BITKA ZA NAJVEĆE GRADOVE

Najjače stranke u problemima: U Splitu neizvjesno, a u Rijeci bi se moglo dogoditi nezamislivo

Jutarnji je u razgovoru s akterima političke scene uspio sastaviti listu kandidata za lokalne izbore. Tijesno će biti u svim velikim gradovima
Andrej Plenković i Peđa Grbin (lijevo), Vice Mihanović i Danijel Kukoč (Split), Denis Vukorepa i Marko Filipović (Rijeka), Ivan Radić i Goran Kušec (Osijek)
 Cropix

Bitka za najveće gradove na ovogodišnjim lokalnim izborima bit će, po svemu sudeći, neizvjesna.

U Zagrebu postoji velika šansa da dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić izgubi vlast; pretendenata na njegovu fotelju je puno.

HDZ-u pak prijeti opasnost da ne zadrži Split kojim su teškom mukom u koaliciji sa Željkom Kerum vladali zadnje četiri godine, ali im se s druge strane pruža povijesna prilika da po prvi put u povijesti osvoje Osijek.

A u SDP-u se pak pale alarmi zbog Rijeke u kojoj su na vlasti otkad je neovisne Hrvatske jer im za vratom puše nezavisni kandidat Davor Štimac.

To je slika političke scene tri i pol mjeseca prije lokalnih izbora.

Podjela karata

I dok su karte za glavni grad Hrvatske uglavnom već posložene i zna se da će se kao najveći oponenti aktualnom gradonačelniku suprotstaviti Tomislav Tomašević iz Možema, te Damir Vanđelić kao HDZ-ov kandidat, koji u utrku ulaze sa značajnim šansama, uz Joška Klisovića iz SDP-a i Zvonimira Troskota iz Mosta, koji se vjerojatno neće osramotiti na izborima, ali uz manje izglede da se dočepaju drugog kruga, za ostala tri velika grada još uvijek nije do kraja jasno koga će stranke istaknuti.

No, Jutarnji list je u razgovoru sa akterima političke scene uspio sastaviti listu najizglednijih kandidata.

Prema svim dosadašnjim anketama tijesna borba bit će i u Splitu i u Rijeci, ali ništa manje uzbudljivo neće biti ni u Osijeku.

U drugom najvećem gradu u državi, bivši gradonačelnik Željko Kerum već je istaknuo kandidaturu i odmah zauzeo vodeću poziciju s 14,9 posto u anketi Ipsosa koju je jučer objavila Slobodna Dalmacija, ali i ostala tri kandidata su izjednačena i svi imaju između 12 i 14 posto. HDZ će u Splitu kandidirati Vicu Mihanovića, novog predsjednika splitskog HDZ-a, koji je odmah iza Keruma s 14,5 posto.

No veliko je iznenađenje nezavisna Branka Ramljak, profesorica Ekonomskog fakulteta u Splitu, bivša predsjednica NO Hajduka i bivša državna tajnica u Ministarstvu znanosti u vrijeme Blaženke Divjak, koja ima 13,1 posto, a odmah iza nje s 12,2 posto je poznati splitski znanstvenik Ivica Puljak iz Centra.

Svi ostali su ispod osam posto, a SDP bi mogao kandidirati Danijela Kukoča, županijskog vijećnika.

Liječnik i "žrtva"

Kada je riječ o Rijeci, SDP-u opasno prijeti nezavisni bivši ravnatelj KBC-a, Davor Štimac. Prema nekim anketama, čak i vodi ispred SDP-ova Marka Filipovića, dok prema drugima Obersnelovom dugogodišnjem zamjeniku opasno puše za vratom. Riječ je o uglednom liječniku koji u igru ulazi kao „žrtva” HDZ-ova kadroviranja, a iza sebe, navodno, okuplja zanimljivu ekipu kulturnjaka, sportaša, zdravstvenih radnika i može pokupiti i birače centra i lijevog centra.

Sugovornici s Iblerova trga kažu da je Filipovićev najveći problem neprepoznatljivost, da je SDP-ova lista duplo jača od njega, ali da ima dovoljno vremena da u svoju korist preokrene rezultat. Upravo kako bi ga potaknuo na veći angažman, tumače i nedavnu Obersnelovu zezanciju da bi se on mogao opet kandidirati.

Bez šansi, kažu nam sugovornici, nije ni Mostov Marin Miletić. HDZ-ovci biraju između trojice kandidata: predsjednika riječkog HDZ-a Josipa Ostrogovića, predsjednika Lučke uprave Denisa Vukorepe i novog ravnatelja KBC-a Alena Ružića.

U Osijeku će HDZ kandidirati Ivana Radića, predsjednika gradske organizacije, ali sugovornici iz vrha stranke priznaju kako sigurno neće biti lako. Na ruku im ide činjenica da se Krešimir Bubalo neće kandidirati, ali zato im poziciju otežava nezavisni Vladimir Šišljagić, iza kojeg će sasvim sigurno u drugom krugu stati široka fronta stranaka od centra, ljevice i desnice, ekipa od Ivana Vrdoljaka do Branimira Glavaša, od bivših HDSSB-ovaca do SDP-a, koja će htjeti pobijediti HDZ.

SDP će, kako doznajemo, u Osijeku kandidirati Gorana Kušeca, po svemu sudeći drugačijeg kandidata koji bi mogao doprijeti do urbanih birača. Riječ je, naime, o profesoru s Poljoprivrednog fakulteta, bivšem pjevaču rock grupe Privatnici, koji je za vrijeme studija bio i DJ u prvom osječkom disko klubu, a bio je i među osnivačima Kohorte. Stručnjak je, kažu, i za kulene.

Kandidati

Split
HDZ će kandidirati Vicu Mihanovića, predsjednika gradske organizacije, a prema posljednjoj anketi neznatno zaostaje za bivšim gradonačelnikom Željkom Kerumom. No, račune bi im mogla pomrsiti nezavisna Branka Ramljak, koja se profilira kao kandidatkinja centra, a s dobrim šansama u bitku ulazi i poznati znanstvenik Ivica Puljak. SDP bi mogao ići s Danijelom Kukočem, svog kandidata imat će Most, Možemo, Pametno za Split i Dalmaciju i Domovinski pokret. Tu je i nezavisni Bojan Ivošević te HSLS-ov Zdeslav Benzon.


Osijek
HDZ prvi put u povijesti ima priliku osvojiti Osijek, ali u stranci su svjesni da to neće biti lako. Kandidiraju Ivana Radića, mladog predsjednika lokalnog HDZ-a, na ruku im ide što se neće kandidirati Krešimir Bubalo, ali zato hoće Vladimir Šišljagić, kao neovisni kandidat iza kojeg bi mogla stati široka fronta protiv HDZ-a, od ljevice preko centra do desnice. SDP će kandidirati Gorana Kušeca, profesora na Poljoprivrednom fakultetu, bivšeg rokera i DJ-a, vrsnog poznavatelja kulena i osnivača Kohorte.

Rijeka
Marko Filipović, dugogodišnji zamjenik Vojka Obersnela, bit će kandidat SDP-a za gradonačelnika Rijeke, ali unatoč osmogodišnjem političkom iskustvu neprepoznatljiv je u javnosti, pa mu za vratom puše nezavisni ugledni liječnik Davor Štimac, koji iza sebe okuplja zanimljivu ekipu. Bez šansi za dobar rezultat nije ni Mostov kandidat Marin Miletić, riječki vjeroučitelj koji se obraća mlađim biračima i pokušava oko sebe okupiti raznovrsnu ekipu kako bi sa sebe skinuo stigmu desničara, a tu je i Hrvoje Burić.

Gradonačelnik Bakra na vječnog Komadinu

Bitke će se voditi i na županijskoj razini. Nezavisni Ante Pranić mogao bi u rat s HDZ-ovim Blaženkom Bobanom za Splitsko-dalmatinsku županiju, dok bi Božo Petrov mogao u bitku za Dubrovačko-neretvansku županiju s Nikolom Dobroslavićem.

HDZ bi za župana primorsko-goranskog, protiv SDP-ova Zlatka Komadine, najrađe kandidirao Olega Butkovića, ali kako je on ministar kandidirat je Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra. SDP će u bitku za Zagrebačku županiju s Mihaelom Zmajlovićem, a HDZ će vjerojatno obraniti mandat u Osječko-baranjskoj s Ivanom Anušićem.

Zanimljivo je da HDZ u Požeško-slavonsku županiju šalje ženu, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić, nakon što su se rastali s nasilnim županom Alojzijem Tomaševićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:36