BIT ĆE NAPETO

Najveći okršaji proljetnih izbora: Najuzbudljivije će biti u ovim gradovima i županijama

HDZ je na prošlim izborima osvojio 13 županija i 62 grada, a SDP samo dva župana i 12 gradova
Peđa Grbin i Andrej Plenković
 Cropix

Treće nedjelje u svibnju birači će izaći na birališta u nevjerojatnih 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Gradu Zagrebu. Time će se završiti veliki izborni ciklus koji je počeo u proljeće 2019. izborima za zastupnike u Europskom parlamentu, a se nastavio predsjedničkima u zimi 2019./2020. te parlamentarnima lani u srpnju. Kako su prvi idući izbori (za Europski parlament) tek na proljeće 2024., jasno je da će gubitnici svibanjskih izbora morati dugo lizati rane.

Pod najvećim je pritiskom HDZ koji je na prošlim lokalnim izborima osvojio 13 županija i čak 62 gradonačelničke fotelje. Najveća oporbena stranka brani mnogo manje fotelja - dvije županije i samo 12 gradova.

HDZ-u će trebati pravo, a SDP-u malo političko čudo da ponove rezultate otprije četiri godine jer u ovu kampanju ulaze s prosječnim i vrlo slabim kandidatima u najvećim gradovima. Obje su stranke u posebno teškoj situaciji u Zagrebu gdje sve ankete pokazuju da su njihovi kandidati u inferiornim pozicijama spram glavnih konkurenata.

Većini Zagrepčana prilično nepoznati HDZ-ov kandidat Davor Filipović na prostoru od centra udesno (zasad) ne predstavlja opasnost aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, a SDP-ov kandidat Joško Klisović na prostoru od centra ulijevo u jednako je lošoj situaciji naspram lidera Možemo! Tomislava Tomaševića. Obojica će se grčevito boriti za ulazak u drugi krug u kojem nas, kako danas stvari stoje, očekuje brutalni sukob Bandić-Tomašević.

Marjanski okršaj

Tomaševića smo pitali zašto smatra da će birači ljevice podržati njega, a ne SDP-ova kandidata.

- Zbog dokazane borbenosti za javni interes u Zagrebu, iskustva bavljenja zagrebačkim problemima već nekoliko desetljeća i znanja o održivom razvoju gradova - kaže.

A zašto Filipović misli da će glasači (desnog) centra glasati za njega, a ne Bandića te kako misli pobijediti kandidata ljevice u drugom krugu?

- Bandića ću pobijediti jer sam ja sve što on nije. To se vidjelo već u Skupštini gdje sam mu bio najveći kritičar. Nemam iza sebe nikakve afere, vodit ću najtransparentniju politiku u Hrvatskoj, provesti uspješnu obnovu grada od potresa, odgovorno upravljati gradskim financijama te realizirati kapitalne projekte za naše sugrađane. Kandidat krajnje, aktivističke ljevice (Tomašević) ne posjeduje potrebna financijska i ekonomska znanja da naš grad podigne s koljena na koja ih je bacio Bandić - smatra.

Svi ostali - od nezavisne Vesne Škare Ožbolt, preko Mostova Zvonimira Troskota, Fokusova Davora Nađija do HNS-ova Željka Uhlira - zasad mogu samo sanjati o ulasku u drugi krug. U svakom slučaju, čekaju nas možda i najnapetiji izbori za gradonačelnika Zagreba u povijesti.

Oštra i tijesna bitka vodit će se i u Splitu. HDZ ide s Vicom Mihanovićem, dok SDP u utrku šalje javnosti malo poznatog pravnika Antu Franića. U utrku će ponovno i bivši gradonačelnik Željko Kerum koji je posljednje četiri godine proveo u koaliciji s HDZ-om, a tu je i živopisni HSS-ov kandidat, pjevač Sinša Vuco. Ispred stranke Centar kandidat je Ivica Puljak, a svog kandidata ima i HSLS, ginekologa Zdeslava Benzona. U Mostu su odlučili kandidirati Ivicu Grkovića, pročelnika Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Najveće iznenađenje izazvala je najava kandidature poznatog dalmatinskog poduzetnika Tomislava Mamića, vlasnika Tommy grupe. Prve ankete koje su objavljene govore da će biti vrlo neizvjesno. Između 12 i 15 posto smjestila su se zasad četiri kandidata - Kerum, Mihanović, Puljak i Ramljak - no veliko je pitanje kako će to izgledati do svibnja i tko s kim ima kakve dogovore, s obzirom na to da Kerum redovito "igra" u kombinaciji sa strankom Andreja Plenkovića, a u Splitu blisku HDZ-u smatraju i Branku Ramljak.

- Dosad su rađene dvije ankete Ipsosa, ali ne znam tko je naručitelj, i u obje sam ja vodio. Mislim da imam više šansi od ostalih za ulazak u drugi krug. Moja stranka HGS i HDZ stoje bolje od SDP-a, pa bismo u drugom krugu mogli biti HDZ-ov kandidat i ja - rekao nam je jučer Željko Kerum. Kaže kako bi prema jednoj njegovoj računici bilo dobro da na izbore ide Tomislav Mamić Tommy, iako ne vjeruje da će se on na kraju kandidirati.

- On bi eliminirao sve ostale i ostala bis,mo nas dvojica za utakmicu u drugom krugu. A pobijedio bi bolji. Ja sam konkretan, jasan i iskren i ne pretvaram se. Ljudi to znaju i ako mi narod da podršku, dobit ću izbore, a ako ne, Bog im dao zdravlje - izjavio je Kerum.

Vice Mihanović rekao je kako očekuje sučeljavanje programa, a ne osobna razračunavanja.

Riječki "Dark horse"

- Uvjeren sam da će moj program "Konkretno", koji ću uskoro predstaviti, građani Splita dominantno podržati. Ne opterećujem se drugim krugom ni protukandidatima. Siguran sam da će moji sugrađani prepoznati tko nudi konkretna rješenja, a tko isprazne priče - dodao je Mihanović.

Vrlo napeti izbori očekuju nas i u trećem najvećem gradu. Vojku Obersnelu dva desetljeća vlasti u Rijeci bilo je dosta, pa je SDP u gradonačelničku utrku gurnuo Obersnelova zamjenika Marka Filipovića. Njemu će s ljevice prijetiti liderica Radničke fronte Katarina Peović, a na centru i oko njega Ana Blečić Jelenović, Nikola Ivaniš iz PGS-a i bivši SDP-ovac Vlado Mezak. Na desnoj strani spektra najopasniji izazivači bit će katolički entuzijast i saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, Hrvoje Burić (na prošlim izborima najopasniji Obersnelov protivnik) te HDZ-ov Josip Ostrogović. "Dark horse" riječke utrke mogao bi biti nezavisni Davor Štimac, bivši ravnatelj KBC-a Rijeka.

HDZ ima velike ambicije u Osijeku gdje u utrku za gradonačelnika ide mladi Ivan Radić. HDZ-ovci se nadaju da će zbog dobrih rezultata koje su imali na parlamentarnim izborima te činjenice da je županiju na prethodnim izborima preuzeo njihov Ivan Anušić, ovaj put uspjeti konačno osvojiti i vlast u Osijeku. U bitku za Osijek će i kirurg te bivši HDSSB-ovac i župan u dva mandata Vladimir Šišljagić kao kandidat stranke Snaga Slavonije i Baranje. Domovinski pokret šalje u utrku poduzetnika Berislava Mlinarevića, a SDP Gorana Kušeca, sveučilišnog profesora i osnivača navijačke skupine Kohorta.

U Zadru po drugi mandat ide HDZ-ov Branko Dukić, a glavni protukandidat bit će mu bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kojeg podržava tamošnja oporba, prije svega SDP i Akcija mladih. I u Šibeniku u utrku ide HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić, dok je SDP-ov kandidat odvjetnik Tonči Restović.

Kako će ubuduće izgledati politička karta na sjeverozapadu zemlje, ovisi ponajprije o međimurskom županu Matiji Posavcu koji upravo dovršava proces osnivanja nove političke stranke i koji još nije odlučio hoće li se natjecati za župana ili za gradonačelnika Čakovca. Ako se odluči natjecati za župana, najveći rivali bit će mu SDP-ov Mario Medved i HDZ-ov Goran Gotal, a ako ode u utrku za Čakovec, najžešći protivnik bit će mu aktualni SDP-ov gradonačelnik Stjepan Kovač i HDZ-ov kandidat Tomislav Marković.

Nepoželjni u Sisku

U Sisku će se bitka voditi između SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i HDZ-ove kandidatkinje, liječnice Željke Josić. Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i HDZ-ova zastupnica u prošlom sazivu Sabora u igru je ušla nakon što je njezin stranački kolega Ivan Celjak nakon Žinićeva političkog kraha preusmjeren iz kampanje za gradonačelnika Siska u kampanju za sisačko-moslavačkog župana. Ikić Baniček od 2013. vlada gradom. A zašto misli da će Siščani još jednom zaokružiti baš njezino ime na glasačkom listiću?

- Moj je politički cilj da Sisak i Sisačko-moslavačka županija budu zone u kojima članovi HDZ-a nisu dobrodošli na bilo kojoj razini vlasti! Ako HDZ ne bude skupljao potpise podrške za još pet-šest kandidata zečeva, kao prije četiri godine, vjerujem da će u Sisku biti samo jedan krug i da ni oni interesno vezani birači HDZ-a, koji glasaju bez obzira na sve, na ovim izborima neće od srama to ponoviti - kaže SDP-ova "revolverašica".

Zbog Žinićevih afera, SDP prijeti da će s novim licem preuzeti Baniju

Nema sumnje da će kampanja za župana Sisačko-moslavačke županije biti jedna od najzanimljivijih bitaka na svibanjskim izborima. Razlog za takvu tvrdnju je razorni petrinjski potres; birači će u toj županiji kandidate i stranke koje oni predstavljaju ocjenjivati u velikoj mjeri kroz prizmu njihova djelovanja u velikoj krizi koja je nastala nakon potresa.

Dodatnu dinamiku u kampanju unio je aktualni HDZ-ov župan Ivo Žinić koji je bio prisiljen odustati od utrke za još jedan mandat nakon što su novinari razotkrili njegove nevjerojatno kreativne akcije vlastitog stambenog zbrinjavanja na račun države.

HDZ je stoga u utrku za župana gurnuo saborskog zastupnika Ivana Celjaka. Najopasniji protivnik bit će mu nezavisni kandidat Daniel Berdais, iskusni novinar, jedan od osnivača Otvorenog radija, nekad urednik na Radiju 101, a danas voditelj na Radio Sisku.

Berdaisa će u utrci za župana podržati i SDP. Domovinski pokret u bitku za župana šalje aktualnog dogradonačelnika Kutine Damira Markuša, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je objavljeno da je (bio) prijatelj napadača s Markova trga Danijela Bezuka. (M.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:37