SUKOBILA SE S CVITANOM

NAJPOZNATIJA BAJIĆEVA TUŽITELJICA OTIŠLA IZ DORH-a Dala otkaz i izbjegla disciplinski

 Dragan Matic / CROPIX / Dragan Matic / CROPIX

Nakon što je odlukom glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana 6. veljače suspendirana s položaja zagrebačke županijske državne odvjetnice, Željka Pokupec od jučer više nije niti zaposlenica DORH-a.

Državno odvjetničko vijeće (DOV), tijelo koje imenuje i razrješava državne odvjetnike te odlučuje o njihovu napredovanju i disciplinskoj odgovornosti, na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o njezinu razrješenju, što praktički znači da je raskinula radni odnos s tom institucijom.

Razriješena je na vlastiti zahtjev i time je izbjegla postupak stegovne odgovornosti, čije je pokretanje od DOV-a zatražio njezin šef Dinko Cvitan.

Glavni državni odvjetnik je 12. veljače, šest dana nakon odluke kojom je Željku Pokupec suspendirao s čelnog mjesta zagrebačkog tužiteljstva, zatražio od DOV-a i pokretanje disciplinskog postupka protiv nje.

Pokupec je, međutim, istoga dana sama DOV-u podnijela zahtjev za razrješenje i DOV je zahtjev prihvatio. Time je bespredmetan postao Cvitanov zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv nje.

U zahtjevu za pokretanje stegovnog postupka glavni državni odvjetnik je Pokupec teretio za izazivanje poremećaja u radu Državnog odvjetništva te za kršenje državnoodvjetničkog etičkog kodeksa, čime je, po Cvitanovu mišljenju, naštetila ugledu Državnog odvjetništva.

Podsjetimo, Cvitan je suspendirao Pokupec pod optužbom da nije obavijestila vrh DORH-a o namjeri podizanja optužnice za ratne zločine protiv zamjenika ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića i vojnog policajca Franje Drlje, što je bila dužna učiniti.

Uz to, vrh DORH-a tereti Pokupec da je ta optužnica, kao i istraga koja joj je prethodila, nekvalitetna i ispod uobičajenih pravnih standarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:47