PROTIV ZAKONA O REGIONALNOM RAZVOJU

NAJAVILI BLOKADU AUTOCESTE 'Milanoviću, u Gorskom kotaru nije katastrofa, nego Hirošima!'

Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Pedesetak Gorana prosvjedovalo je danas pred Vladom protiv najavljenog donošenja novog zakona o regionalnom razvoju, a najavili su da će, u slučaju da se ipak donese takav zakon koji smatraju štetnim po Gorski kotar, blokirati autocestu Zagreb-Rijeka.

"Sad smo ovdje pristojni, no ako se takav zakon donese, spremni smo blokirati autocestu", rekao je Aljoša Babić, predsjednik Zelene stranke, koja je organizirala skup.

Od Vlade je zatražio donošenje posebnog zakona kojim će se osigurati povratak raseljenog stanovništva i "normalan život" u Gorskom kotaru te što skoriju sanaciju štete nakon elementarne nepogode koja je u veljači poharala taj kraj.

Podsjetio je da je takav zakon jučer deklaracijom zatražila i Skupština Primorsko-goranske županije te zaključio kako Gorskom kotaru "ne može pomoći ni županija ni Europska komisija, nego jedino Vlada".

"Nemojmo samo čekati novac iz Bruxellesa, nego se uhvatimo posla", poručio je Babić, koji predlaže da se, po uzoru na Sloveniju, obuči 20.0000 ljudi koji bi iz šuma izvukli stradalo drveće, "kako to bogatstvo ne bi za godinu dana istrunulo u šumi".

Poručio je i da građani Primorsko-goranske županije "neće mirno gledati kako sve oko njih propada".

"Osim Gorskog kotara, i otoci su u problemima, propadaju mnoge stvari u Rijeci pa i za Novi list više ne znamo hoće li sutra izlaziti", rekao je Babić.

Premijeru Zoranu Milanoviću poručio je da nije dobro ocijenio kada je u veljači kazao da nepogoda u Gorskom kotaru nije katastrofa.

"U Gorskom kotaru nije katastrofa, nego Hirošima", rekao je Babić, koji tumači da premijer u veljači nije dobro uvidio težinu situacije "zbog snijega" pa ga je zato pozvao da još jednom dođe "na maneštru" u Gorski kotar.

Skup je počeo i završio zvukom sirene za opću opasnost, a prosvjednicima se priključio i zastupnik Hrvatskih laburista Nenad Pleše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:43