RIZIK OD BOLESTI

NAGRADA OD 100 KUNA ZA DOJAVU I LOKACIJI UGINULE DIVLJE SVINJE Ministarstvo uvodi nove mjere preventive širenja afričke svinjske kuge

 
Ilustracija
 Krunoslav Pavlina / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede uvodi novčanu nagradu od 100 kuna za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 100 eura po grlu za selektirani odstrel ženskih grla divljih svinja. Sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati niti premještati svinje.

To su tri najvažnije preventivne mjere u sprečavanju afričke svinjske kuge koja se proširila i do naših granica sa Srbijom i Mađarskom. O njima je postignut dogovor na sastanku proizvođača i predstavnika sektora svinjogojstva, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatske veterinarske komore i Hrvatskog lovačkog saveza.

"Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji jasan je primjer kako se rizik od izbijanja afričke svinjske kuge ne može precizirati na ograničeno područje zemlje. S obzirom na to da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik. Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dopušteno samo ako ovlaštena veterinarska organizacija prethodno provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ako se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.

Uvodi se i aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici Hrvatske sa Srbijom i BiH te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom. Ministarstvo poljoprivrede također planira uvođenje novčane nagrade od 100 kuna građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. S ciljem olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se primati informacije, a izdat će se i uputa o biosigurnosti u slučaju pronalaska lešine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:27