedan i vjerujem da ću dobiti podršku stranke.

Lovrić je kazao kako u prilog gradonačelniku Bandiću dovoljno govore njegovi protekli mandati.

- Naši aduti su rezultati u proteklih 20 godina, standard građana u raznim segmentima, sve ono što je gradonačelnik pokazao uspješnim vođenjem grada, donijet će gradonačelniku i sedmi namdat.

Na opasku da je grad izuzetno zapušten, Lovrić je rekao da Grad Zagreb u vlasništvu nema lokala koji nisu u funkciji.

- Mnogo lokala je u vlasništvu RH, prema tome to nije segment na koji može utjecati gradska uprava. Sasvim sigurno će te kuće drugačije izgledati kad profunkcionira Fond za obnovu.

Miroslav Škoro je bio pozvan da dođe u emisiju, no on je poslao Hasanbegovića, otkrio je voditelj Togonal i upitao 'zamjenu' znači li to da će on biti kandidat za gradonačelnika Zagreba?

- To znači da ja mogu kompetentno razgovarati, a tko će biti kandidat znat ćemo kad se odredi tko to može najbolje obavljati. Imamo puno dobrih kandidata. Zar mislite da ja ne bih bio dobar i legitiman kandidat? Politika ima puno floskula, kandidati će se nadmetati programima koji su slični kao jaje jajetu, no ključ programa su ljudi, autentični pojedinci. Zagreb nije tek neka izborna jedinica i izbori u ZG imaju prvorazredno značenje. To je hrvatska narodna metropola. Osoba koja pretendira na tu dužnost mora biti osoba jasnog nacionalnog i političkog integriteta. Gradonačelnik Zagreba nije tek neka tehnička figura. Zagreb ima mnoštvo kompetentnih službenika i svi su oni zarobljenici paralelnog sustava koji se već klišeizirano zove duboka država i koje je Bandić tek puki instrument. Birači to dobro znaju. Sve ima svoj rok trajanja. A Bandić je čedo SDP-a i HDZ-a. HDZ-ov kandidat ovdje fingira antinbandićevski stav, a zahvaljujući njihovim rukama Bandić već godinama vlada.

Troskot je kazao da smatra da će Filipović biti tek krinka zakulisne igre koja se događa već par izbora.

- Ne znam hoće li Filipović osvojiti pet posto. To su politički glineni golubovi, a pravi gradonačelnik je Bandić. Moja prva odluka? Evo, kvadrat obnove Gornjogradske gimnazije je oko 3000 euta, a toliko ne košta ni u Dubaiju.

Uslijedila je burna diskusija Troskota i Filipovića kojemu je Mostov kandidat u jednom trenutku spočitnuo 'mucanje'. U nadvikivanje garnirano teškim optužbama uključili su se i ostali gosti emisije.

Tomašević je tada krenuo nabrajati sve što u Zagrebu treba biti napravljeno te spomenuo stanje u vrtićima, nakon čega mu je Lovrić upadao u riječ zahtijevajući da iznese točne brojke o broju slobodnih mjesta u vrtićima.

Kad postane gradonačelnik, Troskot je rekao da će sasjeći supermane kakvi su postojali dosad kako bi smanjili prireze, izgradili prometnice, obnovili škole i izgradili poduzetničke zone.

- Imamo školu Juraj Kaštelan gdje je gospodin Lovrić potencijalni ubojica 600 male djece, ta škola se već trebala srušiti, rekao je.

- Nakon što ste prijetili HOS-ovcima da biste ih eliminirali, opet pričate o ubojstvima. Što se tiče gornjogradske gimnazije, za nju još ništa nije potrošeno, u tijeku je javni natječaj za radove. Ponude će biti otvorene ovih dana, a cijenu obnove određuje javno nadmetanje, ne ja, niti vi. Što se tiče OŠ Jure Kaštelana, znate da iznosite neistine, radi se u zgradi koja nije stradala u potresu. Mi već dugo tamo planiramo izgradnju većeg dijela zamjenske građevine radi prelaska na rad u jednoj smjeni. Javno nadmetanje za radove bit će objavljeno idući tjedan, odgovorio je Lovrić.

Zaiskrilo je i između Filipovića i Troskota. Filipović ga je optužio da ga vrijeđa te zamolio da kaže koliko je to iznosio prirez u 2017. i narednim godinama s obzirom da je on sam rekao da će ga smanjiti.

- Pročitajte malo prije nego krenete vrijeđati ljude.

- Ne možete biti gradonačelnik i mucati, odgovorio mu je Troskot.

- Prestanite vrijeđati i nemojte biti nervozni, rekao je Filipović.

- Dobro je dok ne počne pucati, ubacio se Lovrić.

Filipović se potom osvrnuo na izjavu Lovrića kako je Bandić godinama uspješno upravljao gradom.

- Rekao je da su građani krivi za potres, da školarci ruke peru lugom jer nema sapuna. Spominjali ste i Vladu, spomenut ću ja više upravljanje, u obilasku škole u Gornjem Vrapču, crijep pada sa škole koja 30 godina nije obnovljena. Što se tiče Hasanbegovića, ja ne znam ispred koje stranke je on ovdje došao. Moram spomenuti i kolegu Tomaševića, spominjao je zelenu obnovu, ali i ključnu stvar - razvijanje transparenata. Ja iznimno poštujem Tomaševića, ali kad pogledate njegov životopis, on vrišti od aktivizma, ne postoji gradnja protiv koje on nije prosvjedovao, rekao je Filipović.

- Kad ja postanem gradonačelnik svi oni koji rade dobro dobit će priliku napredovati, dodao je.

Tomašević je rekao da se osjeća kao da je u paralelnom svemiru.

- Hasanbegović dijeli lekcije HDZ-u i SDP-u zbog suradnje s Bandićem kao da nije bio dio većine s Bandićem u Skupštini. Filipović dijeli lekcije Bandićevim pročelnicima kao da nije dizao ruku za to, rekao je.

- Što se tiče javne nabave, to je smiješno. Jedna trećina javnih nabava u Zagrebu i Holdingu, javi se samo jedno poduzeće jer se zna tko će dobiti posao. To je stvar koju ću promijeniti, da vrijede jednaka pravila za sve i da se svi mogu javiti, tek tada će biti konkurentne cijene, rekao je Tomašević.

Klisović je rekao da je u 30 minuta čuo puno buke, a malo konstruktivnih prijedloga.

- Temeljni prijepor je imamo li dobro ili loše upravljanje Zagrebom. Zagreb je najzapuštenija europska prijestolnica. Zagreb ima devet mostova od kojih je osam opasno za promet. Zagreb nema centar za gospodarenje otpadom, je li to moguće uz sve fondove EU. SDP ima za sve ove stvari projekte kako ćemo promijeniti stanje. Zagreb treba dobro upravljanje. Ne treba gradonačelnika koji će skakutati od ulice do ulice, Zagreb treba gradonačelnika koji će sustavno riješiti sve rupe, mostove.

Hasanbegović je kazao:

- Pamćenje traje tek mjesec dana. Ključna točka u kojoj se jasno vidjelo tko je oporba, a tko dio Bandićeve močvare je bio proračun. Rekao sam da ne treba prihvatiti proračun, no pola oporbenih zastupnika pretvorili su se u Bandićeve žetončiće. Pola liste gospođe Švaljek, sada su u Bandićevom klubu. Da ste prihvatili moj prijedlog, sada bi bilo drugačije. Zagrebu trebaju autentične političke ličnosti. Nemam ništa protiv da mi Tomašević bude glavni komunalni redar, a Troskot glavni računovođa.

- Ja bih se kao gradonačelnik bavio potresom jer je tužno da gospoda toliko dugo nisu napravili ništa. Pregledao bih zgrade u resoru Lovrića i pregledao sve zgrade koje su opasne za našu djecu. Naša stranka se zove Most pa ćemo sagraditi i taj jarunski most, kazao je Troskot.

Tomašević je kazao i koji bi bili njihovi prvi potezi ako pobijede na izborima:

- Prvo ćemo se pozabaviti otpadom i srediti nered, zatvoriti Jakuševac i sanirati ilagalna odlagališta. Zatim, proširiti tramvajske mreže što su i drugi obećavali pa ništa. A reformirat ćemo i Zagrebački holding jer moramo imati kontrolu nad financijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20