TJEDAN DANA UOČI IZBORA

NAJNOVIJI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: U LICI ĆE SE VODITI BITKA ZA SVAKI GLAS! Sve manja razlika između vodećih, HDZ nema razloga za slavlje!

Marijan Kustić, Darko Milinović
 Robert Fajt, Srdjan Vrancic / CROPIX

Izvanredni izbori za Skupštinu Ličko-senjske županije bit će više nego neizvjesni i vodit će se bitka za svaki glas, pokazuje najnovije istraživanje agencije Promocija plus.

Da su izvanredni izbori provedeni krajem veljače (uz izlaznost od 40 do 45 posto), HDZ bi dobio glasove 28,1 posto birača Ličko-senjske županije, što je pad od 0,7 postotnih bodova u odnosu na istraživanje iz sredine veljače kada nisu bile poznate sve liste. Na drugom mjestu je lista bivšeg HDZ-ovca i aktualnog župana Darka Milinovića sa 24,2 posto, što je rast od 1,4 postotna boda u odnosu na prošlu anketu.

To znači da je razlika u samo desetak dana između HDZ-a, koji je srušio proračun i inicirao izbore, te Milinovića smanjena sa šest na samo 3,8 postotnih bodova, što je manje od statističke pogreške koja iznosi 4,87 posto.

Lista Bura promjena koju nosi Ante Dabo, nezavisni gradonačelnik Novalje koji okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike iz ove županije, bilježi izbor od 11,2 posto, što je za 1,8 postotnih bodova više od prethodne ankete, a četvrti je HSP na čelu s gospićkim gradonačelnikom Karlom Starčevićem sa 6,9 posto. Oni bilježe blagi pad od 0,5 postotnih bodova u odnosu na prošlo istraživanje. Na petom mjestu je SDSS sa 5,4 posto, a na šestom SDP s pet posto. Slijedi lista Živog zida sa 4,6 posto i koalicijska lista HSLS-HNS sa 4,2 posto. Posljednja je lista BM 365 s izborom od 2,7 posto, a 7,7 posto je neodlučnih.

HDZ prema ovoj anketi dobiva 10 sigurnih mandata, a Milinovićeva lista devet, dok imaju jedan granični. Bura promjena je na četiri, HSP na dva, SDSS, SDP i Živi zid na po jednom, a za preostala se tri mandata bori pet lista. Trenutno su im, prema D'Hondtu, najbliži HSLS-HNS, NL Darka Milinovića i SDSS, a potom HDZ i SDP.

Ako ovakvi rezultati budu potvrđeni iduću nedjelju, HDZ, koji je rušio proračun nadajući se komotnijoj većini u Skupštini, neće moći slaviti, posebno uzimajući u obzir da njihova nositelja liste, Marijana Kustića, u Lici zapravo birači i ne prepoznaju. Tako percepcijski skor (odnos između pozitivnog i negativnog doživljaja) pokazuje prednost aktualnog župana Darka Milinovića u odnosu na predsjednika županijskog HDZ-a Marijana Kustića. Pozitivan odnos prema Darku Milinoviću ima 55,7 posto građana, negativan 29,1 posto, percepcijski skor je 26,6 postotnih bodova. O Milinoviću nema određeno mišljenje 14,4 posto građana, uza samo 0,8 posto onih koji nisu čuli za njega. S druge strane, prema Marijanu Kustiću pozitivan odnos ima 26,2 posto građana, a 18,4 posto negativan, dok je pozitivan perceptivni skor od 7,8 postotnih bodova. O Kustiću nema određeno mišljenje 22,7 posto građana, dok je vrlo velik udio onih koji nisu čuli za njega i iznosi visokih 32,7 posto.

Županijska skupština će, kako pokazuju rezultati, i dalje biti vrlo raslojena, odnosno vrlo sličnog izgleda kako je bilo i prije neizglasavanja proračuna i raspuštanja, a nakon rascjepa u lokalnom HDZ-u i izbacivanja Milinovića iz stranke. U sastavljanju većine od velikog će značaja biti koalicijski potencijali dviju vodećih lista. Hoće li HDZ ići na ponovno rušenje proračuna ili će tražiti načina da bude dio nove skupštinske većine, odnosno pomiriti se s opozicijskim položajem u županiji kojom je suvereno vladao skoro 30 godina, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 21:57