ODBIJENE PROPUSNICE

‘Najbolji‘ izgovori na prvi dan novih mjera: ‘Tvrdili su da moraju odnijeti sušeno meso...‘

U Ravnateljstvu Civilne zaštite kažu da ih u obradi zahtjeva prilično usporavaju bespotrebni zahtjevi
 Tom Dubravec/Cropix

Više od 100.000 zahtjeva za odlazak u druge županije podnijeli su do danas građani stožerima Civilne zaštite diljem zemlje, a otprilike pola ih je odbijeno. Preciznije, danas je do 10 sati podneseno 96.955 zahtjeva za e-propusnice, 35.751 zahtjev je odbijen, a 19.708 zahtjeva još je bilo u obradi, izvijestio je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema njegovim riječima, na međužupanijskim granicama od danas je uspostavljeno oko 200-tinjak punktova, na kojima oko 800 policajaca provjerava tko smije, a tko ne smije prijeći granicu. Samo nekoliko sati nakon što su na snagu stupile e-propusnice, neki su provjeravali budnost policajaca na tim punktovima.

Njih 20 pokušalo je do 7 sati otići u drugu županiju. Među njima, bile su i dvije osobe u samoizolaciji. Nisu prošli. Oni koji bez propusnice pokušaju izaći iz svoje županije neće biti kažnjeni, nego će ih policajci vratiti odakle su došli.

"Moramo po suho meso"

U Ravnateljstvu Civilne zaštite kažu da ih u obradi zahtjeva prilično usporavaju bespotrebni zahtjevi, poput onih koje građani podnose da bi otišli na kolinje.

- Moram priznati da sam brojne zahtjeve dobio od onih koji moraju odnijeti sušiti meso.

Imam i jedan zahtjev da je sutra kolinje i da bi sutra trebalo ići po meso.

Bezbroj je takvih zahtjeva. Imamo i mlađu osobu koja nas je zvala jer mora brinuti o 55-godišnjem ocu. Jako je puno takvih - kaže Davor Spevec iz Ravnateljstva. Puno je i onih koji traže propusnice zbog plaćenih aranžmana, nerijetko su račune za smještaj izdale tetke i prijatelji koji imaju apartmane, a ima i onih koji nemaju ni račun.

Ostanite doma

Kako bi se smanjio pritisak na pripadnike policije, ravnatelj PU zagrebačke danas je apelirao na građane da što više ostanu u svojim kućama.

Do danas ujutro Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije zaprimio je 9900 zahtjeva za e-propusnice. Pola od toga je odbijeno, izvijestili su iz Stožera. Kako napominju, najveći problem djelatnicima Stožera čine nepotpuni zahtjevi upućeni e-mailom.

Prema njihovim riječima, stariji se ljudi u manjoj mjeri znaju koristiti elektroničkom poštom.

Zahtjevima u velikom broju slučajeva treba priložiti i određenu dokumentaciju, a tko to ne učini, njemu se zahtjev odbija, ističu u Stožeru.

Slična situacija sa zahtjevima je i u Međimurskoj županiji. Do danas je podneseno oko 5000 zahtjeva za propusnice, od čega je odbijena polovica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:36