PROGNOZA VREMENA

Najgore tek slijedi: Dio Hrvatske je u crvenom, čeka nas obilna kiša, moguće su i nove poplave

U utorak opet česta kiša, ponegdje i obilna, jako jugo i bura, razmjerno svježe
 Luka Gerlanc/Cropix

"U utorak u većini Hrvatske najnepovoljniji dan u ovome tjednu jer slijede nove obilne oborine koje će biti nepovoljne za rastuće vodostaje rijeka, osobito u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Kiše, osobito na Jadranu i u obliku mjestimičnih izraženijih pljuskova, bit će još i u srijedu, a zatim manje. No uz porast temperature i nestabilan zrak, prema kraju tjedna i dalje ostaje mogućnost pljuskova.

Osim kiše, probleme na Jadranu i uz njega stvarat će i u utorak, na jugu još i srijedu, jako i olujno jugo, a na sjevernom pak dijelu bura, koja će potrajati", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"U prvom dijelu utorka u istočnoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom. Potom će biti kraćih sunčanih razdoblja, ali osobito prema večeri i pljuskova s grmljavinom, ponegdje izraženijih. Bit će vjetrovitije uz većinom umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a poslijepodne i toplije nego danas - i do 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj kišovito, ponegdje i s grmljavinom, a pogotovo na području karlovačke županije te navečer na sjeveru oborina će biti obilna uz prijeteće poplave. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak. Svježe, a temperatura uglavnom neće prelaziti 17 °C.

Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima sutra dakako i na zapadu zemlje. Osobito će u gorju oborina mjestimice biti obilna što je nepovoljno za poplavljena područja, a može prouzročiti i nove poplave. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni, u Lici i jugoistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura i istočnjak uz umjereno valovito i valovito more. Dnevna temperatura većinom niža nego u ponedjeljak.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijim. Probleme bi moglo stvarati i jako do olujno jugo te jače valovito more. Najviša temperatura zraka od 18 do 21 °C, a ujutro duž obale oko 16 °C.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske. Stoga, osim juga i velikih valova koji na otvorenom mogu dosezati i 4 metra, problema može biti i zbog izraženijh pljuskova i grmljavine.

U iduća tri dana u unutrašnjosti sve rjeđe i manje kiše. No ponegdje su još mogući i jači pljuskovi s grmljavinom, osobito u srijedu, a u gorju tada i obilnija kiša. Vjetar do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a toplije u istočnoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i sunčanog vremena.

Na Jadranu u srijedu promjenjivo, povremeno s kišom i grmljavinom. Potom postupno sunčanije pri čemu se smanjuje vjerojatnost ponekog pljuska, a dnevna temperatura raste. Puhat će umjerena do jaka bura, a u srijedu u Dalmaciji još i jugo", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Dodajmo da je za sutra za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog vrlo jake, a moguće i orkanske bure.

image

DHMZ Meteoalarm

Dhmz/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:43