POLARNI UDAR

NAJHLADNIJE JUTRO GODINE Hrvatska na -20, Ministarstvo zdravlja izdalo upozorenje zbog hladnoće

Za veći dio Hrvatske na snazi je narančasti alarm, što znači da je vrijeme vrlo opasno
Zagreb 311214.Trznica Dolac.Najhladnije jutro ove godine nije omelo prodavacice na popularnoj zagrebackoj trznici Dolac. Na zadnji dan ove godine kumice su u zimskom izdanju prodavale namirnice potrebne gradjanima za vecerasnji docek i sutrasnji novogodisnji rucak. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Posljednje jutro u 2014. u većini je Hrvatske najhladnije ove godine. U Slatini je izmjereno čak -20 stupnjeva, u Bednji -19, Varaždinu -16, javlja HRT.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, osobito u gorju. U novogodišnjoj noći sa sjevera se očekuje postupan porast naoblake, a u unutrašnjosti može zalepršati i pokoja pahulja snijega. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni.

POLARNI UDAR STIGAO U HRVATSKU Temperatura se već spustila na 21 stupanj ispod nule

Na Jadranu se očekuje većinom jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, a krajem dana i u noći će postupno slabiti. Najviša dnevna temperatura između -10 i -5, na Jadranu od -1 do 4. U novogodišnjoj će noći biti vrlo hladno uz temperaturu uglavnom između -16 i -8, na Jadranu od -7 do -2 Celzijevih stupnjeva.

Inače, za veći dio Hrvatske na snazi je narančasti alarm, što znači da je vrijeme vrlo opasno.

FOTOGALERIJA: Prodavačice na tržnicama velike hladnoće nisu omele u radu

Da je polarni val hladnoće zahvatio zemlju svjedoče i niske temperature koje su izmjerene u šest ujutro.

Tako je najhladnije bilo na Zavižanu gdje je izmjereno -19°C. U Zagrebu je izmjereno -10°C, u Splitu i Rijeci -4°C, Dubrovniku -2°C.

Promjene temperature zraka za cjelokupno područje Hrvatske možete pratiti OVDJE.

Prema Atlasu klime Hrvatske, apsolutni minimumi temperatura zraka u Hrvatskoj kreću se između -21,7 stupanj izmjeren 1985. godine na Pargu i -28,9 stupnjeva zabilježenih 1963. godine u Gospiću.

Najniže temperature zraka javljaju se za zimskih anticiklona, kada su zbog temperaturne inverzije doline hladnije od okolnih planina, o čemu svjedoče i minimalne temperature zraka zabilježene u Gospiću od -28,9 stupnjeva u odnosu na susjedni Zavižan, gdje je najniža temperatura iznosila -24,5 stupnjeva, kaže Atlas klime.

Temperaturni minimumi za najhladnije hrvatske gradove iznose: Durđevac -28,3, Slavonski Brod -27,8, Osijek -27,1, Varaždin -26,8, Ogulin -26,1, Križevci -25,5, Sisak -25,2 i Zagreb Maksimir -24 stupnja.

Zbog zagrijavajućeg utjecaja mora zimi, u primorju su minimalne temperature zraka za 10 do 15 stupnjeva više nego u unutrašnjosti.

Najniže temperature gradova u primorju iznose: Rovinj -14,8, Zadar -9,1, Split-Marjan -9, Hvar -8,6, Dubrovnik -7 i Lošinj -6,7 stupnjeva.

HAK: jak vjetar, poledica

Zbog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te dionica Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Karlobaga. Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, posebice na cestama u gorju, mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK), koji vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku i Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše i na dionicama autocesta A1 između Zadra i Biska te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Orehovice.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu državne ceste DC1 Vaganac-Udbina-Gračac-Pađene (Knin) i dionicu stare ceste kroz Gorski kotar (DC3) između Zdihova i Delnica. Zimski su uvjeti i na nekim državnim cestama u Dalmaciji. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Sljemenska cesta u Zagrebu otvorena je za sva vozila.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja i posebnih ograničenja.

U prekidu su trajektne linije: Split-Rogač, Split-Supetar, Sumartin-Makarska; katamaranske linije: Rijeka-Mali Lošinj, Split-Vis, Split-Rogač, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Split-Bol-Jelsa; brodska linija: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

Upozorenje Ministarstva zdravlja: Hladnoća prijeti, najugroženije starije osobe

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, izradio je upozorenje za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura, objavljeno je na webu Ministarstva zdravlja.

1. Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma te učestalije fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja, pripadaju rizičnoj skupini, posebno osjetljivoj na niske temperature;

2. Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu starijim bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih, cerbrovaskularnih te od respiratornih bolesti;

3. Odjeća neka bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka;

4. Izlazak po hladnoći treba izbjegavati, međutim pri izlasku se preporuča zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta;

5. Međutim ako primjetite povećano znojenje, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se osloboditi suvišne odjeće;

6. Ne ignorirati drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor;

7. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama;

8. OSOBITO izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova;

9. Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein;

10. Starije funkcionalno onesposobljene osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući;

11. Starije osobe sklone otjecanju nogu, zimi trebaju paziti na ponašanje i način življenja, koje im pogoršavaju poteškoće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom;

12. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine;

13. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi.

HŽ: zbog niskih temperatura poremećaji u prometu

Sve su pruge prohodne, ali zbog ekstremno niskih temperatura i time uzrokovanih kvarova neki su vlakovi otkazani i ima poremećaja u željezničkom prometu, priopćeno je iz HŽ-a.

Vlak 4053 koji prometuje na relaciji Ogulin-Zagreb kasni 50 min.

U gradsko-prigradskom prijevozu grada Zagreba otkazani su vlakovi: broj 8092 (Savski Marof – Harmica); broj 8009 (Harmica – Dugo Selo); broj 8014 (Dugo Selo – Harmica); broj 8027 (Harmica – Zagreb Glavni kolodvor); broj 8001 (Zagreb Glavni kolodvor – Dugo Selo); broj 8004 (Dugo Selo – Harmica); broj 8017 (Harmica – Dugo Selo); broj 8022 (Dugo Selo – Zagreb Glavni kolodvor).

Otkazan je vlak 4103 koji prometuje na relaciji Duga Resa – Zagreb Glavni kolodvor.

Zbog kvara otkazan je vlak 786 (Virovitica - Zagreb GK), a putnici će do Zagreba biti prevezeni vlakom 984 (Virovitica - Zagreb GK).

Umjesto vlakova 2331/2302 (Križevci – Bjelovar – Križevci) prometuje autobus, i to s polaskom iz Križevaca 6.22 sati, a u povratku iz Bjelovara s polaskom u 9.27 sati.

Vlak 571 (Varaždin-Zagreb) se zaustavlja na dodatnim kolodvorima i stajalištima te se očekuje određeno kašnjenje.

Zbog kvara umjesto vlakova 6300/6323 na relaciji Osijek – Dalj – Osijek putnike prevozi autobus.

Dodatne informacije o stanju u željezničkom prometu putnici mogu dobiti na kolodvorima i na telefonskim brojevima 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i 01 3782 583.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:25