ČUDO NA JADRANU

Najpoželjnija destinacija našeg najsunčanijeg otoka: ‘Da, ovdje su sve kave 1 euro! A reći ću vam i koliko plaćam radnike‘

Problema s pronalaskom radnika nema. Imaju stan i hranu, petkom svi imaju slobodan dan...

Restoran Nook na Hvaru

 Jutarnji

Stari Grad na Hvaru u nekom je trenutku, bez puno pompe i reklame, postao najpoželjnija destinacija najsunčanijeg otoka. Nema partijanera kao u gradu Hvaru, zanimljiviji su ponudom od uspavane Jelse.

Uličice stare jezgre načičkane su šarmantnim konobama, malim restoranima i dućanima/galerijama. E tu, u jednoj od njih, 20 metara od starogradske rive, je i restoran Nook s ponudom kave od 1 euro. Da, i mi smo bili uvjereni da su cjenici stari nekoliko godina, ali nisu. Sve kave u restoranu koji osim nekoliko stolova na kali, ima raskošnu terasu obraslu oleandrima, koštaju točno toliko – jedan euro. Kratki espresso, dugačka s mlijekom, bijela kava... čak i ledena kava. Sve su jedan euro.

Ove sezone kad se kava na Jadranu jeftinija od 2,5 eura smatra zgoditkom, Nook u Starom Gradu na Hvaru prodaje ju za jedan euro. I ne gube na njoj. Njihova ledena kava nema sladoleda ni šlaga, ali istu takvu smo u Jelsi platili 4 eura. Kažu, nemaju u cjeniku ove bez dodataka pa je ledena kava – ledena kava, sa sladoledom ili bez. Uz kavu smo dobili vrč vode, led sa strane i rižin čips s finim dipom. Napravio ga je Tonino koji sve voli napraviti sam, kupuje domaće namirnice pa od njih radi umake, začine, granole, čokoladu...Nas dvije, dva eura – 15 kuna.

image

Restoran Nook

Jutarnji

Kako Nook može prodavati za jedan euro, ono što drugi cijene najmanje dvostruko, a evo, vidimo i četverostruko? – Kava je čista zarada, običaj je marža od 75 posto, naša je marža s ovom cijenom 10-15 posto. Jednostavno nam je bilo žao da ova prekrasna terasa koju imamo prije podne bude prazna, za mene je to grijeh, pa sam u dogovoru sa suprugom, počela nuditi kavu za euro. Ista je kava u veljači koštala 22 kune, sad je dakle 7,5 kuna – ispričala je za Jutarnji Dajana, vlasnica Nooka. Nook je u engleskom žargonu riječ za skriveni kutak, zakutak, zavjetrinu. Dajana, koja je u svijet otišla kao izbjeglica iz Sarajeva i njezin suprug, engleski chef talijanskog podrijetla Tonino Cataldo, dosad su se vodili instinktom, a ne pomodarstvom. Prije dvije su godine s prvim restoranom, otvorenim u pandemiji, bili otočki restoran broj 1. na Trip adviseru, zatvorili su ga dok je bio na vrhuncu, otvorili Nook na sadašnjoj lokaciji i počeli ispočetka.

image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji

U Dajaninom je životu bilo puno početaka. U 38 godina je živjela u nekoliko zemalja – Velikoj Britaniji, SAD-u, Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi se skrasila na Hvaru.

Kad je kao mala djevojčica iz miješane obitelji morala bježati iz Sarajeva, odlučila se jednog dana tamo i vratiti. – Oduvijek sam htjela kući, ali kad sam se vratila to više nije bilo Sarajevo kakvog sam se sjećala. Prije toga sam živjela u Americi, u Dubrovniku sam na američkom studiju RIT Croatia završila poslovni menadžment. Uglavnom nakon razočaranja u Sarajevo, vratila sam se u SAD, a htjela u Australiju i dobila sam radnu vizu. Prije odlaska sam htjela još malo u Dubrovnik, gdje mi je živjela sestra. Htjela sam raditi, a još iz Sarajeva sam poznavala chefa koji je u Dubrovniku bio suvlasnik dva restorana, Ispalo je da se on preselio na Hvar, došla sam za njim, zaljubili smo se pa otišli u Englesku, vratili se i evo nas dosad u Starom Gradu – govori Dajana. Njihov je restoran jedan od rijetkih na otoku koji radi i zimi.

image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji

U ovu su sezonu ušli s 12 zaposlenih jer je "očekivala prošlu godinu". – Rezerviralo se i po nekoliko dana unaprijed. Svi koje poznajem su mi rekli da su skroz bukirani već u veljači, da će "to biti to", "hit sezona"...Ne mogu tvrditi za druge destinacije, ali na Hvaru su drugačiji gosti. Ima ljudi, ali puno manje troše. Dvoje sam ljudi morala otpustiti, ostalo ih je 10-ero, sa svih strana svijeta, od Orašja, preko Banja Luke i Švedske do Argentine, Gvatemale i Kolumbije. Neki dan smo u jednom lokalu popili tri kapučina, dva soka od cijeđene naranče i bočicu vode 30 eura. Tko to može platiti? Ja zarađujem hvarske pare pa mi je skupo – kaže. Vjeruje u rujan, kad u Hvar tradicionalno dolaze gosti veće platežne moći. Problema s pronalaskom radnika nema, mnogi su kod nje, njih šestero, drugu godinu zaredom. U vrijeme našeg su posjeta radile Daša iz Ukrajine i Dunja iz Banja Luke. Svima je plaća 1000 eura, imaju stan i hranu, petkom je restoran zatvoren pa svi imaju slobodan dan..

image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji

Dajana se uzda u reklamu "od usta do usta", kave po euro nije nigdje oglašavala. Niti bilo što drugo.

Puno joj toga u dalmatinskom načinu poslovanja nije jasno, recimo da nitko ne sadi i ne prodaje mentu ili limetu, pa ju kupuju pojedinačno. – Zašto? Ne razumijem, Znam da su masline unosne, ali... Od početka smo htjeli sve s hvarskih OPG-ova, a onda smo shvatili da puno toga nema, nego se uvozi, puno toga iz Hercegovine jer je najbliže. Ove sam godine prvi put našla domaća jaja i rakiju na R1, jer nitko ne radi s R1, a ja ne mogu drugačije pravdati. Kažu mi da sam luda jer sve kucam, da se prijavljuje 35 posto prometa plafon.

image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji
image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji
image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji
image

Restoran Nook na Hvaru

Jutarnji
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 22:43