BORBA ZA DOM

NAJTEŽA BITKA SESTRE GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA 'Podstanarka mi je provalila u stan, zamijenila bravu i ne želi se iseliti!'

 
Maja Prgomet
 Ronald Gorsic / CROPIX

- Iako sam joj otkazala ugovor o najmu stana 27. kolovoza ove godine, Jasna Beganović promijenila je bravu na ulaznim vratima uz oštećenje štoka vrata te se na zvuk zvona nije odazvala. Pozvala sam policiju, ali se niti njima na poziv i zvonjavu nitko nije odazvao. Kasnije sam obaviještena da je ona provalila u stan te da je promijenila bravu na ulaznim vratima - rekla je u petak na pripremnom ročištu Maja Prgomet, sestra glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, sucu zagrebačkog Općinskog građanskog suda, na kojem je podnijela tužbu za smetanje posjeda protiv prijašnje podstanarke.

Na pripremnom ročištu Beganović se nije pojavila jer joj nije uručen sudski poziv. Jutarnji list dobio je Beganović na mobitel te nam je rekla da poručimo Maji Prgomet da će se “vidjeti na sudu”. U tužbi koju je Prgomet podnijela navodi kako je “vlasnik i samostalni posjednik stana u Zagrebu” te da “ima samo taj stan i da ga želi urediti za život pa sad trpi nenadoknadivu štetu”. Riječ je o stanu koji se sastoji od sobe, kupaonice s WC-om te kuhinje s blagovaonicom, i to ukupne površine od 36,09 četvornih metara”.

Samohrana majka

- Sa sinom živim u očevoj kući, samohrana sam majka te radim kao računovođa i to je jedini stan koji posjedujem, a Beganović ne samo da je promijenila bravu na vratima, već je skinula moja i stavila protuprovalna - ispričala nam je Prgomet, koja se obratila sudu kako bi opet došla u posjed stana koji je kupila početkom '90-ih. Ističe kako podstanarka od režija plaća samo struju te da ostali računi dolaze njoj na naplatu.

- Uvjerena sam da nisam izoliran slučaj, ali sada vidim da zakoni zapravo nedovoljno štite vlasnike. Trebalo bi nešto promijeniti - smatra Prgomet jer vidi da će sudski postupak ipak potrajati neko vrijeme, iako je riječ o takozvanoj hitnoj mjeri. Taj stan je, navodi se dalje u tužbi koju je sastavila odvjetnica Ana Milković, “temeljem Ugovora o najmu od 1. rujna 2017. godine pa sve do 30. lipnja ove godine koristila njezina podstanarka Jasna Beganović”. Međutim, Prgomet joj je tada, krajem lipnja ove godine, “daljnje korištenje stana uredno otkazala pismenim preporučenim otkazom od 24. travnja 2018. godine”. Uz tužbu kao dokaz sudu priložila je spomenuti ugovor o najmu te otkaz ugovora o najmu stana, kao i preporučeni primitak otkaza od 30. travnja ove godine.

Druga vrata

- Nakon što se Beganović iselila iz stana, krenula sam s uređenjem stana za osobne potrebe. Pristupila sam izmjeni kompletne vanjske stolarije, odnosno počeli smo ugradbu PVC stolarije s daljnjom namjerom adaptacije stana - navodi se u spomenutoj tužbi. U tužbi se objašnjava kako je “po iseljenju tuženice, odnosno Beganović, promijenila staru bravu na ulaznim vratima”.

- Ali 27. kolovoza ove godine nisam mogla ući u stan koji je bio u radovima primijetivši kod pokušaja otključavanja stana da je promijenjena brava na ulaznim vratima - navodi se u tužbi. Pokušala je, stoji, “telefonskim putem u više navrata stupiti u kontakt s Beganović”, ali joj se nije odazvala na pozive.

Bez sile

- Nemam namjeru silom i prijetnjom koristeći pravo samopomoći izbaciti tuženicu iz stana, već zaštitu svojeg posjeda zahtijevam sudskim putem - navodi u tužbi Prgomet te traži da sud donese odluku da se u roku od osam dana stan oslobodi od svih osoba i stvari te postavi prethodna brava ili predaju ključevi nove brave uz zabranu svakog daljnjeg takvog ili sličnog smetanja stana”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 11:39