KAKO ĆE ODIGRATI?

NAGAĐANJA O AMBICIJAMA KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ 'Ide li u novu utrku za predsjednicu RH, spekulacije o Europskoj komisiji mogle bi joj štetiti'

 
Jean-Claude Juncker i Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako u HDZ-u i u krugovima bliskim predsjednici Republike napominju kako je mogućnost da ona preuzme neku od čelnih funkcija u Europskoj komisiji (EK) tek novinarska spekulacija te da nitko nikome još ništa nije ponudio, u slučaju da se ime Kolinde Grabar-Kitarović nađe na nekom briselskom stolu, teško da bi ona tu ponudu mogla odbiti.

- Bit će veliki izazov ako do toga dođe. Nitko nikome nije još ništa ponudio, riječ je tek o spekulacijama, no ako to postane ozbiljno, doći će do novih okolnosti jer riječ je o najuglednijoj poziciji u Europi i nitko ne može reći da nije zainteresiran - kaže nam jedan izvor koji dobro poznaje odnose u HDZ-u i na Pantovčaku.

Dobar signal

U tom kontekstu može se shvatiti i njezina objava na Facebooku od čevrtka. Isti dan kada je nekoliko uglednih europskih medija počelo spekulirati i s njezinim imenom, Grabar-Kitarović je objavila da će odluku o kandidaturi donijeti tek nakon Dana domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza. I iako su u krugu premijera to shvatili kao potvrdu njezine kandidature, lako je moguće da predsjednica kalkulira.

Jedan član Predsjedništva HDZ-a kaže kako je očito da se tu nešto događa i kako je moguće da predsjednica čeka novi briselski summit.

- Ako je to razlog što još nije objavila kandidaturu, to je legitimno. Njoj bi se to poklopilo s istekom mandata, ali idemo prvo vidjeti ima li tu što ili je tek riječ o spekulacijama. Mislim da ćemo za desetak dana biti pametniji jer nezahvalno je išta reći dok se situacija ne razjasni - kaže naš sugovornik.

Dodaje kako se mi moramo navikavati da kao članica EU sudjelujemo u tim političkim procesima.

- Ako je ta pozicija važna jednoj Francuskoj ili Njemačkoj ili nekim drugim velikim članicama, onda je sama činjenica da se iz Hrvatske uopće spominje čak dvoje političara nešto što treba anticipirati kao dobar signal za državu - kaže.

Drugi, pak, član Predsjedništva smatra kako bi bilo bolje da je predsjednica već objavila kandidaturu, ali on njezino otezanje ne dovodi u kontekst s mogućim briselskim ambicijama jer smatra da joj je jedina ambicija biti šefica države.

Rezerva

- Njezina objava nije bila u dogovoru s nama, ali ja joj to ne uzimam za zlo, to je stvar njezina PR tima i to ne dovodim u pitanje - kaže ovaj HDZ-ovac.

Još jedan član Predsjedništva pak ima suprotno mišljenje od kolege. On smatra kako je dobro da predsjednica još nije objavila kandidaturu jer se čekaju i drugi, možda i novi protukandidati, a ne zna se još ni kada će točno biti izbori. Također, uvjeren je da Grabar-Kitarović ide u predsjedničku utrku, a smatra da bi joj čak mogle i štetiti spekulacije o poziciji u Europskoj komisiji.

- Nije me iznenadila njezina objava i mislim da ne treba prije objaviti kandidaturu. Ona je predsjednica, a želi joj se onemogućiti da obavlja svoj posao. A kada je riječ o EK, mislim da od toga nema ništa i mogu joj samo štetiti te priče jer bi se moglo shvatiti kao da ima rezervnu poziciju - kaže ovaj HDZ-ovac. Još jedan visokopozicionirani HDZ-ovac kaže kako mu se priča s Europskom komisijom čini malo vjerojatnom, ali da bi to doista bio velik uspjeh za Hrvatsku. U tom slučaju HDZ bi morao tražiti rezervnog kandidata, kojeg u ovom trenutku nema.

- Nitko o tome nije ozbiljno razmišljao, naravno da ćemo tražiti alternativu ako do toga dođe, ali nikada o tome nije bilo razgovora. Vrlo brzo ćemo sve znati, a vjerujem da će ona biti naš kandidat - kaže taj HDZ-ovac.

S Pantovčaka uvjeravaju da je predsjednica razgovarala sa svim vodećim ljudima u HDZ-u o svojoj kandidaturi za novi predsjednički mandat te da je “sve bilo dogovoreno” prije nego što je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković na 30. obljetnici HDZ-a u Lisinskom rekao da HDZ podržava njezinu kandidaturu te da će ona procijeniti kada će je objaviti.

Bila u defanzivi

No, kako proizlazi iz razgovora s njezinim suradnikom, a potvrdili su to i Plenkovićevi ljudi, predsjednica i premijer nisu razgovarali otkad su se u stranim medijima pojavile informacije da se njezino ime spominje u kombinacijama za novog predsjednika EK.

Činjenicu da je objavila kako će se tek nakon Oluje izjasniti o kandidaturi, čime je dodatno otvoren prostor za spekulacije o tome ima li i druge ambicije, u HDZ-u relativiziraju.

- Otkad je dala otkaz svojem savjetniku Mati Radeljiću, predsjednica je bila u defanzivi, no čini mi se da su se neke okolnosti promijenile. Iz načina na koji ju je predsjednik stranke, de facto, pozvao iz Lisinskog da se kandidira, čini se da se dogodilo nešto zbog čega ima u rukama alat s kojim može ravnopravno pregovarati.

Ali ne znam što je to - rekao je ovaj naš sugovornik. Drugi HDZ-ovac kaže da bi za stranku bilo katastrofalno kada bi otišla u Bruxelles.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:41