PROJEKT VRIJEDI 113 MILIJUNA KUNA

NAJAVLJEN PROJEKT 'JEDINSTVENO UPRAVNO MJESTO' KOJI POČINJE IDUĆE GODINE Građani će ubuduće na jednom mjestu moći predati sve zahtjeve prema državi

Ilustracija
 Ante Cizmic / HANZA MEDIA

U Osijeku je u četvrtak održana završna konferencija projekta "Suradnja između javnih uprava u pograničnim područjima Hrvatske i Mađarske radi pružanja boljih usluga građanima - CATCH" gdje je državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić najavila projekt "Jedinstveno upravno mjesto" koji će početi 2019. na području cijele Hrvatske, a građanima će omogućiti da na jednom mjestu predaju sve zahtjeve umjesto da, kao dosad, zbog administrativnih poslova obilaze veći broj šaltera i ureda.

Prpić je rekla da će u hrvatski projekt biti ugrađen i dio iskustava iz mađarskog projekta "Vladin prozor".

"Uspješno smo surađivali zadnjih 16 mjeseci, posebice nas je zanimao njihov projekt 'Vladin prozor' u kojemu je objedinjen prijem svih zahtjeva građana i nastojat ćemo dio toga implementirati kroz naš projekt 'Jedinstveno upravno mjesto'", rekla je Prpić.

Prema njezinim riječima, projekt je vrijedan 113 milijuna kuna, potpisivanje ugovora za početak provedbe očekuje se najkasnije do Nove godine, a trajat će 36 mjeseci.

"U početku ćemo ga usmjeriti da bude prepoznat na razini državne Uprave, a zatim i na razini županija”, dodala je Prpić.

Predstojnica Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji Kata Kovačević rekla je kako je glavni korisnik projekta CATCH Vladin ured Šomođske županije u Mađarskoj, a s hrvatske strane su uredi državne uprave u Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji.

"Potporu projektu pružaju Ured premijera Mađarske i Ministarstvo uprave Republike Hrvatske. Vrijednost projekta je 222.450 eura, a sufinanciran je iz Europskog fonda za Regionalni razvoj EU u iznosu 189.000 eura", rekla je Kovačević.

Voditelj mađarskog dijela projekta Zsolt Neszményi pojasnio je kako su oni projekt CATCH počeli prije 12 godina i njime žele poboljšati međugraničnu suradnju.

"Ono u čemu smo malo ispred Hrvatske, to su takozvani 'Vladini prozori'. Ustrojili smo javnu upravu na način da građanin dođe na jedan 'prozor', a to je ustvari jedan šalter, i na njemu se obavi sve što je potrebno – od ishođenja vozačke dozvole, iskaznice zdravstvenog osiguranja, registracija automobila...”, pojasnio je Neszményi.

Dodao je kako je mađarskoj strani zanimljiv hrvatski sustav elektroničke uprave "e-Građani", što u budućnosti žele primijeniti u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:31