DP UPOZORAVA

‘Najskuplja sjetva u povijesti najavljuje slom poljoprivrede i životnog standarda građana‘

Reakcije kasne, jer moramo biti svjesni da kad govorimo o poljoprivrednoj sezoni, ona je već uvelike počela, kaže Ivan Penava

Ivan Penava

 Damjan Tadic/CROPIX

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, te dr. sc. agronomije Darko Dimić i mag. ing. agronomije Slavko Grgić, članovi Odbora za poljoprivredu DP-a, na konferenciji za medije upozorili su na najskuplju sjetvu u povijesti hrvatske države.

"Riječ je o najskupljoj sjetvi u povijesti hrvatske države koja najavljuje slom hrvatske poljoprivrede, nažalost i slom životnog standarda hrvatskih građana. Sve to po već ustaljenom običaju neuspješne i inertne politike hrvatske Vlade koja, kad nije u domeni avnojevskog, onda je u domeni nojevskog, odnosno, zabijanja glave u pijesak. Reakcije kasne, jer moramo biti svjesni da kad govorimo o poljoprivrednoj sezoni, ona je već uvelike počela", prokomentirao je Penava.

'Smanjenjem upotrebe gnojiva smanjit će se količina i kvaliteta prinosa'

Darko Dimić objasnio je kako je gnojidba uz zaštitu bilja sigurno jedan od najznačajnijih agrotehničkih zahvata koji utječe na kvalitetu i visinu prinosa poljoprivrednih kultura. Dimić je istaknuo kako su cijene višestruko veće te upozorio na činjenicu kako bi to moglo utjecati ne samo na pad prinosa, nego će uzrokovati i smanjenje plodnosti tla, a samim time bit će potrebna i dodatna ulaganja.

"Kao osoba koja ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, dok uspoređujem račune od prošle godine i račune koji su bili sad, oni su jednostavno višestruko veći. U razgovoru s poljoprivrednim proizvođačima, uočljivo je da će dolaziti do smanjenja upotrebe gnojiva od 25 do 50 posto što će imati značajan udio u padu i kvaliteti prinosa. Da ne govorimo ako biljka nije dobro uhranjena, ako nema dobru kondiciju, da će takva biljka biti podložna većem napadu bolesti gdje će poskupiti ulaganje u zaštitu bilja", poručio je Dimić.

'Vlada RH šest mjeseci nije predložila mjere za poljoprivrednike'

Slavko Grgić istaknuo je kako je u žetvi 2021. cijena premium pšenice bila 1,40 po kilogramu, danas prema TISUP-u (Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi) ta cijena je 2,04 kune po kilogramu, što je porast cijene od 45 posto, tvrdi Grgić, dok je razlika u repromaterijalu, konkretno samo o gnojivu, 350 posto, a u budućim projekcijama i 400 posto.

"Možete zamisliti koliki je to udar na hrvatske proizvođače i na njihovo buduće planiranje razvoja poljoprivrednih gospodarstava i razvoja praćenja kvalitete proizvoda. Uzročno-posljedična veza između smanjenja kvalitete jest da može doći i do porasta cijene npr. brašna, što bi utjecalo na pekarsku industriju i samim time uvjetovalo porast cijena kruha i prehrambenih proizvoda", upozorio je Grgić u Osijeku.

Odbor za poljoprivredu Domovinskog pokreta predložio je četiri mjere kojima bi se pomoglo poljoprivrednicima, a to su: nadoknada razlike cijena gnojiva i repromaterijala u sjetvi; beskamatni zajmovi; dodatno smanjenje PDV-a na repromaterijal i energente; reguliranje cijene plavog dizela.

"Potrebno je zamrznuti cijene gnojiva na određenu cijenu koja je prihvatljiva te ostatak regulirati kroz subvencije poljoprivrednicima. Također, moguće je postići veći rabat kod prodavača ako bi se njima olakšalo njihovo poslovanje kroz rasterećenje putem oslobađanja raznih poreza. Smatramo da beskamatni zajmovi putem HABOR-a ili HAMAG BICRO-a mogu poljoprivrednicima pomoći u osiguranju sredstava i nabavci repromaterijala", poručio je Grgić.

On je uvjeren kako smanjenje PDV-a na repromaterijal i energente ne bi trebao predstavljati veliki problem za Vladu RH s obzirom na povećanje cijena te da samo smanjenje PDV-a neće nešto previše utjecati na njihove gubitke.

"Govoreći o reguliranju cijene plavog dizela, u konačnici svaki input u poljoprivrednoj proizvodnji, ukoliko je manji, poljoprivredniku ostavlja više prostora da bi ostvario svoju dobit i zaradu, a kasnije to pretočio u svoje poljoprivredno gospodarstvo i uvjetovao daljnji rast i razvoj", zaključio je Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:10