SMART CITY I ECO CITY

Najpametniji gradovi su Pazin, Koprivnica i Rijeka, Križevci dobitnik eko-nagrade!

Biraju se najbolji gradovi u "pametnim" politikama i politikama zaštite okoliša i održivog razvoja
Dobitnici nagrada Smart city i Eco Ciyt
 Goran Mehkek/Cropix

Ovogodišnji izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon okončan je jučer proglašenjem Rijeke, Pazina i Koprivnice najboljim Smart city gradovima i dodjelom nagrade za najbolji Eco city grad Križevcima. Dok je Rijeka povratila naslov najboljeg Smart city grada iz 2018., Križevci su, uz Jastrebarsko (2018.) i Koprivnicu treći po redu pobjednik nagrade Eco city.

- Digitalizacija i ekološki odgovoran održivi razvoj nezaobilazni su trendovi u budućem razvoju gradova, a nagrade Smart city i Eco city naš su doprinos razvoju tih trendova - kazao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić otvarajući skup 'Održivi razvoj' u sklopu kojeg su proglašeni pobjednici izbora Smart city i Eco city najboljih gradova. Uz Ogurlića sudionicima skupa, koji je u zagrebačkom hotelu 'Esplanada' organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama uz vrlo ograničen broj nazočnih, uvodno se obratio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić upozorivši, među ostalim, da pametni gradovi nisu više daleka budućnost.

- Pametni gradovi su sadašnjost a u njoj izazovi primjene pametnih rješenja sve veći, od urbanizacije, sigurnosti i komunalnog gospodarenja, preko prometa i mobilnosti, do energetike, obrazovanja i javnih usluga – naveo je ministar Ćorić. Kao atribute pametnog grada ministar gospodarstva i održivog razvoja nanizao je, među ostalim, uvođenje ICT tehnologija, internetsko povezivanje ustanova i objekata, uporabu pametnih mreža i povećanje energetske učinkovitosti.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava razvoj pametnih gradova, među ostalim, i dodjelom bespovratnih sredstava ne samo za digitalizaciju, nego i za razvoj poduzetničke infrastrukture, istraživanje i inovacije – istaknuo je Ćorić, navevši primjer projekta centra kompetencija za pametne gradove. Riječ je, dodao je, o istraživačko-razvojnoj platformi čija se uspostava odvija u suradnji sa 17 poduzetnika i tri organizacije. Ukupna vrijednost spomenutog centra kompetencija je 149 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osiguralo 95 milijuna kuna.

- Projektom će se razviti čak 36 novih, inovativnih proizvoda od kojih će većina biti globalno inovativna – najavio je Ćorić, ukazavši na važnost koja se razvoju pametnih gradova pridala u nedavno usvojenoj Vladinoj Nacionalnoj razvojnoj strategiji.

Panel 'Održivi razvoj'

U panelu na temu 'Održivog razvoja' koji je uslijedio nakon dodjele nagrada sudjelovali su, uz moderatora glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočinu, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, član uprave Končar - Inženjering za energetiku i transport Goran Leci, Vojko Obersnel i Mario Rajn, gradonačelnici Rijeke i Križevaca ovogodišnjih dobitnika nagrada Smart city i Eco city, te savjetnica za pametna rješenja u agenciji Apsolon Mirjana Samardžić Novoselec.

Odgovarajući na pitanje moderatora Marka Biočine što za Križevce i Križevčane znači pojam pametnog grada, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn pošao je od cilja gradske uprave kojoj je na čelu da svakoj sljedećoj generaciji Križevčana ostavi bolji grad nego što ga je uprava naslijedila od prethodnika.

- S druge strane, građani već danas moraju osjetiti benefit svih ulaganja i napora koje činimo u smart i eco city rješenjima. Mislim da tu svakodnevno postižemo rezultate koje građani osjete kako u cijeni usluga koje plaćaju, tako i u čistom okolišu i proizvodnji energije iz čistih izvora - kazao je Rajn koji se u panel uključio videolinkom.

Komentirajući napore gradova u primjeni Smart city i Eco city rješenja Mirjana Samardžić Novoselec izrazila je uvjerenje kako su gradovi motivirani činjenicom da na lokalnoj razini izborne preferencije građana ovise o konkretnim za život važnih rješenja a ne ideologija što je, ocjenjuje, slučaj na državnoj razini.

- Gradovima veliki izazov kod pokretanja svih smart city projekata predstavlja bolje i uspješnije financiranje. Kod financiranja uz pomoć Europske unije veliki je vremenski period od trenutka kada se neki projekti osmisle, do trenutka kada se provedu uz pomoć EU - navela je savjetnica za pametna rješenja agencije Apsolon.

Otpad - gospodarski resurs

Vlasnik i direktor kompanije Tehnix Đuro Horvat, osvrnuvši se na dosadašnju suradnju Tehnixa s lokalnom samoupravom u razvijanju ekoloških i održivih projekata, izrazio je uvjerenje kako se otpad u nas može učiniti još izdašnijim gospodarskim resursom. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel upozorio je kako gradovi ne mogu bez potpore države napraviti potreban napredak u digitalizaciji i drugim područjima Smart city politika.

- Mi smo u Rijeci još 2005. uveli napredni elektronički potpis, prvi u državi i sve do nedavno koristimo ga jedino unutar gradske uprave. To vam je primjer da bez šire digitalizacije nema rješenja - naveo je Obersnel.

Goran Leci upozorio je na važnost informiranja građana o važnosti energetski učinkovitih rješenja u funkcioniranju gradskih usluga i lokalnom gospodarstvu u cjelini.

- Ako uzmemo kvalitetu zraka, postoji sustav mjerenja elektromagnetskih zračenja u atmosferi. Mislim da građani, primjerice, nisu svjesni važnosti takvog mjerenja i odluke gradske uprave da ga naruči i primjeni - upozorio je Leci.

Komentirajući važnost pritoka novca iz fondova Europske unije u investicije lokalne samouprave na područjima Smart city i Eco city rješenja, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn upozorio je kako nastupajući sedmogodišnji plan financiranja EU predviđa izdašne investicije u 'zeleni plan' Unije, pozvavši središnju vlast da dade jasne smjernice što se i kako misli poduzimati na povlačenju novca za 'zelene investicije'. Nadovezujući se na pitanje financiranja, Vojko Obersnel složio se s ocjenama da digitalizacija i ekološki održiv razvoj nisu jeftini. Otvorivši zatim pitanje funkcioniranja kružne ekonomije u zbrinjavanju otvorenog otpada, riječki gradonačelnik upozorio je kako u ovome trenutku Rijeka nema kome prodati odvojenu plastiku ili papir prikupljenog od građana.

- Ako ne funkcionira kružna ekonomija sve ovo što činimo u gradovima nema smisla. Ne možemo dovijeka odlagati plastiku, papir ili staklo na određena mjesta, to netko mora otkupiti a ne da mi plaćamo nekome da primi odvojeni otpad - apelirao je Obersnel.

Đuro Horvat komentirao je kako u nas postoje institucije koje nisu ništa napravile ništa na funkcioniranju kružne ekonomije.

Koprivnica kao Luksemburg

Vrativši se na pitanje financiranja pametnih i Eco city rješenja, Mirjana Samardžić Novoselec izrazila je uvjerenje kako lokalna samouprava ne raspolaže s dovoljno informacija u kojem smjeru će ići najavljenih 24 milijarde eura iz višegodišnjeg plana EU koji je na raspolaganju Hrvatskoj. Upozorila je kako se od spomenutog iznosa devet milijardi eura namijenjenih Hrvatskoj treba iskoristiti u kratkom roku.

Đuro Horvat, u završnici panela, naglasio je važnost primjera gradova koji pobjeđuju u ovome izboru Jutarnjeg lista i partnera.

- Kada dođem u Rijeku ili Koprivnicu osjećam se kao da sam došao u Luksemburg. To su primjeri da se može i da se često traže izlike kako da ništa ne čini- poručio je Horvat.

Goran Lice pozvao je gradove koji ove godine nisu ušli u ovogodišnju završnicu izbora da se angažiraju na tome planu jer, upozorio je, postoje i domaće tvrtke i znanost koja im u tome može pomoći.

Osim pobjednika Rijeke, Pazina i Koprivnice, u završnicu izbora nagrade Smart city ušli su, u kategoriji velikih gradova i Zagreb, Pula, Dubrovnik i Karlovac, među srednjim gradovima Ivanić-Grad, Labin, Poreč i Zaprešić, a kod malih gradova Krk, Pregrada, Donji Miholjac i Supetar. Ove godine prvi put dodijeljene su tri Smart city nagrade, nakon što je u prethodna dva izdanja pobjednik bio samo jedan grad.

Ispod pročitajte tijek dodjele nagrada i sadržaj panel rasprave.


NOVO 11:50 - Panel rasprava o održivom razvoju je završena! Podsjećamo, dobitnici nagrada Smart city su Pazin, Koprivnica i Rijeka, a dobitnik nagrade Eco city grad Križevci.


11:30 - Nakon dodjele nagrada Smart city i Eco city na skupu Održivi razvoj Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon, počeo je panel čiji su sudionici, uz moderatora glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočine, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, član uprave Končar - Inženjering za energetiku i transport Goran Leci, Vojko Obersnel i Mario Rajn, gradonačelnici Rijeke i Križevaca ovogodišnjih dobitnika nagrada Smart city i Eco city, te savjetnica za pametna rješenja u agenciji Apsolon Mirjana Samardžić Novoselec.

Odgovarajući na pitanje moderatora Marka Biočine što za Križevce i Križevčane znači pojam pametnog grada, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn pošao je od cilja gradske uprave kojoj je na čelu da svakoj sljedećoj generaciji Križevčana ostavi bolji grad nego što ga je uprava naslijedio od prethodnika.

- S druge strane, građani već danas moraju osjetiti benefit svih ulaganja i napora koje činimo u smart i eco city rješenjima. Mislim da tu svakodnevno postižemo rezultate koje građani osjete kako u cijeni usluga koje plaćaju, tako i u čistom okolišu i proizvodnji energije iz čistih izvora - kazao je Rajn koji se u panel uključio videolinkom.

image
Panel rasprava
Goran Mehkek/Cropix

Komentirajući napore gradova u primjeni Smart city i Eco city rješenja Mirjana Samardžić Novoselec izrazila je uvjerenje kako su gradovi motivirani činjenicom da na lokalnoj razini izborne preferencije građana ovise o konkretnim za život važnih rješenja a ne ideologija što je, ocjenjuje, slučaj na državnoj razini.

- Gradovima je veliki izazov kod svih projekata koji donose bolje i uspješnije financiranje. Kod financiranja uz pomoć Europske unije veliki je vremenski period od trenutka kada se neki projekti osmisle, do trenutka kada se provedu uz pomoć EU - navela je savjetnica za pametna rješenja agencije Apsolon.

image
Panel rasprava
Goran Mehkek/Cropix

Vlasnik i direktor kompanije Tehnix Đuro Horvat, osvrnuvši se na dosadašnju suradnju Tehnixa s lokalnom samoupravom u razvijanju ekoloških i održivih projekata, izrazio je uvjerenje kako se otpad u nas može učiniti još izdašnijim gospodarskim resursom.

- Ovih dana vodimo razgovore na istu temu gospodarskog korištenja otpada s potencijalnim partnerima iz Indije i iz drugih zemalja. Nema razloga da produbimo suradnju s našom lokalnom samoupravom - poručio je Horvat.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel upozorio je kako gradovi ne mogu bez potpore države napraviti potreban napredak u digitalizaciji i drugim područjima Smart city politika.

- Mi smo u Rijeci još 2005. uveli napredni elektronički potpis, prvi u državi i sve do nedavno koristimo ga jedino unutar gradske uprave. To vam je primjer da bez šire digitalizacije neka rješenja imaju ograničeni učinak - naveo je Obersnel.

image
Vojko Obesrnel
Goran Mehkek/Cropix

Mirjana Samardžić Novoselec apelirala je na gradove da prije investiranja u smart city rješenja analiziraju imaju li uvjete unutar administracije i komunalnih društava za primjenu novih rješenja te kakvi su stvarni benefiti primjene.

- Često se događa da gradovi nabavljaju neka rješenja za implementaciju kojih nemaju uvjete i novac propada - navela je Mirjana Samardžić Novoselec.

Goran Leci upozorio je na važnost informiranja građana o važnosti energetski učinkovitih rješenja u funkcioniranju gradskih usluga i lokalnom gospodarstvu u cjelini.

- Ako uzmemo kvalitetu zraka, postoji sustav mjerenja elektromagnetskih zračenja u atmosferi. Mislim da građani, primjerice, nisu svjesni važnosti takvog mjerenja i odluke gradske uprave da ga naruči i primjeni - upozorio je Leci.

Komentirajući važnost pritoka novca iz fondova Europske unije u investicije lokalne samouprave na područjima Smart city i Eco city rješenja, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn upozorio je kako nastupajući sedmogodišnji plan financiranja EU predviđa izdašne investicije u 'zeleni plan' Unije.

image
panel rasprava
Goran Mehkek/Cropix

- Riječ je o dugoročnim 'zelenim planovima' pa u tom smislu treba razmišljati i o razvijanju drugih oblika financiranja kao što su municipalne obveznice - naveo je Rajn. Nadovezujući se na pitanje financiranja, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel složio se s ocjenama da digitalizacija i ekološki održiv razvoj nisu jeftini.

- Malo 'kaskamo' za ostatkom Europske unije u razvijanju instrumenata financiranja, primjerice, digitalne transformacije koja je jedan od ciljeva EU u budućem razdoblju - istaknuo je Obersnel.

Otvorivši pitanje funkcioniranja kružne ekonomije u zbrinjavanju otvorenog otpada, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel upozorio je kako u ovome trenutku Rijeka nema kome prodati odvojenu plastiku, staklo i papir prikupljenog od građana.

- Ako ne funkcionira kružna ekonomija sve ovo što činimo u gradovima nema smisla. Ne možemo dovijeka odlagati plastiku, papir ili staklo na određena mjesta, to netko mora otkupiti a ne da mi plaćamo nekome da primi odvojeni otpad - apelirao je Obersnel.

Đuro Horvat komentirao je kako u nas postoje institucije koje nisu ništa napravile ništa na funkcioniranju kružne ekonomije.

- U ovome trenutku najvažnije je projektiranje što s prikupljenim otpadom, što želimo, primjerice, u preradi, s kompostanama. Zatim je tu i spomenuti zeleni plan Europe. Sad je trenutak da se odredimo što želimo i gdje smo u europskim planovima - kazao je vlasnik Tehnixa.

Vrativši se na pitanje financiranja pametnih i Eco city rješenja, Mirjana Samardžić Novoselec izrazila je uvjerenje kako lokalna samouprava ne raspolaže s dovoljno informacija u kojem smjeru će ići najavljenih 24 milijarde eura iz višegodišnjeg plana EU koji je na raspolaganju Hrvatskoj. Upozorila je kako se od spomenutog iznosa devet milijardi eura namijenjenih Hrvatskoj treba iskoristiti u kratkom roku.

image
Mirjana Samardžić Novoselec
Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ocijenio je kako po pitanju budućih politika i investicija u ekološki održiva i pametna rješenja s razine države stižu općenite i neodređene poruke. Naveo je na tragu spomenutih ocjena nejasnu situaciju s najavljenim državnim fondom za saniranje posljedica Covid 19 krize.

- Bojim se da će se i oko fonda za Covid 19 sve opet rješavati pet do dvanaest - naznačio je Rajn.

Đuro Horvat naglasio je važnost primjera gradova koji pobjeđuju u ovome izboru Jutarnjeg lista i partnera.

- Kada dođem u Rijeku ili Koprivnicu osjećam se kao da sam došao u Luksemburg. To su primjeri da se može i da se često traže izlike kako se ništa ne bi poduzimalo - poručio je Horvat.

image
Marko Biočina
Goran Mehkek/Cropix

Goran Lice pozvao je gradove koji ove godine nisu ušli u ovogodišnju završnicu izbora da se angažiraju na tome planu jer, upozorio je, postoje i domaće tvrtke i znanost koja im u tome može pomoći.

Moderator Marko Biočina zatvorio je panel i skup u hotelu Esplanade izrazivši uvjerenje kako će se iduće godine izbor najboljih gradova u ovoj konkurenciji dodatno zaoštriti a pobjednici biti proglašeni uvjetima bez posebnih epidemioloških mjera.


NOVO 10:48 - Križevci su dobitnik nagrade Eco city u izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon za 2020..

Uključivši se u dodjelu nagrada Smart city i Eco city videolinkom, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn poručio je kako nagrada Eco city ide u ruke građana Križevčana koji su pokazali visoku svijest o važnosti ekoloških i održivih politika u gradu.

image
Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn
Goran Mehkek/Cropix

- Nagrade koje su u ovome izboru otišle susjednoj nam Koprivnici motivirale su nas da se i mi potrudimo i izborimo na nagradu Eco city. Poruka kolega Jakšiću, postavite nam novu ljestvicu koju ćemo zajedno preskočiti - kazao je gradonačelnik Rajn.

image
Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn
Goran Mehkek/Cropix

10:45 - Obrazlažući odluku stručnog žirija za nagradu Eco city, član žirija, glavni urednik za gospodarstvo Hanza Medije Marko Biočina upozorio je kako se u ocjenjivanju, prije svega, htjelo vrednovati strateško ekološko opredijeljenje gradova i napredak u duljem vremenskom periodu.

- S obzirom da se ipak radi o godišnjoj nagradi vodili smo računa o tome da se u završnicu odaberu gradovi koji su u ovoj godini načinili najveći iskorak u primjeni Eco city rješenja - kazao je Biočina.

image
Marko Biočina
Goran Mehkek/Cropix

NOVO 10:37 - Pobjednik u kategoriji Smart city 2020. u konkurenciji velikih gradova je grad Rijeka! Nagradu je primio gradonačelnik Vojko Obersnel.

image
Goran Ogurlić i Vojko Obersnel
Goran Mehkek/Cropix

- Kada smo prije 15 godina uvodili u Rijeci prve pametne semafore bilo je ironičnih pitanja kakvi su to pametni semafori. Već je 2011., kada smo uvodili e-konzultacije za građane, bilo je manje čuđenja ili ga uopće nije bilo, a danas već svi znaju što su pametna rješenja i pametni gradovi. Neki dan smo donijeli odluku o izgradnji novog start upa za potporu primjeni pametnih rješenja. Dobiti nagradu dva od tri puta koliko je dijeljena nagrada Smart city u ovome izboru velika je čast i priznanje mojim suradnicima ali i svim građanima Rijeke - poručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

image
Vojko Obersnel
Goran Mehkek/Cropix

Rijeka se uvrstila među tri najbolja velika grada u indeksu digitalne spreme uprave od 85,92 posto, broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT sektor, start upove, inovacije i održivi razvoj te godišnje proizvedenim kilovatsatima električne energije (dva miijuna kWh) iz obnovljivih izvora energije, što je kriterij iz cjeline pametan okoliš.


10:31 - Pobjednik u kategoriji Smart city 2020., potkategorija "srednji grad" je Koprivnica! Nagradu je primio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

- Koprivnica je ponosna što je uspjela spojiti znanost, start upove i komunalno gospodarstvo za pametna i održiva rješenja u funkcioniranju grada i uslugama građanima. Jednako smo ponosni i na ovu nagradu - poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

image
Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, prima nagradu
Goran Mehkek/Cropix

Koprivnica je ostvarila jedan od tri najbolja rezultata među srednjim gradovima za četiri kriterija iz cjelina pametno gospodarstvo i pametni okoliš. U 'top 3' sjedište Koprivničke križevačke županije je prema udjelu gradskog proračuna (dva posto) namijenjenom potporama za tvrtke koje se bave ICT-om, start-upovima i inovacijama, broju programa (10) visokog obrazovanja (VI. stupanj naviše) u području ICT, stopi odvajanja sakupljenog otpada od 51 posto i udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda od 97,8 posto.

image
Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, prima nagradu
Goran Mehkek/Cropix

10:25 - Pobjednik u kategoriji Smart city 2020., potkategorija "mali grad" je grad Pazin! Nagradu je primio gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

image
Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, prima nagradu
Goran Mehkek/Cropix

- Pametno je održivo, na taj način gledamo organizirati rad gradske uprave Pazina. To nam je zvijezda vodilja. Idemo dalje s provedbom smart strategija. Sad nam je, među ostalim, osigurati za ruralna područja oko grada brži. optički internet - poručio je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

image
Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, prima nagradu
Goran Mehkek/Cropix

10:22 - U nastavku skupa 'Održivi razvoj' i uoči proglašenja dobitnika nagrada Smart city i Eco city, savjetnica za pametnu upravu agencije Apsolon Valentina Galijan iznijela je metodologiju kojom su ocjenjivanje kandidature gradova za nagradu 'Smart city'.

- U prvom redu važna nam je bilo postoji li strategija, zatim spremnost uprave da primjenjuje smart rješenja i pruža smart usluge, a onda i proaktivno postupanje gradova s provjerom da li se ono što se sprovodi i ostvaruje - navela je Valentina Galijan.

image
Izbor za najbolji Smart city i Eco city
Goran Mehkek/Cropix

10:12 - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, u pozdravnoj riječi sudionicima skupa, podsjetio je na napore resora na kojem je na čelu u poticanju razvoju pametnih rješenja i projekata iz područja ekološkog i održivih razvoja. Izdvojio je doprinos Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uspostavi centara kompetencija koji će, najavio je ministar Ćorić, biti istraživačko-razvojna platforma u suradnji sa 17 poduzetnika i tri organizacije, te ponuditi 36 novih inovativnih proizvoda. Ukupna vrijednost spomenutog projekta je 149 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osiguralo 95 milijuna kuna.

image
Tomislav Ćorić
Goran Mehkek/Cropix

- Centar će omogućiti institucionalnu potporu i razvoj pametnih gradova i rješenja - najavio je Ćorić.

Ukazao je na nedavno donesenu Nacionalnu razvojnu strategiju, koja, istaknuo je, podupire razvoj pametnih gradova, favorizira zelene površine i proizvodnju energije iz čistih izvora.

- Prioriteti strategije su ulaganje u ljude, pametno življenje i čistu infrastrukturu - upozorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ova današnja konferencija, poručio je Ćorić, poziv je onima koji danas nisu ušli u završnicu izbora da se izbore za ulazak među kandidate za ove nagrade.

image
Izbor za najbolji Smart city i Eco city
Goran Mehkek/Cropix

10:02 - Počelo je proglašenje pobjednika nagrada Smart i Eco city!

Uvodni govor održo je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

- Digitalizacija i ekologija nezaobilazni su trendovi u budućem razvoju gradova. Nagrade Smart city i Eco city naš su doprinos razvoju tih trendova - kazao je Ogurlić, podsjetivši da se urbanizacija na globalnom nivou razvija nesmiljenim tempom te se očekuje da će u ne tako dalekoj budućnosti 90 posto prirodnog priraštaja generirati iz gradova.

image
Tomislav Ćorić i Goran Ogurlić
Goran Mehkek/Cropix

Konferencija je u zagrebačkom hotelu 'Esplanada' organizirana u skladu s epidemiološkim mjerama, tako da joj je nazočan ograničeni broj sudionika, uglavnom gradonačelnika gradova kandidata za nagrade Smart city i Eco city. Skupu će se uskoro obratiti ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je stigao na skup u Esplanadi. Među prvima na skup je stigao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Ovo je treći izbor najboljih Smart i Eco city gradova.


Na današnjem skupu Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik. hr i agencije Apsolon "Održivi gradovi" bit će proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrada Smart city i Eco city za najbolje gradove u "pametnim" i politikama zaštite okoliša i održivog razvoja.

I dok će u konkurenciji za nagradu Smart city titulu najboljeg ponijeti tri grada u kategorijama veliki, srednji i mali grad, nagradu Eco city dobiti će samo jedan grad, a u završnici izbora su Križevci, Krk i Osijek. Žiri nagrade Eco city u sastavu Marko Biočina (glavni urednik gospodarstva Hanza Medije), Zdravko Ivić (Gradonačelnik.hr), Marijana Palijan (CIOS) i Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost razmatrao je 21 kandidaturu pristiglu na poziv organizatora.

Kandidature su analizirane ocjenjivačkim kriterijima koje se temelje na svojevrsnom "svetom trojstvu" odgovorne politike gradova u zaštiti okoliša i održivog razvoja: gospodarenje otpadom, smanjivanje emisije štetnih plinova, prije svega u prometu, i uporaba energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.

Križevci su se u završnicu izbora plasirali, među ostalim, osiguravši svim stanovnicima pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada. Uz to, gradska uprava i komunalna poduzeća koriste vozila na električni i hibridni pogon, a gradnjom nove niskoenergetske zgrade komunalnog poduzeća ušteđeno je 113 megavatsati godišnje.

Iz game Eco city projekata koje Križevci razvijaju žiri je izdvojio dva.

Električna vozila

- Križevački sunčani krovovi prvi su primjer grupnog ulaganja građana u javni energetski projekt, a provedbom programa Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva ušteđeno je svakom kućanstvu prosječno 531,16 kuna - navodi se u odluci žirija nagrade Eco city.

Nakon što je u ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos trijumfirao u konkurenciji malih gradova u kvaliteti života te izborio završnicu nagrade Smart city, grad Krk u konkurenciji je i za dobitnika nagrade Eco city. Aduti Krka su, među ostalim, dosezi u korištenju energetski učinkovite javne rasvjete, gradnji biciklističkih staza i u odvajanju prikupljenog otpada.

U tom gradiću sagrađeno je 100 kilometara biciklističkih staza, osigurano odvajanje 60 posto prikupljenog otpada te ostvarena ušteda oko 70 posto troškova javne rasvjete kroz ugradnju 95 posto "štedljivih" svjetiljki. I u Krku je svim građanima osiguran pristup spremnicima za odvajanje otpada, a gradska uprava i komunalna poduzeća koriste električna vozila. Osijek je u završnici izbora nagrade Eco city zahvaljujući, među ostalim, prepolovljenom udjelu mješovitog otpada koji se odvozi na odlagališta u posljednjih deset godina.

I u sjedištu Osječko-baranjske županije svi građani imaju pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada, a komunalna poduzeća koriste električna vozila. U gradu na Dravi sagrađeno je 55 kilometara biciklističkih staza, a u sustavu najma javnih vozila može se iznajmiti osam električnih automobila, 125 mehaničkih i 50 električnih bicikala na 25 samoposlužnih lokacija.

Za razliku od nagrade Smart city koja se ove godine dodjeljuje u drugačijem formatu i nakon izmijenjene procedure ocjenjivanja u odnosu na 2019. i 2018., nagrada Eco city i treću godinu zaredom dodjeljuje se samo jednom gradu, a prethodni pobjednici bili su Jastrebarsko (2018.) i Koprivnica.

Završnica izbora

U završnicu izbora Smart cityja ušli su, u konkurenciji velikih gradova.

Dubrovnik, Karlovac, Pula, Rijeka i Zagreb, zatim Ivanić-Grad, Koprivnica, Labin, Poreč i Zaprešić (srednji gradovi), te u konkurenciji malih gradova, uz spomenuti Krk, Pazin, Pregrada, Supetar i Donji Miholjac.

Sredinom listopada Jutarnji list, Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos proglasili su najbolje gradove u četirima kategorijama (kvaliteta života, gospodarstvo, demografija i obrazovanje, povlačenje novca iz fondova EU) i u trima konkurencijama prema veličini gradova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:05