OTKRIVAMO

NAGODBA U PROCESU HIPOKRAT Čak 210 liječnika koji su uzeli mito ide na dobrotvorni rad

Ako se promijeni Kazneni zakon, svi idu u zatvor
Zagreb, 121112.DORH, Gajeva ulica.U velikoj operativnoj akciji Hipokrat koju je proveo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s nekoliko policijskih uprava, uhiceno je vise celnih ljudi tvrtke Farmal iz Ludbrega, te nekoliko lijecnika zbog davanja i primanja mita.Na fotografiji: privodjenje osumnjicenih u prostorije DORH-a.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Za oko čak 210 liječnika iz svih krajeva Hrvatske, pretežno liječnika obiteljske medicine, u tijeku je pregovaranje ili sklapanje nagodbi s USKOK-om za kaznu zatvora koju bi odslužili radom za opće dobro. Ako takvi sporazumi budu ratificirani, a zasad postoji velika vjerojatnost da hoće, u idućih nekoliko mjeseci oko 5% obiteljskih liječnika u državi bit će upućeno na neku vrstu dobrotvornog rada.

Riječ je, dakako, o tzv. slučaju Farmal, odnosno akciji službeno nazvanoj Hipokrat u kojoj je USKOK nedavno podigao optužnicu protiv 364 osobe, uglavnom liječnika, zbog sumnji da su od 2009. do 2012. primili neki oblik mita od farmaceutske tvrtke Farmal kako bi pri propisivanju lijekova favorizirali upravo Farmalove. “Prvi rang” optuženika čini bivša Uprava Farmala na čelu s predsjednikom Draženom Dedijem, njih ukupno 5, koje USKOK tereti da su osmislili cijelu operaciju. Drugi rang činili bi posrednici, njih 20-ak, odnosno trgovački putnici Farmala koji su stupali u kontakt s liječnicima i ljekarnicima. Ostatak okrivljenika, dakle njih 330, čine najviše liječnici obiteljske medicine, a u manjem su broju u pitanju specijalisti drugih grana medicine, te ljekarnici koji su u apotekama izdavali Farmalove lijekove.

Dok će za djelatnike Farmala biti tražene bezuvjetne kazne jer se smatra da je njihov krimen veći, za ogroman broj liječnika kojima se ne teret stavlja da su primili najčešće nekoliko bonova za supermarkete tražene su uvjetne kazne ili najčešće kazne do godinu dana zatvora koje se onda zamjenjuju radom za opće dobro. No, uz rad za opće dobro njima će biti izrečene i novčane kazne od 4000 do 10.000 kuna, ovisno o pojedinačnim inkriminacijama, morat će platiti troškove suđenja od nekih 2000 kuna, te će im se oduzeti korist koju su dobili od Farmala, a radi se o iznosima od prosječno par stotina do par tisuća kuna. Naravno, postoje i ekstremni slučajevi u kojima je liječnicima plaćano putovanje u vrijednosti oko 30.000 kuna, no takvi su rijetki.

Prosječno će, uz dobrotvorni rad, dakle USKOK liječnike opaliti po džepu s nekih 15.000 kuna. Najveći dio optuženika se, prema informacijama Jutarnjeg, složio s tavim sankcijama, a očekuje se da će se pred tzv. optužnim vijećem nagoditi oko 300 od 364 optuženika, čime bi se najveća optužnica dosad podignuta u Hrvatskoj znatno smanjila. Trenutno je navodno potpisano već stotinjak takvih nagodbi, a očekuje se da će sljedećih dana biti potpisano još toliko.

Rad za opće dobro, prema postojećem zakonu, može zamijeniti zatvorsku kaznu samo do visine od godinu dana, dok se veće zatvorske kazne moraju služiti u kaznionicama.

Isto tako, prema zakonu, jedan dan u zatvoru zamjenjuje se s dva sata dobrotvornog rada. Međutim, najave nekih zakonskih rješenja koja bi za koruptivna kaznena djela ukinula mogućnost služenja kazne radom za opće dobro mogla bi se direktno odraziti na slučaj Farmal jer se svim liječnicima na teret stavlja primanje mita. To bi značilo da bi 210 liječnika moglo umjesto na dobrotvornom radu završiti u zatvorima. Isto tako, akcije poput Farmala teško da bi se više mogle ponoviti jer bi svaka od njih značila i novih par stotina osoba u zatvorskom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08