Ivan Enjingi

Najpoznatiji slavonski vinar: ‘Korona nas je načela, mraz i tuča dokusurili, a bez jedne stvari nećemo moći‘

Enjingi je odgodio proslavu Marinja na svom imanju na kojoj se svake godine okupljalo nekoliko stotina vinoljubaca

Ivan Enjingi u svom vinogradu

 Danijel Soldo/Cropix

Iako se blagdan svetog Martina 11. studenog slavi kao pučki običaj krštenja mošta u mlado vino, ove godine je zbog epidemiološke situacije u mnogim krajevima izostalo uobičajeno okupljanje i proslava u vinogradima.

Uz koronu mnogi vinari nemaju baš puno razloga za slavlje jer ovu godinu neće pamtiti po dobrom zbog klimatskih promjena koje su nakon mraza napravili velike štete u vinogradima, a kroz ljetne tuče obrale i ono malo uroda koje je preostalo.

To se dogodilo i najpoznatijem slavonskom vinaru Ivanu Enjingiju koji je odgodio proslavu Marinja na svom imanju na kojoj se svake godine okupljalo nekoliko stotina vinoljubaca koji su uz tamburaše i slavonske specijalitete slavili krštenje vina.

- Nažalost, danas nema Martinja kod mene jer je prvo mraz stukao urod, a tuča dodatno obrala ono što je ostalo. Nećemo imati ni 10 posto očekivanog uroda koji je bio lani. Na Hrnjevcu i Venju su štete oko 90 posto, a na Mitrovcu malo manje. Uz sve to, imamo i štete od jelena i divljih svinja koje ćemo teško naplatiti, kaže nam Enjingi.

Naime, kada je pokušao prijaviti štetu, rečeno mu je da je istekao rok za prijavu. Iako je godinama osiguravao svoje vinograde, sada mu se, kako kaže, zbog promijenjenih uvjeta to ne isplati.

- Nema neke koristi od osiguranja vinograda i plaćanja skupih polica kada smo donedavno imali sustav protugradne obrane koja je dobro funkcionirala. Evo i sada se to pokazalo kada je veliki tučonosni oblak koji je napravio štetu na na mom vinogradu na Krndiji vraćen iz Bosne s njihovom protugradnom obranom. Protiv tuče i leda veličine oraha nitko vas ne može obraniti, kaže Enjingi.

No, zaključuje, kako se ne predaju, a sve što su propustili za blagdan sv. Marina će nadoknaditi 22. siječnja za sv. Vinka, zaštitnika vinara. Živi bili pa vidjeli i popili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:36