POLICIJA ODVELA HORVATA

Nagrađivani inovator, poduzetnik godine... U koroni donio bizarnu odluku, pa ju brzo povukao

Vlasnik Tehnixa desetljeća u poduzetništvu prošao je neokaljanog imena. Sve do jutros

Privođenje Đure Horvata

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Đuro Horvat svoja je desetljeća u poduzetništvu prošao neokaljanog imena, sve dok mu jutros na vrata nisu pokucali ljudi iz hrvatskog Ureda europskog tužiteljstva.

- Ja neću izići živ iz kuće. Moj je patent zaštićen, a oni su kriminalci mene optužili za moj patent. Pa svi vi o tome i o meni znate sve - rekao je Horvat kada smo ga jutros nazvali.

image

Policija i djelatnici Hitne pomoći ispred kuće Đure Horvata u Donjem Kraljevcu

Željko Hajdinjak/Cropix

No tko je zapravo Đuro Horvat, jedan od, kako su mu tepali mnogi, pionira ekološke tehnologije u Hrvatskoj i jedan od nagrađivanih domaćih inovatora, čovjek koji je nekoliko puta biran i za poduzetnika godine?

U privatni je biznis ušao skromno.

Danas 81-godišnjak cijeli je život proveo u međimurskom Donjem Kraljevcu, početak privatizacije u Hrvatskoj dočekao je na mjestu direktora proizvodnje u međimurskom pogonu giganta Končara.

U jednom se trenutku odlučio osamostaliti i u propalom motelu Bratstva Kotoriba otvorio malo poduzeće. Tu je, uz željezničku stanicu Donji Kraljevec izrađivao garderobne ormare, proširio posao i na police. Posao je išao dobro pa je kupio zemljište na obodu Donjeg Kraljevca i započeo graditi svoje poslovno carstvo.

image

Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix

Željko Hajdinjak/Cropix

U početku je to bio mali pogon za izradu metalnih konstrukcija da bi se 2005., 2006, godine preorijentirao na zaštitu okoliša i bio među pionirima branše u Hrvatskoj. Oženio se, dobio dva sina, obojica rade u očevoj tvrtki. Nekad mali pogon danas je veliko postrojenje, preko puta kojeg Tehnix ima benzinsku crpku i hotel.

- Prolazio je uspone, padove, krize i uvijek bio optimist. Nikad ga nisu čuli da kuka - kaže njegov blizak prijatelj.

Politički se nije pretjerano aktivirao, prema pisanju medija, član je SDP-a, a bio je i savjetnik za gospodarstva bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

image

U Uredu predsjednika RH 2011. godine Đuro Horvat odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle

Boris Kovačev/Cropix
image

Đuro Horvat i Ivo Josipović

Željko Hajdinjak/Cropix

Zajedno s kolegama podzetnicima iz Međimurja najavio je još 2017. osnovanje Kluba 1000. Riječ je o Klubu koji je trebao okupljati sve tvrtke koje svojim radnicima daju plaće prosječno veće od 1000 eura. Klub nije zaživio.

Život mu nema kontroverzi. Ili ih barem dobro skriva. U fokus javnosti došao je za vrijeme pandemije koronavirusa kada je donio ekscentričnu odluku o kažnjavanju zaraženih radnika tako što će im odbiti 10 posto od plaće. Smatra je, naime, kako nam je tada pojasnio, da radnici koji odlaze na večernja druženja, zaraze se i potom dolaze na posao, ne mogu svojom neodgovornošću riskirati zdravlje kolega.

Nakon što je javnost negativno reagirala, povukao je odluku. Na koncu su plaću dobili, ali ne i bonus, a Tehnix ih je do ozdravljenja smjestio u svoj hotel u Donjem Kraljevcu, preko puta tvrtke. Velika većina tekstova o Đuri Horvatu zvuče kao "sponzorirani sadržaj". Problema nema, uspjeha je mnoštvo, plaće su dobre.

Horvat slovi za jednog od najboljih hrvatskih poslodavaca, još prije dvije godine je prosječna plaća u Tehnixu iznosila 8000 kuna, a nitko nije zarađivao manje od 1000 eura i jedan je od pokretača čuvenog "kluba 1000", udruženja tvrtki u kojim je prosječna plaća minimalno tisuću eura. Danas su te plaće i veće, penju se i do 3000 eura. Daje i trinaestu plaću. S plaćama za barem trećinu višima od prosjeka na hrvatskom sjeveru, tvrtka nije i nema problema s radnom snagom, ima više od 600 radnika. Tko god je od njih imao blokirani račun, Tehnix im je dao novac da plate dug, a oni su ga tvrtki vraćali bez kamata i do pet godina. Manje iznose je opraštao.

image

Đuro Horvat nekoliko je puta biran za poduzetnika godine; Na fotografiji s nagradom iz 2015.

Marko Todorov/Cropix

- To je naš doprinos zaustavljanju iseljavanja. Nismo nigdje pročitali pa kopirali taj model. Interes je obostrani. Nama da zadržimo ljude i da budu zadovoljni jer samo zadovoljan radnik može kvalitetno raditi – jednostavnu je logiku Đuro Horvat ispričao Jutarnjem listu 2018. godine.

Dotad je za izvlačenje radnika iz blokade od dobiti izdvojeno više od 250 tisuća kuna.

- Ljude samo treba motivirati. Tvrtka vrijedi koliko joj je dobro tržište, dobro tržište može imati s dobrim proizvodima, a njih s kvalitetnim radnicima - njegova je filozofija uspjeha. Zbog svega je Horvat glavni akter medijskih priča, kako je već pisao Jutarnji list, o nečemu što se naziva "moralnim kapitalizmom".

image

Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix

Željko Hajdinjak/Cropix

S urušavanjem demografske slike u Hrvatskoj, Đuro Horvat je svim radnicama Tehnixa koje postanu majke uveo trajne povišice. Ukratko, suočen s problemima ili pojavama koje nije smatrao dobrima, Đuro Horvat ih je pokušao riješiti.

Đuro Horvat uvijek nam se žalio da mu nije jasno zašto gradovi i općine u Hrvatskoj ne kupuju njegov proizvod i postrojenja za ekološku obradu otpada koja se koriste u mnogim svjetskim metropolama.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima Tehnix već dulje vrijeme ima svoju tvrtku, Tehnix Emirates. Ima i tvrtke kćeri u Njemačkoj, Srbiji i na Kosovu.

U Hrvatskoj radi 532 radnika, u Srbiji 49. Konsolidirani prihodi su mu u 2021. godini iznosili 69,8 milijuna eura, što je rast u odnosu na 2020. od 37 posto. Neto dobit u 2021. iznosila je 4,6 milijuna eura, a prosječna neto plaća 8155 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:04