NOVI PODACI

Najčešća imena u Hrvatskoj: Iz TOP 10 ispala nekad silno popularna dva ženska imena, ali i jedno muško

U svim županijama najčešće muško ime je Ivan. Osim u Šibenskoj. Tamo je najpopularniji Ante...
 Marko Todorov/Cropix

Ivan, Josip i Marko najčešća su muška, a Marija, Ana i Ivana najčešća ženska imena stanovnika Hrvatske, objavio je Državni zavod za statistiku. Radi se o podacima o imenima svih stanovnika Hrvatske, temeljem popisa stanovništva provedenoga 2021.

Najčešća imena minimalno su se izmijenila u odnosu na najčešća imena stanovnika 2011. godine. Među prvih 10 muških imena neka su imena izmijenila poziciju, a samo je jedno nestalo s popisa. Riječ je o imenu Nikola, koje je 2011. bilo deseto najčešće im u Hrvatskoj. Istovremeno, na popis je ušao Luka, koji je 2021. bio 4. najčešće muško ime. Tako visok plasman govori o iznimnoj učestalosti tog imena među mladima: u kategoriji mlađih od 20 godina Luka je na vrhu najčešćih imena.

Na ljestvici ženskih imena u proteklom desetljeću dogodile su se dvije promjene: s liste su nestale Dragica i Ljubica, imena karakteristična za starije generacije, a među top deset plasirale su se Petra i Martina.

Analizirajući najčešća imena po županijama, Ivan je najčešće muško ime u cijeloj Hrvatskoj osim u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj najveći broj muškaraca nosi ime Ante. Regionalna popularnost pojedinih imena vidljiva je i po drugim županijama. Tako se, primjerice, u Zadarskoj županiji među prvih 10 nalaze Šime i Roko, dok nema Stjepana i Marija, a u Splitsko-dalmatinskoj velik broj muškaraca nosi ime Petar i Marin.

U nekoliko županija - Osječko-baranjskoj, Gradu Zagrebu, Istarskoj i Primorsko-goranskoj - među top 10 plasiralo se ime Damir. Franjo nije među najpopularnijim imenima u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali je u Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. U slavonskim županijama značajan broj muškaraca nosi ime Antun, na sjeveru Dragutin i Vladimir, u Ličko-senjskoj na 2. mjestu najčešćih je Milan, a u Zagrebu se među prvih deset plasirao i Filip.

Od tablice na nivou države najviše odskaču najpopularnija imena u Istarskoj županiji, u kojoj su među 10 najpopularnijih i Goran, Igor, David i Alen.

Kad je riječ o ženskim imenima, u svim županijama najčešće je ime Marija. U većem broju županija među deset najčešćih, uz osnovni oblik Ana, nalaze se i imena Anka, Ankica ili Anica. U Osječko-baranjskoj županiji među najpopularnijima je i Ružica, u Koprivničko-križevačkoj Božica, u Ličko senjskoj županiji visoko je plasirana Milka, a u Šibensko-kninskoj među prvih 10 plasirala se i Anita.

U Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji među najčešćima su i Štefica i Štefanija, u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj među najčešćim imenima je i Marica, a u Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj - Jelena. U Istarskoj županiji među najpopularnijima su i Kristina, Sanja te Gordana.

Razlike su jasno vidljive i prema dobnim skupinama. Dok je, na razini države, među generacijama najčešće ime Ivan i Marija, među mlađima su to Luka i Mia.

Među prezimenima u 2021. u odnosu na 2011. praktički nema promjena čak ni u plasmanu pojedinih prezimena. Tri najčešća su i dalje Horvat, Kovačević i Babić. Jedina promjena zabilježena je na zadnjem, 10. mjestu, na kojem je 2011. bilo prezime Marković, a sad je prezime Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:44