DVA UZORKA POZITIVNA

NAJNOVIJA TESTIRANJA POKAZALA DA JE STRAH BIO OPRAVDAN Imamo dokaz da je riječ o ubojitom otrovu: 'Turisti u panici otkazuju rezervacije zbog straha'

 
 Čitatelj / HANZA MEDIA

Od početka ovog mjeseca na zadarskim ulicama, ali i u široj okolici grada, pojavile su se bijele hrpice kristala koje su uzrokovale smrt golubova, galebova, ježeva, pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca, piša Slobodna Dalmacija.

Iako se u početku mislilo da je riječ o običnoj kuhinjskoj soli koja je potpuno bezopasna i kako se radi o najobičnijem širenju bezrazložne panike, pokazalo se da je problem puno veći i opasniji, ne samo za kućne ljubimce, već i za malu djecu.

Sve je počelo s kampom na Boriku, gdje je otrov prvi put uočen, a potom se proširilo po svim gradskim kvartovima: na Bili brig, Voštarnicu, Kolovare, Stanove, područje oko Supernove i završilo u samom centru grada, na Kalelargi. Također, zabilježena je pojava otrova u Vrsima i Ninu. Turisti čiji je plan bio provesti ljeto na ninskom području u panici su nazivali vlasnike apartmana i otkazivali svoje rezervacije zbog straha od otrova prosutog po cijeloj Kraljičinoj plaži - kaže voditeljica zadarskog azila Marijana Mustać.

- Strani turisti u velikom broju prate stranice našeg azila, gdje svakodnevno objavljujemo situaciju s otrovom koji se pronalazi po raznim dijelovima grada i županije. Njima je ovo što se događa neshvatljivo, ne žele da se njihovim ljubimcima, kada dođu ovdje ljetovati, dogodi tako nešto. Da ne govorim koliko ih je strah za malu djecu koja se u žaru igre mogu slučajno otrovati.

- Neshvatljivo je da nitko ništa ne poduzima, da nikoga nije briga za toliki gubitak, jer ova država živi od turizma - poručuje voditeljica azila, i dodaje kako je još jučer u azil na Žmirićima doveden otrovan pas s područja Vrsi.

Ova zbivanja treba shvatiti ozbiljno, a priču da je u Osijeku riječ o soli, a ne o otrovu, zadarski azil smatra glupošću. Potvrđuju nam to iz veterinarske ambulatne na Puntamici gdje do sada imaju dva potvrđena uzorka da je riječ o ubojitom otrovu, a ne o bezazlenoj soli.

- Supstance nađene za zadarskom području potvrđene su kao nervni organofosforni otrov. To smo utvrdili na temelju dva uzorka koje su nam donijeli zabrinuti građani i vlasnici psa. Otrov je jako opasan i djeluje već nakon trideset minuta - kažu nam iz veterinarske ambulante Puntamika.

Također upozoravaju da je glavni simptom otrovanja povraćanje praćeno tresavicom. Takve unesrećene ljubimce valja odvesti najbližem veterinaru da dobiju potrebnu pomoć.

Od glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana saznali smo da do sada nijednu prijavu o otrovanim životinjama, pa čak ni o samom otrovu, nisu zaprimili.

- Budući da policija djeluje u skladu sa zaprimljenim prijavama, pozivaju se građani da sva viđenja otrova ili uginulih životinja prijave policiji, bilo telefonski ili osobnim dolaskom. Građani, obratite posebnu pažnju prilikom boravka na popularnim zadarskim šetnicama, ali i šetnicama u obližnjim općinama - poručuje iz zadarske policije, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, zadnjih se dana pojavila informacija i o navodnom trovanju u drugim hrvatskim gradovima, no u Osijeku se ispostavilo da nikakvog otrova nije bilo, već da je riječ o običnoj kuhinjskoj soli, dok je za 'sumnjive tvari' u Zagrebu zapravo utvrđeno da su mačja hrana, žbuka i rastopljeni papir, zbog čega su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama apelirali da se prestane širiti panika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 05:41