BIVŠI PREDSJEDNIK

NAJTEŽI DANI OBITELJI MESIĆ 'Cijela je familija uzdrmana, već se jako dugo bore sa skandalima'

Kći Stipe Mesića u nesreći je udarila dvoje pješaka, njega prozivaju zbog uzimanja mita, a izvlače mu i aferu s nekretninama
 Goran Mehkek/CROPIX

Obitelj bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića proživljava teške dane. Prvo je njega silno uzdrmala (ponovljena) izjava finskog državnog odvjetnika Jukka Rappe objavljena u Globusu , kako je uvjeren da je Mesić primio mito od Patrije za protežiranje te tvrtke u nabavci vozila za MORH, a zatim je njegova 53-godišnja kći Saša doživjela prometnu nesreću.

U toj nesreći teško je ozlijeđeno dvoje ljudi, 25-godišnja turistica iz Koreje i 85-godišnji Zagrepčanin. Kada joj je druga vozačica oduzela prednost na semaforu, Saša Mesić izgubila je kontrolu nad svojim Nissanom Qashqaijem i završila na nogostupu. Stradali pješaci prebačeni su u bolnicu, no iako su njihove ozljede okarakterizirane kao teške, nitko nije u životnoj opasnosti.

DVOJE TEŠKO OZLIJEĐENIH Kći Stipe Mesića pokosila pješake na nogostupu usred Zagreba

- Znate kako to ide. Niti jedno zlo ne dolazi samo - kaže dugogodišnji prijatelj i suradnik Stipe Mesića. - A već i sama činjenica da se radi o kćeri bivšeg predsjednika, čiji se svaki potez i svaka izjava ionako komentira, dovoljna je da svi mediji u regiji prenesu vijest, često s vrlo negativno intoniranim naslovima. Naravno da je Saša Mesić izvan sebe zbog svega što se dogodilo! Cijela obitelj je uzdrmana...

Žestoke reakcije

Bivši predsjednik je, pak, neposredno prije odlaska na Ekonomski forum u kazahstanskom glavnom gradu Astani, žestoko reagirao na izjave finskog državnog odvjetnika.

ISPOVIJEST UZDRMANOG BIVŠEG PREDSJEDNIKA Mesić za Jutarnji: 'Lažu svi koji kažu da kradem'

- Prvo ću na razgovor pozvati finskog ambasadora. Drugo, tražim službenu ispriku Finske. Treće, tražit ću da mi se prenese točni citat izjava koje je davao finski državni odvjetnik Jukka Rappe - rekao je za Jutarnji Mesić, po tko zna koji put žestoko pobijajući bilo kakvu svoju ulogu u ovoj aferi.

Kao što je već poznato, suđenje predstavnicima Patrije u Finskoj započet će 4. rujna ove godine, a cilj je dokazati na temelju postojeće dokumentacije kako su krivi za podmićivanje hrvatskih dužnosnika u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Tužitelj Rappe je i na predraspravnom ročištu, održanom prije tjedan dana, ponovio svoj stav kako je uvjeren da je Mesić primio mito.

Javno prozivanje

U biti, kako je dio optužnice sada javan, može se zaključiti kako se smatra da je od menadžera Patrije dva posto ukupnog iznosa, dakle 7,3 milijuna eura, otišlo Bartolu Jerkoviću, bivšem direktoru Đure Đakovića SV, a po jedan posto Greguriću i Mesiću.

Priča za koju Mesić tvrdi da je državni banditizam, dugo mu zagorčava život i kvari inače vrlo aktivne umirovljeničke dane bivšeg predsjednika. A nije ni jedina - u biti, Mesić nema mira ni zbog jednog svojeg poteza, putovanja, govora, snimanja, ali ni zbog bilo čega što rade njegove kćeri Dunja i Saša ili zet Renato Obranović. Ne daju mu još uvijek mira ni zbog dva stana, od 57 i 107 kvadrata, koje je njegova samozatajna supruga Milka kupila 2010. godine, na Borčecu, podno Medvednice, za 1,9 milijuna kuna. Podizanje obrva izazvala je činjenica da su stanovi, koje je izgradila tvrtka Mesićeve bivše poslovne suradnice i šefice kampanja Štefanije Balog kupljeni za gotovinu. Novac su, odgovarao je više puta Mesić, posudili od prijatelja, a vratit će ga čim prodaju stan u Ilici za koji, zbog atraktivne lokacije, mogu dobiti dovoljno da otplate dva u manje šminkerskom dijelu grada.

Politički sukobi

Do kraja još uvijek nije zaključena ni priča o Termama Zagreb u Blatu, gdje je direktorica bila Mesićeva kći Saša, milijunskoj investiciji u kojoj su sudjelovali Ina i grad Zagreb, i projektu koji se najavljivao kao pravo čudo i ostvarenje gotovo stoljetnog sna gradskih otaca, toplica s hotelima, wellnessom...

Cijela je priča pala u vodu, najvjerojatnije zbog političkih sukoba i neslaganja između glavnih sudionika i Milana Bandića. U svakom slučaju, nakon mnogo potrošenog novca. Inače inženjerka hidrogeologije po struci, Saša Mesić danas radi u Hrvatskom institutu za geologiju. Nju se, baš kao i stariju sestru Dunju, spominjalo u pričama o dionicama Našicecementa te o poslovima njezina nevjenčanog supruga Renata Obranovića, s kojim ima sina Toma Mesića Obranovića. Obranović je vlasnik, ili je bio vlasnik, tvrtki koje posluju u Hrvatskoj te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Netipičan umirovljenik

- Ispada da je prezime problem, a ne prednost - kaže poznanik obitelji - Pa poznato je da bi Dunja, koja je dugogodišnja djelatnica Ministarstva vanjskih poslova, vjerojatno dalje dogurala u karijeri da ima drugo prezime. A njegovi politički protivnici, ljudi kojima se ne sviđa to što govori i nekad su i sada koristili svaku priliku da ga prozivaju zbog svake riječi ili zbog bilo čega što napravi netko iz njegove obitelji. Ali, i da ga ostave na miru, nema šanse da bi bio tipičan umirovljenik, samo sjedio ili igrao golf, što mu je omiljeni hobi.

Odmara se uz golf

Mesić je iznimno aktivan - samo u proteklih nekoliko mjeseci bio je u Kuvajtu, Rimu, Bakuu, Kini i Kazahstanu - kaže, predaje, razgovara o poslovima i ne obazire se na one koji tvrde da od toga Hrvatska nema baš silnu korist. Vrijedni umirovljenik pronalazi vrijeme i za mnogo neformalnije uloge - čak je i glumio samog sebe u filmu “Visoka modna napetost” koji je režirao Filip Šovagović. Sam Mesić rijetko je govorio o obiteljskom životu - no u jednom intervjuu za Gloriju 2010., na pitanje o čemu razgovara s unucima, Mesić je odgovorio kako vrlo često imaju i političke rasprave.

- Ja živim u fazama kad me politika prati i kad me čuva... Politika je tako, htjeli mi to ili ne, postala sastavni dio našeg života. Ni moja supruga ni moje kćeri nikad se nisu željele politički angžirati, ali o politici vole sve znati pa sa svojom majkom i sa mnom uvijek raspravljaju oko nečega - objasnio je.

A politika ga, prema svemu sudeći, trenutno baš ne mazi i možda ovo baš i nije najsvjetlije doba za njegovu obitelj. Ipak, ima golemi razlog za radost - njegova unuka Sara Šimunović, kći Dunje Mesić, nedavno je rodila sinčića. Bivši predsjednik postao je pradjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:47