SAŽETAK

NAJVAŽNIJE DANAŠNJE VIJESTI O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ: 32 zaražena, obustava nastave u školama i na fakultetima...

 
Zbog pojave koronavirusa ZET tri puta dnevno dezinficira tramvaje
 Željko Puhovski / CROPIX

Dvotjedna obustava nastave, pojačani nadzor na državnim granicama i fokusiranje na očuvanje radnih mjesta, nove su mjere koje su Vlada i nadležne službe najavile u petak u borbi protiv širenja koronavirusa u Hrvatskoj gdje su dosad potvrđena ukupno 32 slučaja zaraze.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je obustavu održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na 14 dana kazavši da je Hrvatska u ratu protiv koronavirusa i njegovih posljedica na društvo i ekonomiju.

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu će pratiti putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije. Učenici starijih razreda, od 5. do 8. razreda osnovnih škola, srednje škole te studenti na fakultetima imat će online oblik nastave.

Vlada će se također, najavio je premijer, ekonomskim mjerama fokusirati na očuvanje radnih mjesta, stoga će odgodom plaćanja poreza osigurati likvidnost malih i srednjih poduzetnika.

Kazao je da će ovim mjerama biti zahvaćeni oni poduzetnici koji su direktno pogođeni krizom. Ministar financija Zdravko Marić, koji se sastao s predstavnicima maloprodajnih i distribucijskih lanaca zaduženih za opskrbu hranom rekao je da postoji kontinuirani dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima te da rade sinergijski kako bi se osigurala isporuka usluga.

Poručio je da i ako neka polica bude ispražnjena neće dovesti u pitanje mogućnost opskrbe te da će učinit sve da se lanac opskrbe osigura.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je da ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana, a ako bi se u Hrvatskoj proglasila karantena, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha.

U Hrvatskoj su dosad potvrđena ukupno 32 slučaja zaraze koronavirusom. U petak ujutro potvrđen još jedan oboljeli od koronavirusa, a radi se o pripadniku Hrvatske vojske (HV), no situacija u HV-u je pod kontrolom, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Zaraženo i dijete iz zagrebačkog vrtića

Potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo dijete iz zagrebačkog vrtića, izvijestila je u petak popodne Služba za informiranje Grada Zagreba, navodeći da je donesena odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika.

Klinika za dječje bolesti pozvala je roditelje da ne ulaze u bolnicu s djecom s respiratornim simptomima i za koju sumnjanju da su bila u kontaktu s koronavirusom, već da pozvone na zapadnom ulazu, a po njih će doći djelatnik bolnice i odvesti ih u područje izolacije.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je trenutno u testiranju 553 uzorka, 15 ih čeka rezultate, a pod nadzorom je 5991 osoba.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je kako nova zaražena osoba ima blage simptome.

"Sve ostale preporuke ostaju, kontrola i samodisciplina je preduvjet da se zajedno izborimo sa svime", dodala je.

Hrvatski autoklub izvijestio je u petak popodne da se na graničnim prijelazima provodi pojačana provjera radi sprječavanja širenja koronavirusa pa su moguća dulja čekanja vozila, posebice teretnih.

VEM: Strogo sankcioniranje lažnih vijesti

Vijeće za elektroničke medije upozorilo je u petak sve elektroničke medije koji djeluju u Hrvatskoj da će strogo sankcionirati objavu lažnih vijesti vezano za koronavirus i dezinformacija jer to dodatno pojačava zabrinutost i širenje straha među građanima.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak kako se suzdržava od davanja komentara o koronavirusu jer smatra da bi svojim intervencijama unio pomutnju, ali je uvjeren kako Vlada do sada nije napravila ni jednu grešku.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je izjavio kako je s predstavnicima svih saborskih klubova visokim suglasjem dogovoreno da Sabor nastavi s radom, unatoč nagađanjima da bi se zbog epidemije koronavirusa rad parlamenta mogao privremeno prekinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49