BITKA ZA VELIKO TRGOVIŠĆE

NAJNEIZVJESNIJI IZBORI OVE NEDJELJE Laburist trubač protiv pjesnika iz SDP-a u Tuđmanovu rodnom selu

Tridesetak glasova dijelilo je trojicu kandidata za načelnika u prvom krugu izbora

Otkako je demokratskih izbora u Velikom Trgovišću, ovako neizvjesne izborne utrke nije bilo , a teško da će se i ponoviti. Tri kandidata za izbor općinskog načelnika nagurala su se u tridesetak glasova razlike.

Oko ponoći izborna je kocka pala ovako: Stjepan Pavliša, kandidat SDP-a i HSS-a, dobio je 522 glasa, Robert Greblečki, kandidat Laburista, sa 496 glasova, a HDZ-ov Zdravko Vutmej, dosadašnji načelnik općine, 487 glasova.

Diplomirani energetičar Stjepan Greblečki (25), kandidat Laburista koji su osvojili i četiri mandata u Općinskom vijeću, nova je zagorska politička zvijezda. U cijelom je Zagorju poznat kao prva truba Puhačkog orkestra Mrzlo Polje s kojim je tjedan dana prije izbora svirao na otvorenju spomenika dr. Franji Tuđmanu dok je HDZ-ov načelnik Vutmej pozdravljao goste i nadao se pobjedi.

Pavliša (56), inženjer elektrotehnike, stručnjak za zaštitu od korozije i vlasnik projektantske tvrtke, već je bio načelnik općine, od 2001. do 2005. Uz poslove koje je pokrenuo u prvom mandatu (oni su sanjali, a ja sam to sve napravil’), Pavliša kaže da će opet preporoditi općinu u kojoj je “stanje lošije zbog premreženih interesnih svađa i ucjena”.

Potpisao bi peticiju

S obojicom smo se našli u popularnom restoranu Semi, nasuprot Tuđmanove rodne kuće. Greblečki smatra da se turizam u Trgovišću može temeljiti na Tuđmanovu imenu, a Pavliša smatra da njegovo djelo očuvati na razini općeg narodnog dobra, a ne da se njegov lik koristi za bilo čije stranačke interese.

Zanimalo nas je što misle o aktualnim pitanjima oko legalizacije gay brakova i skupljanju potpisa za inicijativu “U ime obitelji”.

- Da sam imao priliku, potpisao bih tu peticiju. Uz dužno poštovanje, što se tiče gay brakova i njihova posvajanja djece, mislim da kod nas u Zagorju za to još nije došlo vrijeme - izjavio je Greblečki.

- Ne bih potpisao tu peticiju jer se radi o pravu na izbor koje je ustavno pravo kao i prava LGBT zajednice - ustvrdio je Pavliša. Greblečkog smo zatim pitali zašto se otisnuo u politiku.

- Moji protukanditati nisu pokazali dovoljno interesa za boljitak sredine. Mladi i obrazovani ljudi odlaze, smatraju da se s političkom elitom ne može razgovarati o problemima i bilo je krajnje vrijeme da to promijenimo - rekao je.

Iz Pavlišinih se, pak, riječi nazire veliko iskustvo.

Veliki obračun

- Narodu ne nudimo iznenađenja nego iskustvo i dokazane vrijednosti na temelju rada. Kada sam bio načelnik, ostvaren je najveći gospodarski skok općine u povijesti samostalne Hrvatske. No, kako se od tada mnogi započeti programi nisu ostvarili, moja je želja, SDP-a i HSS-a, a nadam se i većine građana, da se realiziraju - izjavio je Pavliša. Njegova je vizija općinu “pretvoriti u veliko gradilište u sinergiji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave, županijom i programima države”.

Na priču o njegovu protukandidatu kao članu orkestra odgovara kako je i on napisao zbirku poezije Kockice života. To će biti obračun - pjesnik protiv trubača u generalovu rodnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:27