RAT ZA STRUJU

Najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj prestala s radom, Turci: ‘Ovo je izravna šteta za RH‘

‘Morao sam to učiniti, HROTE kao operator tržišta nezakonito i protupravno zadržava iznos od oko 105.000.000,00 kuna‘, kaže Dragan Jurilj

Geotermalna elektrana Velika 1 u Cigleni kod Bjelovara

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj, pogon Velika Ciglena kod Bjelovara, u četvrtak je prestala s radom i isporukom električne energije. Tu informaciju potvrdio nam je Dragan Jurilj, direktor i suvlasnik tvrtke Geo Power Energy Development, rekavši da su privremeno zaustavili rad elektrane.

Naime, pod pritiskom sukoba bivših partnera, suvlasnika, Juriljeva tvrtka koja je upravljala pogonom, odlučila je, kako kažu, privremeno stati s radom, a istodobno bivši većinski suvlasnik elektrane, turski investitor, grupacija MB Holding (BLT) predvođen Muharremom Balatom, iščekuje rasplet pravne bitke zbog izgubljenog većinskog udjela u tvrtki Geoen, koja je do preuzimanja od strane Juriljeve kompanije, bila vlasnik pogona.

- Točna je informacija da smo privremeno obustavili rad i proizvodnju električne energije u Geotermalnoj elektrani "Velika 1". Obustavili smo proizvodnju električne energije isključivo iz razloga jer agencija HROTE ne plaća naknadu za isporučenu energiju. S obzirom na to da HROTE kao operater tržišta ne izvršava obvezu plaćanja naknade za preuzetu električnu energiju, nismo imali drugu mogućnost nego privremeno obustaviti rad - navodi Jurilj te nastavlja:

HROTE mi nije platio 105.000.000,00 kuna

- HROTE kao operator tržišta nezakonito i protupravno zadržava iznos od oko 105.000.000,00 kuna i bez bilo kakve osnove odbija izvršiti isplatu. Ističem da je Porezna uprava kao nesporno utvrdila da je električna energija isporučena i da je HROTE s istom dalje trgovao. Dosadašnje postupanje HROTE-a je bez presedana u poslovnoj praksi. HROTE, naime, više od deset mjeseci prima električnu energiju i istom dalje trguje u svoju korist, a nama odbija isplatiti naknadu za isporučenu električnu energiju.

Turski investitor MB Holding ovakav rasplet događaja smatra očekivanim.

- Već gotovo dvije godine sasvim je jasno da je jedini cilj nezakonitog otimanja tvrtke Geoen, koja je upravljala elektranom, bio izvući milijune eura koje je turski investitor MB holding, posredstvom svoje hrvatske tvrtke BLT uložio u projekt Velika Ciglena - poručuju iz te turske tvrtke te nastavljaju:

- Obustavom proizvodnje električne energije 17. veljače ove godine, počinju nanositi i izravnu štetu Republici Hrvatskoj, prvenstveno kroz gubitak izvora energije i proizvedene vlastite energije u trenutku svjetske energetske krize, te potrebe za kupnjom energije iz drugih izvora energije koji će pretpostavlja se biti skuplji, ali i gubitke u državnom proračunu od naknada korištenja elektrane i lokalnom proračunu grada Bjelovara.

Jurilj nadalje kaže da se trenutno nalaze u situaciji da im Porezna uprava obračunava porez na isporuku električne energije agenciji HROTE, a, s druge strane, HROTE odbija izvršiti isplatu.

- Čak i nakon što je Porezna uprava utvrdila sve relevantne činjenice, nastavilo se nezakonito postupanje HROTE-a. Nejasno je i postupanje ministra Ćorića i pravne službe Ministarstva gospodarstva koja nakon Rješenja porezne uprave nije donijela pravovaljani akt u zakonskom roku kako bi otklonila ovaj presedan i time se ogradilo od postupanja HROTE-a te je sada, zbog šutnje administracije, suodgovorna zajedno sa HROTE-om za svu eventualnu štetu nastalu ovakvim nezakonitim postupanjem HROTE-a (i turskom društvu BLT i nama i svim vjerovnicima). Upravo na tu opasnost sam upozoravao vrh države RH - poručuje Jurilj te dodaje da će "razdoblje obustave rada iskoristiti za kvalitetan remont i servis kako bi elektrana, nakon što HROTE uskladi postupanje sa zakonom, mogla nastaviti uredno funkcionirati.

- Posebno naglašavam da su svim radnicima zajamčena sve prava iz radnog odnosa, te smo za isplatu plaća osigurali financijska sredstva iz vlastitih izvora. Upitno je koliko još dugo možemo izdržati samovoljno i arbitrarno postupanje HROTE-a, a nadamo se da će i sudovi kojima smo se obratili reagirati kako bi se izbjegla nepopravljiva šteta - kaže Jurilj.

'Očajnički potez'

Turski investitor potez obustave rada naziva "očajničkim potezom".

- Ovaj očajnički potez, uvjereni smo, odigran je nakon nedavnih sudskih odluka koje im očekivano nisu išle u korist, a sve kako bi se izvršio pritisak na nadležne institucije i sudove da im se isplati novac, mimo suda i privremenih mjera koje su isti donijeli. U slučaju da se i jedan euro sada isplati bez odluke sudova, RH bi bila potencijalno dužna nadoknaditi cjelokupnu nastalu štetu turskom investitoru s pripadajućim zateznim kamatama. Zasad je, zahvaljujući odlukama viših sudova i Vrhovnog suda, spriječena veća šteta do sudskog pravorijeka - kažu oni.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak kaže da i oni prema tvrtki koja upravlja pogonom imaju potraživanje od oko 1,5 milijuna kuna.

- Ne želimo ulaziti u njihove suvlasničke razmirice, ali sve to baca negativno svijetlo na cijelu tu priču, nanosi nam i simboličnu i financijsku štetu. Naime,Hrvatska ima potencijal od oko 500 megavata proizvodnje struje iz geotermalnih elektrana, a Bjelovar ima sigurno potencijal za još dvije do tri elektrane na geotermalnu energiju, i u tome vidimo temelj za daljnji rast, no s obzirom da je ovo najveća geotermalna elektrana u ovom dijelu Europe, ovakva situacija nikako nije dobra - kaže Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:52