'JACKAL STONE 12'

Najveća međunarodna vojna vježba specijalnih postrojbi u Europi održat će se u Hrvatskoj!

U vježbi sudjeluje 11 zemalja NATO saveza.
Zadar, Zemunik, 110912.Povodom odrzavanja medjunarodne vojne vjezbe Jackal Stone 12 u vojarni Zemunik Donji, s pocetkom odrzala se konferencija za medije. Na press konferenciji sudjelovali su zamjenik zapovjednika vjezbe, brigadni general Ivan Juric i direktor vjezbe brigadir Martin Starcevic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

- Na četiri lokacije u Hrvatskoj će se od 13. do 25. rujna provesti "Jackal Stone 12", najveća međunarodna vojna vježba specijalnih postrojbi u Europi ove godine. U vježbi sudjeluje 11 zemalja NATO saveza. Svrha vježbe je jačanje regionalne sigurnosti i stabilnosti. Želimo podići razinu sposobnosti postrojbi za specijalna djelovanja - rekao je zamjenik zapovjednika vježbe brigadni general Ivan Jurić u utorak u vojarni Zemunik, naglasivši da će uz sudionike iz 11 zemalja na vježbi prisustvovati i predstavnici sedam zemalja u svojstvu promatrača.

Zemlje sudionice, kao članice NATO saveza, same snose sve troškove sudjelovanja svojih snaga na vježbi, naglašeno je u utorak u vojarni Zemunik. Hrvatska je već drugi put domaćin ove vježbe, što, istaknuto je, govori o povjerenju SAD-a, kao strateškog partnera, u sposobnost organizacije vojne vježbe takvih razmjera, te o ugledu OS RH kao pouzdanog NATO partnera.

- Što se tiče troškova za hrvatske snage, u budžetu MORH-a je za vježbu predviđeno 2,3 milijuna kuna. Računamo da ćemo se s tim pokriti, a ta su sredstva manja za pola milijuna kuna od prethodne vježbe "Jackal Stone" u Hrvatskoj, u kojoj smo imali manje naših pripadnika. Naime, uspjeli smo dogovoriti sa partnerima, u prvom redu SAD-om, da nam pokriju troškove prehrane za sve sudionike, te kompletne troškove goriva. Sve druge troškove snosi svaka zemlja za sebe - istaknuo je direktor vježbe brigadir Martin Starčević.

- Uz to, Vlada SAD-a ulaže sredstva u razvoj infrastrukture za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dodatno, Vlada SAD-a je uložila sredstva za dva projekta u Hrvatskoj: nastavak izgradnje vodovoda u Udbini, te renoviranje dječjeg vrtića u Udbini - kazao je brigadni general Jurić.

Rekonstrukcija vodovoda u Udbini od iznimnog je značaja, jer će se postići adekvatan pritisak vode kojega do sada nije bilo, a upravo u se u vojarni na Udbini provodi punjenje vodom kanadera i air-tractora za gašenje požara, naveli su hrvatski časnici u utorak u Zemuniku. Za vježbu će se izgraditi i zapovjedna zgrada u vojarni Udbina, što u cijelosti financira američki partner.

Prva faza međunarodne vojne vježbe specijalnih postrojbi "Jackal Stone 12" provodi se od 5. do 12. rujna, što je period za zajedničko uvježbavanje, dok će se od 13. do 25. rujna provesti klasična multinacionalna vojna vježba. Javnost će, putem medija, dobiti uvid u samo jedan dan vježbe, koja će se 17. rujna organizirati u Udbini. Zapovjednik cijelog projekta je general bojnik Michael Repass, zapovjednik SOCEUR-a (Zapovjedništvo specijalnih snaga u Europi).

Vježba će se od 13. do 25. rujna provoditi na lokacijama Zadar, Split, Udbina i Delnice. Uz Hrvatsku, domaćina vježbe, te SAD-a, sudjeluju pripadnici specijalnih postrojbi iz Češke, Estonije, Italije, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Rumunjske i Slovačke, dok u statusu promatrača dolaze delegacije iz Danske, Francuske, Finske, Velike Britanije, Kanade, Slovenije i Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:13