DOBRI LJUDI

Nagrađeni volonteri godine, Oskara za humanost dobio mladi vatrogasac iz Kašine

Stručno povjerenstvo ove je godine od rekordnog broja nominiranih kandidata za Volonterskog Oskara, njih 25, odabralo troje finalista

Patrik Radotić, Goranka Perc, Ivka Pogorelčnik, David Lonjak.

 Željko Puhovski/Cropix

Volonterski centar Zagreb dodijelio je u petak 13. put Volonterskog Oskara - nagradu za individualni volonterski doprinos na razini grada, a titulu zagrebačkog volontera 2021. godine osvojio je David Lonjak iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Kašina.

Na svečanosti u organizaciji Volonterskog centra Zagreb nagrade Volonterski Oskar uručene su ovogodišnjim finalistima Davidu Lonjaku iz DVD-a Kašina, Goranki Perc iz Udruge "Nismo same" i Patriku Radotiću iz Udruge "Mali zmaj".

Stručno povjerenstvo ove je godine od rekordnog broja nominiranih kandidata za Volonterskog Oskara - 25, odabralo troje finalista, a građani su nakon toga tijekom studenoga glasovali za svojeg favorita. Glasovalo je više od 3200 građana, a najviše glasova i titulu zagrebačkog volontera 2021. godine osvojio je David Lonjak.

Svim nominiranim volonterima uručena su priznanja, a volonterki lvki Pogorelčnik iz Udruge "Kap dobrote" dodijeljena je i posebna nagrada za životno djelo za gotovo 20 godina volonterskog rada.

Svečana dodjela nagrada održana je uoči Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, a izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković istaknula je kako volontiranje osnažuje pojedince i timove, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine i djeluje kohezivno u društvu.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je kako smo tek u godini koja je iza nas i u izazovima s kojima smo se suočili shvatili kolika je nemjerljiva snaga za društvo imati ljude koji nesebično pomažu i daju svoje vrijeme onima koji su najpotrebitiji.

Stela Fišer Marković iz Vladina Ureda za udruge podsjetila je kako vrijednost sati i volonterskog rada premašuju iznos koji država kroz natječaje izdvaja na godišnjoj razini. Primjerice, navela je kako je procijenjena vrijednost volonterskog rada prošle godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna, a vrijednost natječaja koji su oni financirali iz Europskoga socijalnog fonda za promicanje volonterstva bila je 35 milijuna kuna.

Zagrebački volonter godine i dobitnik Oskara David Lonjak u DVD-u Kašina volontira od malih nogu, a prošle godine dobio je pravo nošenja Plamenice s brončanim obilježjem, koja se dodjeljuje osobama koje se ističu u dobrovoljnom vatrogastvu kao operativci. Sudjelovao je i na intervencijama nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.

Oskarom nagrađena Goranka Perc u Udruzi "Nismo same" volontira već četvrtu godinu, a ove je godine bila svakodnevno angažirana kao potpora onkološkim pacijentima i članovima njihovih obitelji, osobno je obišla stotinjak korisnica, a uz to je volonterski angažirana i u administrativnim poslovima te udruge.

Patrik Radotić u Udruzi "Mali zmaj" volontira od 15. godine, a Oskarom je nagrađen jer je ove godine sam inicirao i proveo volontersku akciju u kojoj je pješačio od Zagreba do Rijeke kako bi prikupio novac za kupnju školskih torbi djeci slabijeg imovinskog statusa.

Dobitnica nagrade za životno djelo lvka Pogorelčnik u Udruzi "Kap dobrote" volontira od 2002. godine, a ove je godine pomagala u sortiranju paketa s namirnicama, redovito je posjećivala korisnicu i davala joj potporu. U 19 godina volontirala je na mnoge načine, od potpore korisnicima do fizičkih i logističkih poslova te sudjelovanja na radionicama i skupštinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:12