MINISTAR SE POHVALIO ODLIČNIM REZULTATIMA

Najbolja turistička godina u povijesti: Hrvatska lider na Mediteranu, iza nas je ostala i Španjolska!

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 9,8 milijuna turista i gotovo 59 milijuna noćenja, što je u dolascima 4,2 posto i u noćenjima 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a to pokazuje da je ovo najbolja turistička godina po fizičkim rezultatima u povijesti Hrvatske, te da će Hrvatska u porastima dolazaka ove godine biti pobjednica na Mediteranu, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić
 CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je sa čak 4,2 posto više turista u odnosu na prošlu godinu postala lider u turističkom biznisu konkurentskih mediteranskih zemalja. Riječ je o periodu od siječnja do kraja kolovoza, a obzirom na jak rujan, taj se redoslijed vjerojatno neće promijeniti.

Iza nas je Španjolska, nekad vodeća turistička destinacija, sa porastom od 3,3 posto turista, zatim Slovenija sa 2,9 posto i Cipar sa 2,8 posto.

- Ovi rezultati su jako dobri, ali moramo biti svjesni da ćemo bez investicija novih kapaciteta teško iduće godine moći ostvariti daljni rast, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. Dodao je da je ovo najbolja turistička godina po fizičkim rezultatima u povijesti Hrvatske.

Pad posjećenosti je zadesio donedavne turističke velesile. Najveće smanjenje dolazaka turista u odnosu na lani pretrpjela je Italija sa čak 20 posto slabijom posjećenosti. Slijedi Grčka sa 4,6 posto turista manje nego lani, Turska sa 1,9 posto, Francuska sa 1,6 posto i Malta sa padom od 0,1 posto.

Prema prvim podacima turističkih zajednica, od siječnja do kolovoza smo ostvarili 58,95 milijuna noćenja, što je porast od 5,59 posto ili 3,12 milijuna . Od toga je rast noćenja stranaca od 6,6 posto, ali i pad noćenja domaćih gostiju od 2,6 posto.

U dolascima turista također su nam rejting spasili gosti iz inozmestva kojih je bilo 5,2 posto više, dok je domaćih dolazaka bilo 3,3 posto manje nego lani u istom periodu.

Kolovoz je, uz predsezonu, bio najuspješniji mjesec sa 22,98 posto noćenja, što je 5,13 posto ili 1,12 milijuna turista više nego lanjskog kolovoza. I u toj špici sezone su prednjačili stranci sa 21,12 milijuna noćenja što je porast od 5, 7 posto ili 1,12 milijuna. Domaćih gostiju je bilo 1,86 milijuna, odnosno 1,06 posto manje nego u kolovozu 2011. godine.

Najveći rast turističkog prometa od siječnja do kolovoza zabilježila je Dubrovačko-neretvanska županija sa 10 posto gostiju više nego lani te grad Zagreb sa također 10 postotnim povećanjem. U našoj najjužnijoj županiji noćilo je ukupno 4.605.244 gostiju što je 405 tisuća više, a u metropoli 813.395 gostiju što je 75 tisuća više nego istom periodu lani. U kolovozu ove godine u odnosu na prošlogodišnji najveći rast bilježi Zadarska i Ličko-senjska županija sa 8 posto više noćenja. Najviše je podbacio Kvarner gdje su noćenja od početka godine do kolovoza porasla za 3 posto, a u kolovozu za samo 2 posto u odnosu na isti period lani.

Za razliku od već objavljenih rezultatat od početka godine do srpnja, prema kojima je najviše turista bilo iz Njemačke, zatim Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Slovačke, Nizozemske, Mađarske i Francuske, za mjesec kolovoz je očekivano malo izmijenjen redoslijed. Naime, drugo mjesto po rastu dolazaka od Slovenaca su preuzeli Talijani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:27