RIJEČ SINOPTIČARA

NAJPOZNATIJI SVJETSKI METEOROLOŠKI SERVIS OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Ugledni AccuWeather: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka sve do lipnja!

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je danas prognozu za proljeće za cijelu Europu. Njihove sezonske prognoze za zimu pokazale su se vrlo pouzdanima. Već su prvi izračuni sredinom listopada prošle godine predviđali toplu i suhu zimu, a Accuweather je vrlo dobro predvidio i izostanak bure, navodi hrvatski meteorološki portal Istramet.

Ono što će zajedničko biti cijelom kontinentu je nastavak toplijeg vremena od prosjeka, dakle od oštrih prodora hladnog zraka ne trebamo strahovati. Mnoga područja od ožujka do lipnja, odnosno kroz 3 proljetna mjeseca pratit će dugotrajni periodi suhog vremena, no bit će i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Glavnina ciklona s Atlantika uskoro više neće glavninom zahvaćati Britaniju, već će se njihov koridor pomaknuti sjevernije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proljeća Accuweather predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluotoku, južnoj Njemačkoj te južnoj Britaniji.

Već u svibnju dijelovi Španjolske i Portugala imat će prave ljetne temperature uz veći broj dana s vrijednostima iznad 32 °C, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi mjeriti i 37 °C! “Visoke temperature zraka iznad 30 °C u drugom dijelu svibnja mogle bi se bilježiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog Accuweathera Alan Reppert.

Rani dolazak topline uzrokovat će povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovici klimatološkog proljeća diljem središnje Europe. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj te sjeverozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Europe postojat će povećan rizik od pojave suše.

Jedini dio Europe gdje se očekuju prosječne oborine ili njihov suficit je Balkanski poluotok, predviđaju u Accuweatheru. Najkišovitiji dio proljeća bit će njegov prvi dio, naročito ožujak i travanj kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Iako će lokalno prijetiti poplave, kiša će dobro doći prije ljetnih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša, napominju u Accuweatheru. U višem gorju u ožujku može biti obilnih snjegova, koji su izostali ove zime. Proljetni snijeg može izazvati probleme u cestovnom prometu.

Drugi dio proljeća trebao bi donijeti mirnije i stabilnije vrijeme uz više temperature zraka od prosjeka od Italije do Rumunjske, dakle izgledan je raniji dolazak ljeta, prenosi Istramet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:15