TEŠKA BITKA

Najtraženiji posao na Jadranu: Za samo pet ili šest sati rada nude se vrtoglave plaće!

Očekuje se da bi, ovisno o tome kakva će biti sezona, do sredine ljeta cijena čišćenja mogla narasti do 15 eura po satu

Pranje prozora

 Goran Mehkek/Cropix

Na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) trenutno je za područje juga Dalmacije aktivno gotovo 60 oglasa u kojima se traže čistačice, spremačice i sobarice, piše Slobodna Dalmacija.

Neke od tvrtki već u oglasu nude 700 eura bruto plaće za ono što tvrde da je posao čišćenja od četiri do pet sati dnevno. Je li to zaista tako, tek će se vidjeti u izravnom dogovoru s poslodavcem jer i cijena čišćenja apartmana po satu ovisi o redovitosti posla, frekventnosti izmjene gostiju i veličini prostora.

Prema informacijama koje razmjenjuju iznajmljivači, očekuje se da bi, ovisno o tome kakva će biti sezona, do sredine ljeta cijena čišćenja mogla narasti do 15 eura po satu. Posredstvom Studentskog centra Dubrovnik sobaricama i čistačicama nudi se cijena rada od pet i šest eura po satu, što je znatno više od propisane minimalne cijene studentskoga rada od 4,38 eura.

Zbog nedostatka osoblja za čišćenje i pospremanje dubrovački hoteli i servisi za čišćenje radnu snagu za turističku sezonu potražili izvan granica Hrvatske i Europske unije. Čak i najveći hotelski lanci ne libe se reklamirati da im je najniža isplaćena plaća viša od 650 eura. Jedan bi aktualni oglas mogao zainteresirati i domaće spremačice jer nudi puno više.

Među oglasima u kojima se traže spremačice odskače naime onaj Dječjih vrtića "Dubrovnik" koji traže čak šest spremačica na ugovor o radu. Ravnateljica Franica Lasić potvrdila nam je kako zainteresiranih ima, te da unatoč tome što su svjesni velike potražnje za ovom vrstom djelatnika, očekuju popuniti ova radna mjesta. Natječaj još traje pa o tome ravnateljica nije mogla više ništa reći.

Prema podacima koji su dostavljeni iz gradske uprave prosječna neto plaća spremačice s 10 godina radnog staža, uključujući dodatke na plaću (topli obrok, prijevoz), ali ne uključujući olakšice (broj djece, uzdržavani članovi obitelji…), po novom kolektivnom ugovoru iznosit će 712 eura. Koeficijent za radno mjesto spremačice prema novom kolektivnom ugovoru je 1.45, dok je prije iznosio 1.25.

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

Novi kolektivni ugovor za zaposlenike u gradskim ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, kojim se povećavaju plaće, ali i druga materijalna prava svih zaposlenika, stupio je na snagu 1. ožujka za što je u gradskom proračunu osigurano dodatnih gotovo 1,1 milijun eura.

Izvjesno je kako će predškolska ustanova popuniti radna mjesta budući da osiguravaju sve povoljnosti kolektivnog ugovora i sigurnog i cjelogodišnjeg poslodavca, a sami posao iziskuje najviše rada poslijepodne kada su vrtići prazni, pa svakoj spremačici ostane dovoljno vremena da ujutro može očistiti još koji apartman ako to želi.

Osim toga, ljetno je vrijeme i kada pola dubrovačkih vrtića ne radi pa tako i spremačice mogu na godišnji odmor. Idealno doba za zaradu onih koji mogu izdržati ljetni tempo čišćenja.

Dodajmo kako su radna mjesta spremačice u vrtićima na puno radno vrijeme, gdje se naknada za prijevoz u cijelosti isplaćuje, a potrebna je tek završena osnovna škola, dok radno iskustvo nije važno.

- Za kandidate prijavljene na natječaj, koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja, može se provesti intervju - naveli su u oglasu Dječji vrtići "Dubrovnik", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:51