MICHAEL O'LEARY

NAJAROGANTNIJI DIREKTOR U EUROPI 'Imam velike planove za Zadar, dovest ću vam pola milijuna turista'

 Jure Mišković/Cropix

Ove sezone, od travnja do listopada, Ryanair će iz Zračne luke u Zadru letjeti prema 12 europskih destinacija, što bi u 2015. godini trebalo osigurati više od 300 tisuća putnika i donijeti 300 novih radnih mjesta u povezanim poslovima. Objavili su to danas u Zračnoj luci Zadar izvršni direktor te najveće europske niskotarifne kompanije Michael O’Leary, menadžer Eddie Wilson i direktorica zadarskog aerodroma Irena Ćosić. Iako ove sezone neće uvoditi nove destinacije, u Ryanairu ipak očekuju povećanje putnika na postojećim linijama.

34 leta tjedno

- Uz Dublin, London i Oslo, prema kojima ćemo letjeti tri puta tjedno, te ostale destinacije poput Frankfurta, Pariza i Manchestera, tjedno ćemo iz Zadra imati 34 frekvencije. Ove sezone očekujemo oko 300 tisuća putnika, ali već 2016. ta bi brojka trebala porasti na pola milijuna. Zadar nam je baza za Hrvatsku i jako smo zadovoljni rastom koji ostvarujemo. Postali smo broj jedan u svim zračnim lukama s kojima radimo, zato očekujemo da ćemo u Hrvatskoj u idućih osam godina imati samo porast - rekao je Michael O’Leary.

U Hrvatsku su stigli prije osam godina. Broj putnika od tada stalno raste, kao i njihov udio ukupnog prometa u Zračnoj luci Zadar, gdje Irci drže 64 posto. Lani je to bilo 320.700 putnika, a dogodine s novim zrakoplovima, koje su već naručili, te novim destinacijama planiraju premašiti pola milijuna. U cijeloj Hrvatskoj Ryanair je do sada prevezao dva milijuna putnika.

- Zadar nam je izazov, želimo ga povezati sa Skandinavijom, Italijom, Njemačkom, ali ti izazovi znače i nove troškove. No, u razgovorima s gradonačelnikom, turističkom zajednicom i zračnom lukom dobili smo obećanje kako imaju dovoljno novca da se planovi i realiziraju - istaknuo je O’Leary govoreći o troškovima udruženog marketinga, koji su jedan od uvjeta Ryanairova dolaska na neko tržište. Direktor Turističke zajednice Zadra Zvonko Šupe tvrdi da su učinci na turizam na kraju puno veći od troškova pa im se model Ryanaira ipak isplati.

200 novih aviona

- I preisplati se. To je predobra priča za Zadar i Hrvatsku s ozbirom na broj turista koji stižu Ryanairom - kaže Šupe.

Predstavnici lokalne samouprave šefu Ryanaira istaknuli su, pak, potrebu za uspostavom cjelogodišnjih linija između Zadra i nekih europskih destinacija.

- Zahvaljujući Ryanairu, Zadar i njegova šira regija dobili su nova emitivna tržišta - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Dražen Grgurović.

Zadovoljan rezultatima u Hrvatskoj, O’Leary očekuje da Zračna luka Zadar i ubuduće nastavi svoje poslovanje kao najbrže rastuća zračna luka, a dogovoren je i nastavak suradnje na promidžbi Zadra u svim destinacijama koje povezuju Ryanairove linije.

Inače, Zadar je samo jedan od kotačića u značajnom rastu koji planiraju u Ryanairu. Nakon što su naručili 200 novih Boeinga, u idućih deset godina planiraju udvostručiti broj prevezenih putnika: s prošlogodišnjih 82 milijuna na više od 150 milijuna do 2024. godine.

Akcija do ponoći

Prema posljednjim poslovnim rezultatima, u trećem lanjskom kvartalu ostvarili su neto dobit od 49 milijuna eura, a u istom su kvartalu 2013. godine imao gubitak od 35 milijuna eura. Prihodi su u trećem kvartalu rasli 17 posto, na 1,13 milijardi eura, dok je broj putnika rastao 14 posto. Ove godine Ryanair obilježava točno 30 godina otkad je donio niske cijene europskih letova.

Kao i pred svaku sezonu, objavili su akcijsku prodaju 100 tisuća karata po cijeni od 19,99 eura za veljaču i ožujak po cijeloj Europi. Akcija traje do 5. veljače, u ponoć.

‘Idioti koji ne printaju aviokarte’

Michael O’Leary jedan je od arogantnijih predstavnika europskog biznisa. U samo jednoj od mnogih nepromišljenih izjava tisuće je Ryanairovih putnika nazvao idiotima koji ne isprintaju svoje aviokarte na vrijeme, nego to onda skupo plaćaju na aerodromu. Jedan je od najbogatijih Iraca, a svojim agresivnim stilom upravljanja često izluđuje konkurente, regulatore, zaposlene i putnike. Poznat je i njegov potez otprije nekoliko godina kada je svoj osobni automobil registrirao kao taksi kako bi se brže i neometano vozio po žutim linijama Dublina i izbjegavao gradsku gužvu.

87 mil. putnika prevest će ove godine Ryanair

300 zrakoplova Boeing 737-800 ima tvrtka

30 zemalja pokrivaju

1600 ruta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:45