gaf umjetne inteligencije

Najnapredniji svjetski chatbot slabo poznaje prilike u Hrvatskoj: ‘Tko je Zoran Milanović? Bivši predsjednik...‘

Milanović je poznat po svojim liberalnim stajalištima i zagovarao je europske integracije Hrvatske, odgovorio je ChatGPT

Zoran Milanović

 Davor Pongracic/Cropix

Zoran Milanović više nije predsjednik Republike, tako barem tvrdi ChatGPT, najnapredniji svjetski open source chatbot kojim upravlja umjetna inteligencija. Ako ovog robota za brbljanje, koji je zaludio svijet, pitate što misli o Zoranu Milanoviću, sasvim iskreno će vam odgovoriti da kao umjetna inteligencija ne može imati mišljenje o pojedincima, međutim, može nam dati informaciju o "Zoranu Milanoviću kao političaru i bivšem predsjedniku Hrvatske".

"Može", zašto ne, odgovorili smo.

"Zoran Milanović je bivši hrvatski političar i predsjednik. Bio je predsjednik SDP-a od 2007. do 216. godine i predsjednik Hrvatske od 2020. do 2021. godine. Milanović je poznat po svojim liberalnim stajalištima i zagovarao je europske integracije Hrvatske. On je također bio protivnik politike Franje Tuđmana i HDZ-a. U svom mandatu kao predsjednik, Milanović se bavio temama poput ekonomskog razvoja, socijalne politike i ljudskih prava", kaže ChatGPT.

image

ChatGPT

ChatGPT

Ovaj globalni open source alat, za kojeg mnogi vjeruju da bi jednog dana mogao skinuti Google s trona, ali i zamijeniti ljude u nekim poslovima, razumije ljudski jezik i prilično detaljno odgovara na pitanja tekstom koji kao da je napisalo ljudsko biće, uz naravno greške koje mu se znaju pokrasti. Umjetna inteligencija radi na principu korištenja ogromnog uzorka teksta preuzetog s interneta. Rješava i neke najsloženije probleme i zadaće, poput pisanja računalnog koda, a cijeli svijet se zabavlja s upitima zabavnog karaktera.

Ako ga pak pitate hoće li zamijeniti Google, odgovorit će vam

"Ne, nisam dizajniran da zamijenim Google ili bilo koju drugu pretraživačku tehnologiju. Moj glavni cilj je pružiti jednostavne i precizne odgovore na pitanja koja mi se postavljaju", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46