KOMPLEKSAN PROBLEM

NAJDUGOVJEČNIJI PREDMET DOŠAO NA DNEVNI RED Sanja Barić: 'Ako su suci 25 godina čekali, onda ne misle ukinuti zakon o pobačaju'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec najavila je da bi se, nakon gotovo 25 godina čekanja, na dnevnom redu tog suda konačno mogla naći rasprava o pobačaju. Riječ je o zahtjevu za ocjenu ustavnosti aktualnog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece donesenog još 1978., koji je Ustavnom sudu podnijela Ružica Ćavar uime Hrvatskog pokreta za život i obitelj 19. svibnja 1991.

Do isteka mandata

- Mogu potvrditi da je na predmetu sudac izvjestitelj intenzivno radio i da je - koliko sam upoznata - predmet obrađen do stupnja da se o njemu može početi raspravljati. S druge strane, ne mogu sa sigurnošću reći kada će rasprava početi. U svakom slučaju, nastojat ću da se obradi do isteka mandata većem broju ustavnih sudaca u ovom sazivu Suda, tj. do lipnja 2016. Hoće li se to stvarno dogoditi, ne ovisi o meni, nego o sjednici Suda - izjavila je Omejec za portal H-alter.

Stomatologinja Ružica Ćavar (78), osnivačica i čelnica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, koju je predsjednik Franjo Tuđman 1996. odlikovao redom Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda, žestoka je protivnica prava na legalni pobačaj, a cijelo vrijeme tvrdi da je zakon po kojem se pobačaji u Hrvatskoj provode, onaj iz 1978., nevažeći.

- Hvala Bogu da je Ustavni sud konačno pred rješavanjem našeg zahtjeva kojim će konačno dati odgovore na ova pitanja. Nisam mislila da ćemo čekati ovoliko - kratko je jučer komentirala.

Zakon čiju ocjenu ustavnosti traži propisuje da žena na zahtjev može obaviti pobačaj do isteka deset tjedana od dana začeća u bilo kojoj bolnici koja ima organiziranu jedinicu za ginekologiju. Zakon star gotovo 40 godina bez sumnje je zastario i gotovo je jedva primjenjiv u sadašnjim uvjetima, no niti jedna vlast dosad nije ga željela mijenjati, najčešće zbog bojazni da bi svako otvaranje tog pitanja moglo polarizirati društvo i dovesti do zahtjeva za restriktivnije odredbe ili zabranu pobačaja. Dio javnosti slično percipira i (ne)odlučivanje Ustavnog suda.

- Ni u kojem slučaju ne bih prejudicirala odluku, ali kad neki predmet tako dugo čeka, obično je riječ o neformalnom znaku da suci ne namjeravaju ukinuti taj propis. Naime, kad bismo smatrali da je riječ o nečem neustavnom, ne bismo dopustili da se provodi tako dugo - kaže dr. Sanja Barić, ustavna stručnjakinja s riječkog Pravnog fakulteta.

Jedini pokušaj izmjene ovog Zakona bio je 1995. godine.

Jedan pokušaj izmjene

Tada je HDZ-ova vlast napravila prijedlog Zakona o prekidu trudnoće koji je propisivao slične uvjete kao postojeći, ali i obavezno stručno savjetovanje žene s liječnikom, socijalnim radnikom i djelatnikom vjerske zajednice. No, Vlada je od njega odustala i prije nego što je stigao u saborsku proceduru. Sudac izvjestitelj za ovaj predmet na Ustavnom je sudu, kako su pisali mediji, Aldo Radolović, kojem je početkom prosinca istekao redovni mandat i on će - jer novi suci nisu izabrani - obnašati dužnost još šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:11