NE BACAJTE NOVAC!

NAJBOLJI VODIČ ZA KUPNJU NA TRŽNICI Stručnjaci vam otkrivaju sve trikove kako možete prepoznati je li neko voće i povrće uistinu svježe!

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Koliko vam se puta dogodilo da ste u trgovini kupili lubenicu, a kad ste je otvorili, nije bilo ni okusa, ni boje, ni mirisa koji ste očekivali?

Svi smo barem jednom kupili voće i povrće u supermarketu ili na tržnici, koje je već drugi dan posmeđilo i smežuralo se. Zapravo, bacamo novac u vjetar. Kako biste prije nego što dođete do blagajne znali prepoznati koje namirnice nisu svježe, koje još nisu sazrele, koje su loše kvalitete, ili su čak i pokvarene, donosimo vam vodič za kupnju.

Svoje savjete s nama su podijelili stručnjaci za voćarstvo. Razgovarali smo s glasnogovornikom Hrvatske voćarske zajednice Franom Ivkovićem, ujedno uzgajivačem jabuka, i s Ivanom Šulogom, vlasnikom tvrtke koja se bavi uzgojem egzotičnog voća. Savjetuju nam da zaposlimo prste, oči i nos kako bismo doznali je li plod truo ili nije. Srećom, svaka namirnica ima svojstva po kojima se može prepoznati koliko je svježa, odnosno zrela, a za neke postoje čak i trikovi koji olakšavaju odabir, kao što je trljanje kore ili blago lupkanje.

- Kad idete u trgovinu, ne isplati se kupovati odjednom velike količine voća i povrća za cijeli tjedan. Bolje je kupiti manje količine i biti siguran da svaki dan jedeš zrelo i svježe - rekao je Ivković i dodao da izbjegavamo jako sjajne plodove jer su, iako je to zabranjenom propisima i zakonima, često premazani parafinima koje prodavači koriste kako bi plodovi što dulje izgledali svježe.

Među glavnim sastojcima osvježavajućih ljetnih voćnih salata, koktela i domaćih sladoleda sve su češće egzotični voćni plodovi poput manga, avokada ili papaje. S tim, nama nepoznatim voćkama lako je pogriješiti pri odabiru, stoga Šulog napominje na što treba obratiti pozornost.

- U trgovačkim lancima prodaje se egzotično voće iz uvoza, a važno je da ima RTE naljepnicu, koja dokazuje da je proizvod ‘ready to eat’, odnosno da je spreman za jelo, da je nedavno ubran, dovoljno zreo i prevezen avionom - tvrdi Šulog koji jedini u Hrvatskoj uzgaja egzotično voće i povrće.

VOĆE:

Jabuke - Pri odabiru jabuka prvo treba obratiti pozornost na čvrstoću jer ne smiju biti smežurane ili mekane. Svježina se može otkriti i po boji peteljke. Ako je jako tamna, jabuka se nije čuvala u dobrim uvjetima i nije svježa. Čim jabuka počne mirisati, znači da je već u fazi truljenja. Treba izbjegavati voćke koje imaju bilo kakva oštećenja ili smeđe dijelove jer će takve vrlo brzo postati trule. Ali, treba izbjegavati one naoko savršene, visokog sjaja, jer je moguće da su naknadno premazane parafinom.

Kruške - Kad kupujete kruške, imajte na umu da one moraju biti mekanije od jabuka, ali ipak ne jako mekane. Ujedno obratite pozornost na boju. Najpoželjnija je jarko zelena boja. Tamne točke na kruškama znak su aromatičnosti i sočnosti.

Banane - Banane su idealne za konzumiranje kad su jarko žute boje s nekoliko malih smeđih pjega bez zelenih vrhova. Ako, pak, kupite zelene banane, što se preporučuje ako ih ne namjeravate odmah jesti, držite ih na zraku u posudi i brzo će sazreti.

Borovnice - Borovnice moraju biti tvrde i napete pod prstom, vrlo tamne boje, a sok se ne smije cijediti iz njih. Treba ih konzumirati što prije jer se na površini vrlo brzo skupi plijesan, što je najlakše prepoznati po mirisu.

Šljive - Svježe šljive bi na dodir trebale biti čvrste, ali ne pretjerano tvrde. Izbjegavajte smežurane ili mekane šljive, takve su obično prezrele ili pokvarene. Ujedno, bijeli prah na šljivama prirodna je pojava i znači da šljiva nije puno prelazila preko ruku od voćnjaka do mjesta prodaje.

Grejp - Grejp treba biti napet i težak jer je tada najsočniji. Birajte one voćke koje su pravilnog okruglog oblika i bez naborane kore jer to znači da je voćka izgubila vodu. Kora čini 40 posto volumena grejpa, a ako je tanka, znači da više nije svjež. Najbolji grejp odabrat ćete ako je lagano podatan pod prstima, ni pretvrd ni premekan.

Breskve - Breskve bi trebale imati jarku crvenkastu boju. Stupanj zrelosti jednostavno je utvrditi po tvrdoći voćke. Mekše breskve su zrele, imaju puno šećera u sebi i savršene su za jelo. Tvrđe breskve nisu potpuno zrele, te bi mogle biti hrskave i manje slatke, no neki vole upravo takve. Još jedan pokazatelj zrelosti je žuta crta koja se ističe na crvenkastoj breskvi i prolazi kroz peteljku.

Lubenica - Simetričnog oblika, glatke kore bljeđe zelene boje s lijepo zaobljenim rubovima. Površina ne smije biti jako sjajna jer to upozorava na nezrelost ploda. Okrenite lubenicu i potražite površinu koja je bila u kontaktu s tlom, treba biti žute boje, a ako je nema ili je blijeda, plod nije zreo. Lupnite po kori lubenice zglobom prsa. Ako je ton dublji, znači da je plod prezreo i da će unutrašnjost biti brašnasta. Kad je zvuk jedar i zvonak, to je odlika dobre lubenice, a nezrele imaju izrazito visok zvuk zato što zbog nedostatka sokova nema titranja unutar ploda. Pogledajte i peteljku, ako je osušena, to znači da je plod predugo sazrijevao na tlu ili je pak predugo stajao u prodavaonici. Oslonite se i na masu ploda - teži plod obično ima više vode, što je poželjno. Ako kupujete prerezanu lubenicu, pazite da je unutrašnjost jarko crvene boje, da su koštice jako tamne, i da nema nikakvih bijelih linija u “mesu”.

Limeta - Svježa limeta mora biti tamnozelene boje. Tada će i sok biti dovoljno kiseo, baš kakav treba biti. Kako biste bili sigurni u svježinu, protrljajte plod prstom. Plod koji nije zreo, neće imati miris, a kad osjetite svježi miris eteričnih ulja iz kore, to je znak svježeg i zrelog agruma.

Limun - Samo jarko žut limun aromatičnog mirisa je zreo. Ne kupujte ga ako ima zelene dijelove. Ako protrljate prstom, kora mora ostati sjajna i glatka, tada ćete znati da kupujete svjež limun.

Dinje - Zrele dinje su svijetložute boje, hrapave i teške, sa slabom i slatkom aromom. Treba izbjegavati plodove koji imaju oštećenu ili napuknutu koru jer će se takav plod brzo uplijesniti. Svježe dinje proizvode specifičan prigušen zvuk kad lagano lupkate po njima i podatne su na dodir. Ako su prezrele, ostat će udubina u kori. Takve se dinje, prezrele, najčešće služe s pršutom, jer su najslađe.

Mango - Mango je zreo i spreman za konzumaciju ako je gladak i mirisan te čvrste kore, ali blago mekan na dodir. Dolazi u dvije sorte pa se svježi mango na policama može naći žute ili crvene boje.

Papaja - Kad kupujete papaju, odaberite među plodovima onaj koji je intenzivnije jarkožute boje. Pazite i na koru koja mora biti tvrda i napeta.

Avokado - Zreli avokado mekan je na dodir i ne luči tekućinu pod pritiskom prsta. Može biti tamnozelene ili crne boje, ovisno o sorti. Avokado je najbolji za jelo kad omekša. Kad se razreže, mora biti dovoljno mekan da se može namazati na kruh. Zrelost se može provjeriti i lupkanjem. Čujete li kako se koštica pomiče u unutrašnjosti avokada, nećete pogriješiti kupite li ga.

Ananas - Ako je svjež, ananas ne smije biti pretvrd na dodir. Mora razviti smeđe zlatnu boju kore sa zelenim obrubima. Listovi trebaju biti čvrsti, teški za trganje. Izbjegavajte nagnječenja, crne točke i težak miris na žestoko alkoholno piće. Ako je ananas svjež, imat će blago slatkast miris.

POVRĆE:

Kukuruz - Kukuruz je najbolje birati prema kori. Tražite zelenu koru, koja izgleda kao da je vlažna, a izbjegavajte smećkastu. Svakako pogledajte i ispod kore pri kupnji. Zrna bi trebala biti lijepa i okrugla, bez deformacija.

Krastavci - Kod krastavaca je važno da budu što tamnije zelene boje i da budu što tvrđi, bez dubokih procjepa i nabora. Birajte manje plodove i čuvajte ih u hladnjaku.

Paprike - Pri kupnji paprika pazite pa paprika ima glatku, čvrstu koru i svaku prvo protresite. Ako se čuje zveckanje u paprici, to znači da se već počela kvariti. Izbjegavajte bilo kakva oštećenja i naboranu koru.

Rajčica - Rajčica kojoj je i najmanje oštećena kožica, brzo će propasti, stoga ih u trgovinama treba izbjegavati. Svježa rajčica je jarkocrvena, napeta pod prstima i puna tekućine u kojoj su otopljeni nutrijenti. Ne kupujte raspuknute i prevelike plodove, blijede boje i bez mirisa jer će vas razočarati okus.

Mahune - Duguljast izgled s dva šava i jarko zelena boja karakteriziraju zrele mahune. Kako biste bili potpuno sigurni da kupujete svježe mahune, poslužite se starim trikom - savinite mahunu. Pukne li lako, znači da je svježa.

Tikvice - Zrele tikvice imaju glatku koru svijetlozelene boje, bez udubljenja ili pukotina. Kako biste dobili najviše od ploda, nikad ne birajte tikvice koje su duže od 15 do 20 centimetara.

Blitva - Za blitvu ćete znati da je zrela ako ima intenzivnu zelenu boju i ako je hrskava kad je lomite prstima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:44