ČETIRI ZVJEZDICE

NAJVEĆI HOTEL U SPLITU ZA DESET DANA OTVARA SVOJA VRATA Cijeli projekt vrijedan je 26 milijuna eura, objavljene i cijene za noćenje s doručkom

 
 Tom Dubravec / Hanza Media

Najveći hotel u Splitu, novoizgrađena “Amphora” na Žnjanu, poslovni adut vrijedan 26 milijuna eura, koji je zbog komplikacija s građevinskom inspekcijom popriličnu glavobolju zadao građevinskom poduzetniku Zvonku Kotarcu, od 1. lipnja konačno otvara svoja vrata.

Objekt je neko vrijeme čekao na uporabnu dozvolu, a dolazak gostiju svakako je spriječila i korona, no u lipnju će, čini se, sve doći na svoje, 206 soba već prvog dana šestog mjeseca bit će spremno za strane turiste, ali i domaće goste. Iako se početkom godine šuškalo da će ostati na tri zvjezdice, hotel je dobio i četvrtu.

Tu su brojne suvremeno uređene sobe, tri bazena, fitness i spa centar, dva restorana, kafić, kao i beach club, no zaista bez daha ostavlja prostrani “Tektum bar” na krovnoj terasi s kojeg puca atraktivan pogled na otoke i more. Doduše, tri četvrtine svih soba ima balkon s pogledom na Jadran i srednjodalmatinske otoke, što je prvoklasan adut za goste željne pravog mediteranskog ugođaja.

Što se cijena tiče, trenutno stanje je ovakvo. Želite li rezervirati smještaj preko neke od popularnih internetskih platformi, platit ćete nešto više nego da rezervirate na samoj web stranici hotela.

Tom Dubravec / Hanza Media

Dakle, platforma Agoda za dvokrevetnu sobu s uključenim doručkom, bez pogleda na more, traži 178 eura, a s morskim pogledom 199 eura. Booking.com za dvokrevetnu sobu s doručkom traži 1498 kuna, odnosno 1669 kuna ako želite pogled na more. Na stranici hotela ponuđene su opcije s popustom ako im ostavite svoju mail adresu. Dakle, za prvi dan lipnja noćenje u standardnoj dvokrevetnoj sobi stoji 156 eura umjesto 195, dok standardna trokrevetna soba, baš kao i dvokrevetna s pogledom na more stoji 174 umjesto 217 eura.

Želite li rezervirati noć sredinom srpnja, dakle u srcu sezone, za sobu bez pogleda na more izdvojit ćete akcijskih 270 umjesto 360 eura, odnosno za sobu s pogledom 292 umjesto 390 eura.

Prije pandemije najavljeno je da će hotel puniti uglavnom Skandinavci i Britanci, obiteljski gosti, ali i poslovnjaci. Sada je, pak, neizvjesno što će sezona donijeti. No, investicija po sobi obrazlaže sve, uloženo je na razini europskog prosjeka, oko sto tisuća eura po smještajnoj jedinici.

ROZGIN KONCERT NA TERASI

Skoro otvaranje hotela najavila je u nedjelju pjevačica Jelena Rozga, koja je na terasi hotela održala koncert koji se uživo prenosio na njezinu YouTube kanalu, a tamo se može i naknadno pogledati. Kako su napisali na Facebook stranici hotela, otvorenoj 16. ožujka, bilo je to “savršeno zagrijavanje za skori početak rada”.

Tom Dubravec / Hanza Media

Još 26. travnja otvoren je “Amphora Beach Bar”, a krajem prošloga tjedna otvoren je i “Navis bar”, koji posjetiteljima otkriva tajnu imena hotela.

Naime, u njemu je izložena Kotarčeva obiteljska kolekcija amfora, jedna od najkompletnijih na našim prostorima, koje su sjajno očuvane i stare između 1800 i 2500 godina. Dakle, 30 popisanih i konzervatorski zaštićenih amfora trajno je izloženo u prostoru.
Osim svih uvjeta za luksuzni odmor, “Amphora” na svojim stranicama nudi i kongresnu dvoranu s 500 mjesta, wellness na 2000 kvadrata, četiri vrste sauna s otvorenom vizurom te tri bazena. Nude i organizaciju vjenčanja i drugih proslava, do 500 uzvanika, u ponudi imaju i specijalista za vjenčanje koji će se potruditi da u svemu ugodi mladencima.

Glavni objekt i javne prostore projektirao je Emil Šverko, sobe je kreirala dizajnerica Patricia Sabljić, dok je restorane i Sky bar arhitekt Ante Vrban.

Priča o tom velikom hotelu počela je godinama ranije, kad je trebao biti izgrađen po drukčijem projektu, autora Ante Kuzmanića, ali je došlo do trzavica između arhitekta i investitora Zvonka Kotarca, koji se u konačnici odlučuje za arhitekta Šverka.

Nakon što su već dobrano odmaknuli radovi na hotelu, građevinski inspektori u travnju 2019. zatvorili su gradilište.

- Radi odstupanja od lokacijskih uvjeta utvrđenih pravomoćnom dozvolom, na način da je na južnoj strani objekta ispod razine poda garaže (podrum “minus 1”) izveden prostor (podrum “minus 2”), kao i široki iskop na zapadnom dijelu parcele, unutar kojeg je bespravno izgrađena prostorija bazenske instalacije - glasilo je objašnjenje inspektora.

Investitoru je Grad tek u siječnju 2020. odobrio zahtjev za izmjenom građevinske dozvole. U njemu je tražio da hotel ima tri zvjezdice, a umjesto najavljenih 207 soba da ih bude 180. Broj parkirališnih mjesta je smanjen zbog manjeg broja soba.
Izmijenjene su procjedne površine zbog asfaltiranja dijela pristupnog puta i “rampe” za osobe s invaliditetom.

Tom Dubravec / Hanza Media

Hotel je bio gotov, ali nije imao uporabnu dozvolu, jer nije prošao tehnički pregled, sve ateste i provjere da je siguran za korištenje. Ali u njemu se tada slavilo, a nadležne inspekcije izgleda nije bilo briga što je ugostiteljski objekt, protivno propisima, povremeno puštan u rad bez uporabne dozvole.

RIJEŠENA PAPIROLOGIJA

“Amphora” je u međuvremenu uspjela riješiti “papirologiju”.

– Uporabna dozvola je izdana 13. ožujka ove godine, s pravomoćnošću od 16. ožujka – potvrdila nam je Ana Sapunar, pročelnica gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša.

Kotarac je samo nekoliko dana kasnije dobio kategorizaciju i od Ministarstva turizma.

– Ministarstvo turizma donijelo 18. ožujka ove godine rješenje kojim se utvrđuje da ugostiteljski objekt naziva “Amphora” ispunjava uvjete propisane za vrstu “hotel”. Sukladno rješenju, objekt se kategorizira s četiri zvjezdice – odgovorili su nam iz Turističke zajednice grada.

Zanimljivo je da hotel u konačnici ima četiri zvjezdice iako je u zahtjevu za izmjenom građevinske dozvole pisalo da će na pročelju biti oznaka s tri zvjezdice. Kako je hotel završio kategoriziran kao luksuzniji nismo uspjeli doznati jer nam se do zaključenja ovog izdanja našeg lista nisu javili arhitekt Šverko ni investitor Kotarac. Šverko je poručio da će se javiti, ali to nismo dočekali.

Jakov Prkić / Hanza Media

Podsjetimo, kad smo povodom izmjene građevinske dozvole upitali kako to da je u početku pisalo da će hotel imati četiri zvjezdice, a sad podnose zahtjev u kojem se napominje da će objekt imati tri zvjezdice, Šverko je odgovorio:

- Od početka su bile tri zvjezdice u pitanju. To poslije ovisi o postupku kategorizacije, ne vjerujem da će dati dvije. Standard ima i za četiri, ali je on za tri zvjezdice. A piše se svašta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:06