KLAUZURA

NAJTAJNIJA AKCIJA NOVOG HDZ-a Karamarko: 'Očekujem podršku vrhu stranke i poslušnost članova'

 Damjan Tadić / CROPIX

U sjeni odlaska Milijana Brkića iz Sabora, HDZ u najvećoj tajnosti priprema klauzuru zakazanu za 15. prosinca. Od jednodnevnog brainstorminga stranka očekuje puno: podršku vodstvu, odnosno poslušnost, novi program rada, koji će ujedno biti temelj izbornog programa za parlamentarne izbore 2015. godine. Na klauzuri će vodstvo stranke predvođeno Tomislavom Karamarkom predstaviti zaključke, a članovi bi ih samo trebali potvrditi.

Neformalni poziv

Nakon što 14. prosinca završi 6. sjednica Sabora, vodstvo HDZ-a - Predsjedništvo, Središnji odbor i Nacionalno vijeće - zatvorit će se na jednodnevnom sastanku na zasad tajnoj lokaciji. Toliko tajnoj da još nije otkrivena niti saborskim zastupnicima čiji se dolazak očekuje. Neformalni poziv na klauzuru zastupnici HDZ-a već su dobili na prošloj sjednici Kluba zastupnika, no detalji im nisu rečeni.

- Novo se vodstvo boji da će ih ometati, možda čak i prisluškivati, novinari, a oni smatraju da se klauzura, ako se već tako zove, mora odraditi daleko od očiju javnosti - kaže, prilično posprdno, naš sugovornik iz Kluba zastupnika HDZ-a.

Od bliskih Karamarkovih suradnika doznajemo da se pod klauzurom smatra ozbiljan rad na svim stranačkim razinama i da bi bilo suludo na sva zvona objaviti gdje i kada će se sastati:

- Nema govora ni o kakvoj tajnosti! Ionako će tamo biti pet-šest onih koji jedva čekaju sastati se s novinarima, ispričati i ono što jest i ono što nije. Sve ih mi znamo, ali neka im je ako ih toliko veseli.

Izbori u stranci

Prva Karamarkova klauzura treća je u HDZ-u. Prve dvije odradio je Ivo Sanader. Prva je bila 2002., pošto je pobijedio Ivića Pašalića na unutarstranačkim izborima, a drugu 2005., kada je na krilima tada odličnog rejtinga stranke pala nikad provedena odluka o prijevremenim parlamentarnim izborima koji su se trebali dogoditi 2006.

Prije klauzure, ove subote HDZ će odraditi i posljednji dio unutarstranačkih izbora, kada će biti izabran novi predsjednik Kluba utemeljitelja.

‘Brkić odlazi zbog lažne diplome’

Jadranka Kosor

To što Milijan Brkić odlazi iz Sabora očito je odluka vrha stranke. O plagiranju sam već nekoliko puta rekla svoje stajalište. Dok to nije dokazano, ja mislim da treba čuvati dostojanstvo svakog čovjeka.

Gordan Jandroković (HDZ)

Milijan Brkić je i glavni tajnik HDZ-a i on je osobno zatražio da ga se razriješi obaveza koje ima u Hrvatskom saboru jer se želi 100 posto posvetiti poslu glavnog tajnika.

Arsen Bauk (SDP)

Ne bih htio braniti izjavu koju nisam čuo i ne bih htio ulaziti u razloge koje čitam u novinama. Mislim da se o glavnom razlogu dosta govori.

Jozo Radoš (HNS)

Uvjeren sam da gospodin Brkić ne odlazi zato što ima puno posla izvan Sabora nego zato što su mu našli falsificiranu diplomu.

Dragutin Lesar (Laburisti)

Koliko sam čuo, plagiranje diplomskih radova se po novom zove kompiliranje. U Saboru sjede i pravomoćno osuđeni ljudi za podmićivanje, pa falsificiranje... To bi trebao biti razlog odlaska iz politike.

Dinko Burić (HDSSB)

Mislim da se radi o pokušaju bijega od ovakvih pitanja u saborskim hodnicima. Ako se pokaže točnim, onda je to strah od onoga što se može otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:30