PROBLEMI NE PRESTAJU

Najmoderniji studentski dom u zemlji već šest mjeseci bez tople vode: ‘Žalili smo se svima, ali ništa‘

Od 1. ožujka, kad je dom otvoren, problemi ne prestaju. Proljetos su studenti barem povremeno imali toplu vodu, a sad je uopće nema

Studentski dom u Osijeku

 Marko Mrkonjic/CROPIX

Gradnja je stajala 196 milijuna kuna, arhitektonski je sjajno riješen i izveden te je vrhunski opremljen. Novi paviljon Studentskog doma u Osijeku na svojih 17.000 kvadrata s 384 sobe za 776 studenata, po čemu je najveći u Hrvatskoj, prava je arhitektonska i tehnološka ljepotica.

Projektiran je u duhu vremena, ali i različitih potreba, prilagođen osobama smanjene pokretljivosti, studenti u sobama imaju hladnjake, a na svakom katu i dvije kuhinje opremljene indukcijskim pločama i hladnjacima, u podrumu je garaža za bicikle, za sanitarne potrebe koristi se voda skupljena od kišnice, a moderna fasada u skladu sa zelenim energijama predviđena je i da proizvodi struju...

Sve idealno. Međutim, čini se da nije baš tako. U kupaonicama i kuhinjama najvećeg i najmodernijeg studentskog doma u Hrvata nema tople vode. I taj problem traje od 1. ožujka kad je novi paviljon, sa šest mjeseci zakašnjenja zbog problema u nabavi opreme, napokon otvorio svoja vrata.

- Doduše, proljetos je tople vode bilo, ali samo povremeno. Danju bismo je imali, a onda bi je navečer nestalo i tako svakodnevno. Nakon nekoliko dana to bi se promijenilo, pa bismo danju bili bez tople vode, a navečer bi potekla. I tako u krug, bez nekog posebnog pravila. Svako malo morali smo se tuširati ili prati posuđe u hladnoj vodi. Žalili smo se tetama, ljudima na porti, svima za koje smo mislili da nam mogu pomoći, ali pomoći nije bilo. Odgovarali su nam da je problem u tome što se većina tople vode proizvodi preko solarnih kolektora na samom domu, pa je zbog toga nema dovoljno. No što mi imamo s tim? Nije to naš problem - priča skupina studenata koja nam se sad odlučila javiti jer ovih dana, odnosno otkako su se početkom rujna studenti počeli vraćati u dom, u novom paviljonu uopće nema tople vode.

image

Studentski dom u Osijeku

Marko Mrkonjic/CROPIX

- Proljetos su nam govorili da su to neke početne boljke i da će do jeseni sve biti kako treba, a sad kad smo se vratili, shvatili smo da je gore nego što je bilo tad. Sad tople vode uopće nemamo. Neki od nas se snalaze tako da odlaze kod prijatelja koji žive u stanovima, pa se tamo tuširaju. Da, omogućili su nam korištenje kupaonica u drugom paviljonu doma, ali to nije rješenje. I da sve bude ljepše, u međuvremenu je smještaj poskupio sa 750 na 950 kuna - rekli su nam ogorčeni studenti.

‘Složenost sustava‘

Iz Studentskog centra u Osijeku priznaju da imaju problem te da ga nastoje riješiti.

"Za pripremu potrošne tople vode u novom paviljonu studentskog doma koriste se sustav solarnih kolektora, koji pokriva oko 40 posto potreba, te toplinski sustav grada Osijeka i priprema tople vode VRV sustavom tijekom ljetnih mjeseci. U proteklom periodu povremeno je dolazilo do prekida u opskrbi toplom vodom zbog složenosti sustava koji je bilo potrebno optimalno postaviti kao bi zadovoljio vršene potrebe za toplom vodom, što nije bilo moguće učiniti prije nego što je sustav profunkcionirao punim kapacitetom.

Trenutačni problem s opskrbom toplom vodom bit će riješen do kraja tjedna nakon dovršetka montaže pumpe u toplinskoj stanici koju je bilo potrebno servisirati kako bi bila spremna za predstojeću akademsku godinu", odgovorili su nam iz STUC-a u Osijeku. Studentima, koji su za 200 kuna više mjesečno dobili 100 puta manje tople vode u kupaonicama i kuhinjama, tako preostaje nadati se da će problem doista biti riješen do kraja tjedna.

Uprava: Problem nastojimo otkloniti u što kraćem roku

"Stručne službe Studentskog centra u Osijeku i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ažurno reagiraju na svaku primljenu pritužbu, a studentima je do stavljanja pumpe u funkciju pružena mogućnost korištenja kupaonica u istočnom paviljonu novog studentskog doma.

Probleme nastojimo otkloniti u najkraćem mogućem roku i poduzimamo sve potrebne mjere s ciljem da boravak u novom studentskom paviljonu bude što ugodniji te kako bi studenti nesmetano izvršavali svoje studentske obveze", ističu nam iz STUC-a u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:36