POLJOPRIVREDA

Najbolji mladi poljoprivrednik Gašić pobijedio 2018. i opet je u utrci: Sad imamo nove proizvode

‘Proširili smo asortiman novim proizvodima, a planiramo otvoriti i pogon za zrenje sireva‘, kaže Ivan
Ivan Gašić vlasnik OPG-a Gašić
 Vlado Kos/Cropix

Prije 2,5 godine Ivan Gašić zasluženo je ponio titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Mladić iz Beketinaca nedaleko od Osijeka oduševio je ocjenjivački sud obiteljskim projektom mini sirane koja je zapravo značila spas za njihovu obitelj, čija je glava Stanko, razočaran odnosom države i velikih otkupljivača prema mljekarima, ozbiljno razmišljao o zatvaranju farme.

No, mladost, entuzijazam, ali i radne navike koje su on i supruga Katica razvili kod sina Ivana i kćeri Katarine spasili su njihov OPG. Djeca su, naime, odlučila realizirati davnu očevu želju o pokretanju vlastite sirane. Njihovo blago od 80-ak grla goveda jedino je tako moglo preživjeti i nakon što je Ivan završio Poljoprivrednu školu, a Katarina Fakultet agrobiotehničkih znanosti, obitelj Gašić odlučila se na rizik koji im se vrlo brzo isplatio.

Uložili su 350.000 kuna i otvorili mini siranu koja se danas diči vrhunskim i nagrađivanim polutvrdim kuhanim i dimljenim sirevima, ali i cijelom paletom novih proizvoda koje su u međuvremenu razvili.

image
Ivan Gašić vlasnik OPG-a Gašić
Vlado Kos/Cropix

- Moram priznati da nam je taj izbor donio jako puno dobroga jer smo dobili i puno medijske pozornosti, pa tako i reklama, zahvaljujući čemu nas je još više ljudi upoznalo. To smo najviše osjećali na sajmovima po cijeloj Hrvatskoj, koji su nam od prvoga dana bili najvažniji kanal prodaje i distribucije proizvoda. Usto, počelo nam se javljati i sve više restorana, škola i turističkih agencija koji su tražili naše proizvode, pa smo u ove dvije godine značajno povećali proizvodnju sireva. Bilo je to u početku za nas i malo iznenađenje, ali uspjeli smo odgovoriti svim izazovima - kaže nam Ivan koji i ovih dana jedva nalazi vremena za nešto što je izvan njihova osnovnog posla, pa i termin za ovu priču nije bilo lako dogovoriti.

Prilagodba kupcima

Ivanova obitelj na farmi ima oko 80 grla stoke, od čega je 50-ak muznih krava koje svaki dan donesu u prosjeku 700 litara mlijeka. U početku su za potrebe prerade mlijeka u sir trošili oko 180 litara, što je bilo oko 25 posto njihove dnevne proizvodnje mlijeka. Prije korone to su povećali na čak 50-60 posto, a sada su na 40-ak posto. Njihov primarni cilj ostaje sve mlijeko koje proizvedu preraditi u sir i druge mliječne proizvode.

image
Ivan Gašić vlasnik OPG-a Gašić
Vlado Kos/Cropix

- Korona nas je malo usporila, trebalo nam je u početku malo vremena da se prilagodimo i preustrojimo, ali, srećom, nije drastično utjecala na našu proizvodnju i prodaju. S obzirom na okolnosti, zadovoljni smo i ovom godinom, iako uvijek težimo da sve bude bolje - istaknuo je Ivan. Njegova je obitelj znatno proširila asortiman svojih proizvoda. Od punomasnih polutvrdih kuhanih sireva (obični, dimljeni, sa začinima - kopar, vlasac...), svježeg sira i kajmaka, s čime su krenuli prije 3,5 godine, danas u ponudi imaju i svježe i pasterizirano mlijeko, voćne jogurte, čvrste jogurte, sirutke, sirutke s okusom, čokoladno mlijeko...

- Išli smo u korak sa zahtjevima potrošača i tržišta. Kako smo širili krug naših kupaca tako smo od njih saznavali što bi još voljeli od nas kupovati, pa smo se tome prilagođavali, a rezultat je prošireni asortiman koji sada imamo - rekao je Ivan koji sa svojom obitelji ne misli stati na tome.

image
Ivan Gašić vlasnik OPG-a Gašić
Vlado Kos/Cropix

Problem sa zemljištem

- Ima tu još puno prostora, prije svega u povećanju opsega prerade jer želimo prerađivati sve mlijeko. No, tu su i neki dodatni sirni proizvodi. Recimo, kada smo bili na jednom sajmu u Istri, spoznali smo da kod njih slabije prolaze naši polutvrdi kuhani sirevi, tj. većina nas je tražila tvrde sireve koje mi nemamo u ponudi. Zato ozbiljno razmišljamo o pogonu za zrenje tvrdih sireva. Dakle, zriona sira bila bi neki naš sljedeći projekt, ali o tom potom. Ni dosad nismo nikamo srljali, odgovorno smo se odnosili prema poslu i financijama, gledali da se ne zadužujemo, pa ćemo tako i ubuduće - naglasio je naš sugovornik koji, da ne ispadne kako je sve idealno, opet ponavlja da još imaju problema s poljoprivrednim zemljištem, što ne uspijevaju riješiti već godinama.

image
Natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu podržavaju

'Nakon prvog lockdowna pale su narudžbe pa smo uveli dostavu'

Ivan Gašić i njegova obitelj iz onoga što im je na raspolaganju izvlače maksimum.

- Situacija s koronom smanjila nam je narudžbe, posebno u prvom lockdownu kada su se zatvorili restorani i škole, a slično je i sada. Tu smo izgubili dosta narudžbi, pa smo se preorijentirali na kućne dostave. U tome moram istaknuti ulogu moje zaručnice Petre koja nam se pridružila i odlično prihvatila naš posao, a ima i dobre ideje. Ona i sestra Katarina najviše su inzistirale na tom poslu s dostavama, ja sam čak bio i malo skeptičan, ali su one pobijedile i motivirale nas na to pa moram priznati da sam danas sretan što smo ih poslušali - priznao je Ivan Gašić koji se, kao i cijeli svijet, ipak nada kako će i ova muka što prije proći te da će se vrijeme i poslovi vratiti u normalu.

- Htio bih još istaknuti kako i dalje najviše prodajemo u Slavoniji. Od početka smo se usmjerili na naš zavičaj, premda su nam mnogi govorili da se trebamo usmjeriti prema moru, no, evo, na našem se primjeru pokazuje kako kvalitetan proizvod ima svoje kupce i u Slavoniji. Zbog toga smo posebno sretni. Zahvalio bih i Osječkobaranjskoj županiji koja nam je velika podrška - zaključio je mladi poljoprivrednik Ivan Gašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22