ŽELJKO RUNJE

NAJMOĆNIJI HRVAT U RUSIJI IZRAVNA JE VEZA PUTINA I NOVOG AMERIČKOG DRŽAVNOG TAJNIKA! Sinjanin preko naftnog biznisa postao insajder svjetske politike

Runje sjedi u Upravi Rosnjefta, a imao je i ključnu ulogu u karijeri prvog suradnika Donalda Trumpa
Željko Runje (u krugu), Vladimir Putin i Rex Tillerson (desno)
 REUTERS

Ako je dosad i bilo sumnje, nakon jučerašnjih senatskih saslušanja posve je izvjesno da će Rex Tillerson biti imenovan na poziciju novog američkog državnog tajnika, a uz činjenicu da se radi o drugoj najvažnijoj poziciji u kreiranju vanjske politike najveće svjetske sile, ta je informacija za Hrvatsku važna i zato jer je jedan od najbližih suradnika ovog 64-godišnjeg Teksašanina u vrijeme dok je bio na čelu najveće američke naftne kompanije ExxonMobil bio jedan - Hrvat.

U opsežnom članku koji opisuje Tillersonovu poslovnu karijeru u Exxonu koji je ovih dana obajvio ugledni magazin Wall Street Journal na više mjesta se ističe važna uloga koju je odigrao Željko Runje, nekadašnji čelni čovjek Exxonove podružnice u Rusiji, a današnji potpredsjednik Rosnjefta, najveće svjetske burzovno izlistane naftne kompanije. Prema Wall Street Journalu, upravo je Runje bio glavni operativac velikog širenja poslovanja američke kompanije u Rusiji - najvećeg postignuća i ključnog strateškog opredjeljenja razdoblja u kojem je na čelu Exxona bio Tillerson. Dapače, tvrdi se da je upravo Runje bio ključna osoba pri sklapanju suradnje Exxona i Rosnjefta za istraživanje i eksploataciju golemih ležišta nafte u ruskom dijelu Arktika.

Taj je ugovor ruska kompanija inicijalno sklopila s britanskim BP-om, no nakon što su ruski oligarsi koji su bili suvlasnici tamošnje podružnice BP-a blokirali posao, Runje je prepoznao priliku i upozorio Tillersona.

Najvažniji posao

Na koncu je sklopljen ugovor o zajedničkom istraživanju između Exxona i Rosnjefta vrijedan 3,2 milijarde dolara u sklopu kojega je američka kompanija uz arktička dobila pristup i vrijednim ležištima ugljikovodika u Sibiru i na Crnom moru. Tillersonu će poslije ruski predsjednik Vladimir Putin uručiti Orden prijateljstva - najviše rusko odlikovanje za strane državljane - a Runje će 2013. nakon Rosnjeftova 60 milijardi dolara vrijednog preuzimanja ruskog BP-a - u kojem je bio jedan od glavnih pregovarača - postati potpredsjednik te kompanije zadužen za sve njezine “offshore” projekte u svijetu. Kako je predsjednik Rosnjefta Igor Sečin jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Tillerson postaje državni tajnik SAD-a, Runje je tako jedan od vjerojatno rijetkih ljudi na svijetu koji istovremeno ima čvrst osobni kontakt s ključnim akterima iz samog vrha političke moći SAD-a i Rusije. Ta činjenica svojevrsni je vrhunac fascinantne životne priče tog 62-godišnjeg Sinjanina, nekadašnjeg perspektivnog košarkaša koji je u 40 godina profesionalne karijere uspio dosegnuti titulu formalno najviše pozicioniranog Hrvata u povijesti svjetske naftne industrije.

Odlazak na aljasku

Željko Runje rođen je 1954. u Splitu, a nakon djetinjstva provedenog u Sinju, gdje se počeo baviti košarkom, primijetili su ga treneri tadašnjeg zagrebačkog kluba Lokomotiva - današnje Cibone - te se preselio u Zagreb, gdje je završio gimnaziju. Potom obrazovanje nastavlja u SAD-u, na aljaškom sveučilištu, gdje je - uz pomoć Krešimira Ćosića - dobio košarkašku stipendiju. Po završetku fakulteta zaposlio se u jednoj lokalnoj naftnoj kompaniji, a kad je tu tvrtku preuzeo veliki Exxon, nastavio je razvijati karijeru u tom globalnom naftnom divu.

Sljedećih 18 godina Runje će provesti radeći na poslovima vezanim uz istraživanje, razvoj i proizvodnju iz nalazišta u arktičkom dijelu Aljaske, Nigeriji, Alžiru, Tajlandu, Angoli, Turkmenistanu, Azerbajdžanu i Australiji, da bi 1997. stigao u Rusiju.

Tijekom sljedećih petanestak godina Runje je vodio projekt razvoja podmorskih nalazišta na dalekoistočnom otočju Sahalinima, koje se i danas zbog specifičnih meteoroloških i seizmičkih karakteristika lokacije smatra jednim od najkompleksnijih i najuspješnijih projekata te vrste na svijetu.

Izbjegava politiku

Golemo međunarodno iskustvo i ugled u ruskim poslovnim krugovima doveo ga je u vrh novostvorenog energetskog diva, a pomalo neočekivani ishod predsjedničkih izbora u SAD-u s izborom Donalda Trumpa i konzekventnim imenovanjem Tillersona za američkog šefa diplomacije i - u hrvatskom kontekstu jedinstven - status insajdera na najvišim razinama internacionalne politike.

Kako Runje - inače nesklon bilo kakvim istupima u medijima - nije političar, već isključivo biznismen, bilo bi nerealno očekivati da će se on i u budućnosti aktivno angažirati u političkom ili diplomatskom smislu, no nema nikakve sumnje da je čovjek koji u svom telefonu ima brojeve najbližih suradnika Trumpa i Putina najrelevantniji izvor informacija, kontakata i tumačenja ključnih događaja na međunarodnoj sceni.

A takvih je u novijoj povijesti Hrvatske bilo malo...

Bivšeg šefa moćnog Exxona uoči izbora u Bijelu kuću napali za prebliske odnose s Rusijom

U jeku afere o Rusiji, koja ima kompromitirajuće podatke o izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, na saslušanje pred senatore jučer je izašao Rex Tillerson. On je sve donedavno bio prvi čovjek energetskoga giganta Exxon Mobilea, a trebao bi preuzeti mjesto državnog tajnika, formalno treći položaj u američkom sustavu izvršne vlasti (iako ima više državnih tajnika koje je povijest zapamtila, nego potpredsjednika). Tillerson će biti izložen rafalu pitanja o svojim vezama s Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom, a napadači neće biti samo oporbeni demokrati, nego i neki od republikanaca kojima smeta njegova “ruska veza”.

Reuters je dobio na uvid njegov uvodni ekspoze iz kojega se vidi da se dobro pripremio za očekivani napad: prema tom dokumentu, izjavit će da je “Rusija prijetnja te da su NATO-ovi saveznici u pravu kad su uzbunjeni zbog Moskve”. Tvrdit će i da se obnova ruske moći dogodila zbog “nedostatka američkog vodstva” te će pozvati na otvoren i iskren dijalog s Moskvom. “Moramo imati jasnu sliku naših odnosa s Moskvom. Rusija predstavlja prijetnju, ali nije nepredvidiva u ostvarivanju svojih interesa”, stoji u tekstu za koji se očekivalo da će izgovoriti.

Tillerson će, koliko se može zaključiti, najaviti da će buduća američka politika prema Rusiji biti kompleksna: puna suradnja gdje postoji zajednički interes - borba protiv terorizma, a čvrst stav gdje bi Moskva mogla zaprijetiti američkim interesima. Analitičari ističu da je jedna od ideja vodilja Trumpove doktrine dogovor s Rusijom kako bi se obuzdalo sada neograničeno jačanje Kine.

Rex Tillerson je, što je interesantno, izbor nekih od starih republikanaca, primjerice bivšeg šefa CIA-e i ministra obrane Roberta Gatesa, a podršku mu je dala i bivša državna tajnica Condoleezza Rice. Osim Rusije, kritičari mu najviše zamjeraju manjak iskustva u administraciji, a neki ističu i kako je u više slučajeva, kad su se interesi Exxon Mobilea sukobili s američkima, čvrsto ostao na strani kompanije. U kojoj je proveo svoj cijeli radni vijek i koja mu je, uz vođenje skauta, bila jedina preokupacija. Ne treba, jasno, napominjati da je Tillerson “pravi, izvorni Teksašanin”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:36