PLENKOVIĆEVA OPORBA U HDZ-u

NAJAVA KANDIDATURE IVANA PENAVE ZA ŠEFA HDZ-a U VRHU VLADAJUĆE STRANKE UNIJELA OZBILJAN NEMIR Svi se u vodstvu pitaju tko stoji iza njega

Andrej Plenković i Ivan Penava
 Vlado Kos / CROPIX

Najava vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a prilično je odjeknula u stranačkim redovima.

Šef HDZ-a Andrej Plenković na novinarsko pitanje o tome jučer je kratko poručio: “Dobro je imati ambicije”. Dodao je da se osjeća sigurno s obzirom na to da je stranku preuzeo s minusom od 19 milijuna kuna, a da je ona sada u plusu, konsolidirana i jaka. No, izvori iz stranke kažu da su Penavin intervju i najava kandidature poprilično uznemirili aktualno vodstvo.

Turbulencije

- Ne čudi me što je vrh jako nervozan zbog toga. Penavine poruke su snažne, a pritisaka na Plenkovića iz dana u dan sve je više. Vukovar je posebna priča, a očito je da Plenković nije uspio puno postići izmjenama datuma blagdana - rekao je jučer jedan HDZ-ovac. Penavinu najavu kandidature komentirao je i Davor Ivo Stier, koji je također najavio utrku za čelno mjesto stranke.

- Mislim da je Ivan Penava poslao dobre poruke u intervjuu. Mi smo u kontaktu, čuli smo se prije nekoliko dana, a i jučer smo razmijenili poruke - rekao nam je Stier.

Iako je Penava najavio da razmišlja o kandidaturi za prvog čovjeka stranke, HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali kažu kako misle da on ima malo drugačiji plan.

- Mislim da će se on na kraju kandidirati za potpredsjedničko mjesto, ali još je prerano govoriti o tome. U svakom slučaju, Penava treba biti u nacionalnom predsjedništvu - kaže naš sugovornik, koji dobro poznaje vukovarskog gradonačelnika. Jedan dugogodišnji član HDZ-a, koji je prošao brojne turbulencije u stranci, ističe da Penavinu najavu treba sagledati u širem kontekstu.

- To je, prije svega, jedan snažan potez u detronizaciji šefa stranke Andreja Plenkovića. Ovakve poruke, kakve je poslao Penava, dodatno slabe i urušavaju Plenkovićevu poziciju u stranci - kaže naš sugovornik te ističe da Penava od samih početaka nastupa vrlo promišljeno te da polako gradi svoju poziciju za visoko mjesto u stranci.

Šira grupacija

- Znam da Penava spominje kandidaturu za predsjednika, no i ja smatram, kao još neki kolege, da će se on kandidirati za potpredsjedničko mjesto. Mislim da je to sve dio njegove taktike, i to dobre. Nema sumnje da će on imati jako dobru potporu, a politički kapital koji stekne vjerojatno će preusmjeriti prema jednom od kandidata za šefa HDZ-a. U ovom trenutku ne znamo tko će to biti, ali znamo sigurno da neće biti Plenković - kaže ovaj HDZ-ovac. Na upit što bi za ostale protukandidate, prije svega Stiera i Kovača, značilo da Penava ipak istakne kandidaturu za prvog čovjeka, kaže da to ne bi bilo dobro za njih te da bi u konačnici išlo naruku Plenkoviću.

- Situacija u stranci je kaotična. Kad članovi stranke ovako istupaju i najavljuju kandidature, čak unatoč zabranama koje su uveli, onda je jasno da se nešto ozbiljno priprema - kaže i dodaje da će zasigurno biti još kandidatura.

- Sve one koji istupaju povezuje jedno - nezadovoljstvo Plenkovićem. A s obzirom na okolnost, mislim da bi moglo doći do stvaranja šire grupacije protiv aktualnog šefa bez obzira na razlike i neslaganja koja sada postoje među njima - smatra naš sugovornik.

Nitko od članova HDZ-a s kojima smo razgovarali ne misli da bi Penavu mogle snaći bilo kakve sankcije zbog najave kandidature s obzirom na nova pravila koja su uvedena.

- Ne vjerujem da bi se usudili na bilo koji ga način sankcionirati. To ne bi bilo dobro i nanijelo bi štetu - rekao je jedan sugovornik.

Zanimljivo je da su se nakon Penavina intervjua među HDZ-ovcima proširile informacije da iza vukovarskog gradonačelnika “zasigurno stoji Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić”. Tome su pridonijele i višemjesečne priče da će Brkić za predstojeće unutarstranačke izbore “pronaći” svojeg kandidata.

Utjecajne skupine

- O tome se u stranci spekulira već neko vrijeme, pogotovo zato što je poznato da Brkić nije u dobrim odnosima ni s Davorom Stierom, ni s Mirom Kovačem, koji su još prije najavili kandidature. Tako da me ne bi iznenadila Brkićeva umiješanost - govori jedan HDZ-ovac. I dok su neki u stranci uvjereni da je u slučaju Penava riječ o Brkićevoj akciji, drugi, pak, članovi kažu kako sumnjaju da je Brkićev utjecaj tako velik u stranci nakon svega što se dogodilo.

- Znam da Penava i Brkić komuniciraju, ali teško mi je procijeniti Brkićevu ulogu. Mislim da se, s jedne strane, Brkićev utjecaj precjenjuje, ali s obzirom na okolnosti i situaciju u stranci, ništa ne bih isključio. Kod nas se sve to brzo mijenja. Neki se brzo udružuju, ali još brže i razilaze. Imali smo dosta takvih primjera - kaže naš sugovornik. Jedan član stranke kaže kako ne bi baš rekao da je Brkić taj koji stoji iza Penave, ali ističe da je u ovom trenutku vrlo moguće da je on dio ekipe oko vukovarskog gradonačelnika. Dodaje da Penavu, koliko on zna, podržavaju neke braniteljske udruge i utjecajne skupine te pojedinci iz HDZ-a, dio tamošnjih poduzetnika, ali i dio simpatizera Miroslava Škore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:18