STIPE BOŽIĆ

Najpoznatiji hrvatski alpinist i član HGSS-a o potrazi za Matejem: ‘Nada umire zadnja, ali treba biti spreman na sve‘

‘Važno je umrežiti sve službe i sve one koji hoće pomoći, dobru volju i profesionalaca i volontera, u što ja ne sumnjam da oni hoće‘

Stipe Božić

 Nikola Vilic/Cropix

Stipe Božić, poznati alpinist, koji je sudjelovao u brojnim akcijama potrage i spašavanja nestalih ili unesrećenih ljudi, gostovao je u Novom danu televizije N1 i komentirao potragu za Matejem Perišom, koji je nestao u Beogradu.

“Prije svega, čini mi se da treba vjerovati da nada umire posljednja, iako prilikom mojih sudjelovanja u raznim potragama, posebice zadnjoj na jezeru Peruća, bili smo spremni na sve i to treba imati u vidu. Mislim da treba prepustiti tamošnjim službama, očito su dovoljno sposobne, da rade svoj posao, da istraže sve okolnosti... Da idu u svim smjerovima, sa svim službama, ako treba i s volonterskim službama, da se vidi kako se i što se moglo dalje, treba li pretraživati rijeku, ušća ili je možda nekakva druga nesretna okolnost bila u pitanju, to ćemo još vidjeti”, rekao je.

Upitan kolike su šanse da mladić, inače sportski aktivan, preživi eventualni pad u rijeku, Božić je rekao da je pitanje je li on uopće pao u rijeku. “U ovo doba godine kad upadnete u rijeku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovjek je vjerojatno bio topao prije. Ako je riječ o potrazi u vodi, treba koristiti suvremenu tehnologiju, ne znam što oni imaju”, rekao je Božić.

“Svi mogu pomoći”, rekao je o potrazi i korištenju i pasa tragača, dronova i suvremene tehnologije u potrazi za nestalim osobama.

Upitan što je važno u ovoj potrazi, bilo da je to broj ljudi koji sudjeluju u potrazi ili informacija koja može biti korisna, Božić je rekao da je sve važno. “Važno je umrežiti sve službe i sve one koji hoće pomoći, dobru volju i profesionalaca i volontera, u što ja ne sumnjam da oni hoće, ali to je proces koji će sigurno trajati koji dan”, rekao je alpinist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 15:51