OTKRIVAMO

NAJAVILI UŠTEDU, OVO JE REZULTAT: UMJESTO 88 POMOĆNIKA MINISTARA, IMATI ĆE 97 RAVNATELJA Dva ministarstva iskaču u želji da se kadrovski pojačaju

 
Sjednica Vlade
 Damjan Tadić / CROPIX

Natječaji za ravnatelje upravnih organizacija u ministarstvima, koji su raspisivani od 9. listopada nakon što je izmjenama Zakona o sustavu državne uprave od 18. srpnja Vlada ukinula dužnosnička mjesta pomoćnika ministara, otkrivaju kako 20 ministarstava traži veći broj ravnatelja nego što u ovom trenutku imaju pomoćnika.

Do tog smo zaključka došli proučavajući sve natječaje koje su ministarstva raspisala od 9. listopada do zaključno 8. studenoga, iako su prema odluci Vlade imali rok do 20. listopada raspisati natječaj (rok je poštivala većina, osim Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture). Prema registru dužnosnika koji objavljuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, u ovom trenutku ministarstva imaju 88 pomoćnika ministara, a javnim natječajima traže ukupno 97 ravnatelja uprava.

Razlozi za to su različiti, od ministarstva do ministarstva. Većina onih koji traže veći broj ravnatelja nego što imaju pomoćnika ili su već prije smijenili neke pomoćnike, ili na čelu nekih uprava nisu bili pomoćnici, nego drugi dužnosnici ili službenici pa su sada iskoristili priliku da popune to radno mjesto.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, primjerice, u ovom trenutku ima četiri pomoćnika, a traže čak osam ravnatelja za svojih osam uprava.

- U sastavu Ministarstva ustrojeno je osam upravnih organizacija. Javni natječaj raspisan je za sva radna mjesta ravnatelja, a razlika u odnosu na imenovane pomoćnike ministra postoji zato što su neki pomoćnici ministra razriješeni dužnosti prije raspisivanja natječaja - kažu u tom Ministarstvu.

Slična je situacija i u Ministarstvu kulture gdje su ustrojene četiri upravne organizacije pa je natječaj raspisan za četiri ravnateljska mjesta, iako trenutačno imaju tri pomoćnika.

- Pomoćnica ministrice za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu suradnju Iva Hraste Sočo razriješena je dužnosti 30. rujna, na osobni zahtjev, a Upravu za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju u ovom trenutku kao v.d. ravnateljice vodi Dubravka Đurić Nemec, zaposlenica Ministarstva - poručuju iz kabineta ministrice kulture.

Sve po sistematizaciji

I Ministarstvo za demografiju traži više ravnatelja nego što imaju pomoćnika - trenutačno imaju jednog pomoćnika, a traže četiri ravnatelja.

- Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sistematizirane su četiri upravne organizacije: Uprava za demografski razvoj, obitelj, djecu i mlade, Uprava za socijalnu politiku, Uprava za međunarodne poslove i programe te Uprava za proračun i financije. Slijedom toga, sistematizirana su četiri radna mjesta ravnatelja - poručuju.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo je 22. listopada natječaj za imenovanje ravnatelja, a iako je natječaj raspisan za ravnatelje pet ustrojstvenih jedinica, oni u ovom trenutku imaju četiri pomoćnika ministra, dok je jednoj Upravi na čelu bio državni tajnik.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta trenutačno ima manji broj pomoćnika nego uprava. Upravama koje dosad nisu imale pomoćnika upravljao je nadležni državni tajnik. Slijedom toga, ovim natječajem rukovoditelje će dobiti i one uprave koje dosad nisu imale nadležnog pomoćnika ministra - poručuju iz tog Ministarstva.

Više ravnatelja nego što imaju pomoćnika sada traže i u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Iako su u tom Ministarstvu imali samo dva pomoćnika, sada traže četiri ravnatelja.

Pitanja bez odgovora

- U Ministarstvu hrvatskih branitelja ustrojene su četiri uprave. S obzirom na to da upravama rukovode ravnatelji koji su državni službenici, raspisan je javni natječaj za imenovanje četiri ravnatelja - objašnjavaju u tom ministarstvu, ne pojašnjavajući tko je dosad upravljao tim ustrojstvenim jedinicama.

I u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova traži se osam ravnatelja, a trenutačno imaju šest pomoćnika ministara. No, oni tvrde da je “natječaj raspisan za broj ravnatelja koliko je bilo i pomoćnika ministra”, pa su očito neki pomoćnici otišli sa svoje pozicije prije nego što je dovršen natječaj za ravnatelje. Slična je situacija i u Ministarstvu obrane u kojem tvrde da je isti broj pomoćnika i ravnatelja, iako u ovom trenutku imaju jednog pomoćnika manje nego što traže ravnatelja.

- Ministarstvo obrane raspisalo je javni natječaj za četiri ustrojbena mjesta ravnatelja uprava, što je jednak broj mjesta kao i za pomoćnike te je predmetno u skladu s Uredbom Vlade o unutarnjem ustrojstvu MORH-a - poručuju.

I Ministarstvo zaštite okoliša i energetike traži jednog ravnatelja više nego što imaju pomoćnika (sedam ravnatelja, a imaju šest pomoćnika), dok ostala ministarstva traže jednak broj ravnatelja koliko su dosad imali pomoćnika. No, čak postoje i neka ministarstva koja traže manje ravnatelja nego što trenutačno imaju pomoćnika (Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrazovanja), a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo je natječaj samo za dva ravnatelja jer za ostala četiri, kažu, natječaji tek slijede.

Iako je intencija ovih izmjena, osim depolitizacije i profesionalizacije državne uprave (barem je tako najavljeno), bila ušteda, nakon što je Vlada 1. rujna podigla osnovicu za državne službenike s 5584,19 kuna bruto na 5695,87 kuna bruto, budući ravnatelji uprava po ministarstvima imat će osnovnu plaću veću za gotovo 600 kuna bruto nego što su imali pomoćnici. To znači da će se za ravnatelje uprava, bez dodataka na plaću, na godišnjoj razini morati izdvajati gotovo 700.000 kuna više u bruto iznosu ili u četiri godine, koliko će im trajati mandat, 2,8 milijuna kuna više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:02